Бетовен е имал вероятно генетично предразположение към чернодробно заболяване и

...
Бетовен е имал вероятно генетично предразположение към чернодробно заболяване и
Коментари Харесай

Учени доказаха, че Бетовен e имал генетични здравословни проблеми

Бетовен е имал евентуално генетично влечение към чернодробно заболяване и зараза с хепатит В месеци преди гибелта си, разкриха проби, съобщи Би Би Си.

Екип от откриватели, управителен от Кеймбриджкия университет, проучва пет кичура коса, с цел да секвенира генома на композитора. Те обаче не съумяха да открият дефинитивна причина за загубата на слуха му.

Водещият създател, Тристан Бег, сподели, че генетичните рискови фактори, съчетани с високата консумация на алкохол от Бетовен, може да са съдействали за положението на черния му дроб, написа " Дарик ".

Международният екип анализира осем кичура коса, съхранявани в публични и частни сбирки, в опит да хвърли светлина върху здравословните проблеми на Бетовен.

Пет кичура бяха счетени за " достоверни " от откривателите и идваха от един европейски мъж.

Лудвиг ван Бетовен е роден в Бон, Германия, през 1770 година и умира на 56-годишна възраст във Виена през 1827 година Удивителният композитор и пианист страда от прогресивна загуба на слуха, която стартира в средата до края на 20-те години и го води до функционална глухота до 1818 година

Бег съобщи, че екипът е предположил от " разговорните книги " на композитора, които той е употребявал през последното десетилетие от живота си, че приемът на алкохол от Бетовен е бил постоянен, само че количествата, които е консумирал, са сложни за оценка.

„ Въпреки че множеството от неговите съвременници настояват, че потреблението му е била умерена съгласно виенските стандарти от началото на 19-и век, това към момента евентуално се равнява на количества алкохол, за които през днешния ден е известно, че са нездравословни за черния дроб “, сподели той.

„ Ако неговата консумация на алкохол е била задоволително огромна за задоволително дълъг интервал от време, взаимоотношението с неговите генетични рискови фактори съставлява едно допустимо пояснение за цирозата му. “

Екипът регистрира, въз основа на геномните данни, че стомашно-чревните проблеми на Бетовен не са породени от целиакия или нетърпимост към лактоза. Йоханес Краузе от Института по еволюционна антропология Макс Планк в Германия съобщи: 

„ Не можем да кажем сигурно какво е умъртвило Бетовен, само че в този момент можем най-малко да потвърдим съществуването на забележителен унаследен риск и зараза с вируса на хепатит B. Можем също по този начин да отстраняваме няколко други по-малко правдоподобни генетични аргументи. “

Д-р Аксел Шмид от Института по човешка генетика към Университетската болница в Бон добави: „ Въпреки че не може да бъде разпозната ясна генетична основа за загубата на слуха на Бетовен, учените предизвестяват, че сходен сюжет не може да бъде строго изключен. “

Генетичните генеалози разпознават и това, което разказват като „ извънбрачно дете “, вследствие на спекулация, по директната бащина линия на Бетовен.

Бег добави: „ Надяваме се, че като създадем генома на Бетовен обществено наличен за откривателите и може би прибавим спомагателни автентифицирани ключалки към първичната хронологична поредност, някой ден ще може да се отговори на оставащите въпроси по отношение на неговото здраве и генеалогия. “
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР