Бейби бум отчитат в болница Шейново след година на локдаун

...
Бейби бум отчитат в болница Шейново след година на локдаун
Коментари Харесай

Бейби бум в Шейново

Бейби взрив регистрират в болница " Шейново " след година на локдаун и изолираност. Това показа пред Българска телеграфна агенция доктор Донка Узунова, шеф на Неонатологичното поделение към Втора САГБАЛ " Шейново " и член на Контролния съвет на Българската асоциация по неонатология.

Традиционно болничното заведение е на второ или трето място по раждаемост в страната и може да се счита за представителна извадка. В края на тази календарна година са регистрирани над 350 раждания повече от миналата.

Запазва се броят на недоносените деца, като процентът им в болница " Шейново " се движи сред 7.8 до 11.5. Коронавирус инфекцията е факторът за леко в броя им, някои са били родени от 28-ма до 33-та гестационна седмица.

Статистиката демонстрира, че при следващата Коронавирус вълна и новия делта вид на вируса по-податливи и възприемчиви са децата. Д-р Узунова уточни и способи за предотвратяване - имунизиране на децата над 12-годишна възраст с подобаваща ваксина и предотвратяване на по-малките, като се ваксинират всички възрастни хора към тях, тъй че инфекцията да не стигне до детето.

Силно целесъобразно е бременните дами да се имунизират против COVID-19, сподели още тя, като добави, че е належащо те да бъдат в положително здравословно положение. Ако дамата планува бременност, най-малко един месец преди реализирането ѝ да си направи имунизацията. Ако към този момент е бременна, до дванадесета гестационна седмица да изчака и след този интервал може да се сложи ваксина, поучава доктор Узунова.

Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР