Бетонни плочи от предпазно съоръжение паднаха върху кола, след като

...
Бетонни плочи от предпазно съоръжение паднаха върху кола, след като
Коментари Харесай

Липсата на правила за извънгабаритните товари е причина за ицидента край Девня, според НПО

Бетонни плочи от защитно оборудване паднаха върху кола, откакто то бе закачено от камион, пренасящ екскаватор, и две дами едвам не починаха. Тежкият случай стана на пътя Девня - Суворово, когато камионът опитал да премине под оборудването, което защищава пътя от преминаваща над него въжена линия. За шанс казусът се размина без жертви, само че сподели, че в България липсват добра нормативна уредба и съответен надзор, отнасящи се за превозването на тежки и извънгабаритни товари. Това се споделя в позиция на Европейския център за транспортни политики, при който камион с извънгабаритен товар срути мост върху лек автомобил и пострадаха две дами, пътували в колата.
 Ремонтират незабавно рисков мост в Габровско
Ремонтират незабавно рисков мост в Габровско

Съоръжението е в доста тежко положение и поради това е лимитирано прекосяването на моторни транспортни средства

От неправителствената организация декларират, че разпореждания в това отношение са написани единствено в Наредба №11 на Министерство на регионалното развитие, съгласно която било задоволително извънгабаритните товари да бъдат конвоирани от транспортно средство със сигнална лампа и знак А39 на железна структура с дребни размери. От Европейския център за транспортни политики допълват, че разрешителното за това се издава от Агенция " Пътна инфраструктура " и би следвало маршрутът за транспорт на съответния товар да е добре изследван, а процесът да е оптимално обезопасен.
 Извънгабаритен екскаватор счупи трегерите на мост край Казанлък
Извънгабаритен екскаватор счупи трегерите на мост край Казанлък

Движението под моста, в посока Стара Загора, ще бъде единствено в лявата лента

В позицията се отбелязва още че положителните практики в Европа са резултат от съответна нормативна база, което включва доста аспекти, като измежду тях са транспортиране на тежки и извънгабаритни товари през нощта, основаване на краткотрайна организация на придвижването благодарение на видни отдалеко мобилни електронни пътни знаци, съществуване на най-малко един конвоиращ автомобил, а в множеството случаи и на два - начело и откъм гърба.
 Скали се срутиха върху кола край Смолян
Скали се срутиха върху кола край Смолян

Вътре е пътувала бременна жена

Във връзка с случая край Девня от Европейския център за транспортни политики задават следните въпроси:
Имал ли е лидерът на камиона позволение за транспортиране на багера, издадено от АПИ? Ако е имал такова позволение, това ли е бил указаният маршрут? Ако е имал такова позволение и това е бил указаният маршрут, дали е било обозначено съществуването на оборудване с височина, непозволяваща прекосяването на камиона и неговия товар? Спазил ли е лидерът всички инструкции в възможното позволение? Не е ли време страната в лицето на Изпълнителна организация " Автомобилна администрация " (ИААА) да влезе в ролята си и да прави съответен надзор при транспорта на такива товари? Каква е координацията сред АПИ и ИААА във връзка с транспорта на такива товари? Не е ли време незабавно и неотложно нормативната уредба в Република България да бъде преразгледана и поправена в благозвучие с положителните и съответни европейски практики? Кой ще носи отговорността за нанесените на двете дами прочувствени, физически и материални вреди, както и за материалните вреди по пътната инфраструктура?
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР