Беше време, когато покриващите се туркини ходеха само с черни

...
Беше време, когато покриващите се туркини ходеха само с черни
Коментари Харесай

Как свободата на забрадките доведе до модата на тюрбана в Турция

Беше време, когато покриващите се туркини ходеха единствено с черни или кафяви безформени, безлични дрехи. При ръководството на консервативно-ислямистката партия на Реджеп Тайип Ердоган обаче настана коренна смяна.

Отначало Ердоган даде " независимост на забрадките ", както известно се назовава в Турция законодателството, съгласно което изначало на студентките, а по-късно на служителките в държавните институции и най-после и на правосъдните и полицейските служителки бе обезпечено правото да бъдат с консервативни дрехи и на работните си места.

Паралелно стартира да се развива " модата на тюрбана " (или тесеттюр) - по този начин се назовава стилната промишленост, произвеждаща дрехи и аксесоари за консервативните мюсюлманки.

Тесеттюр в действителност значи було за всички елементи на тялото, а тюрбанът в най-общ смисъл значи кърпа или було за главата. Тесеттюрът е по-строгата форма на обличане. Тесеттюрът не разрешава носенето на панталон да вземем за пример, и главата се покрива компактно, без каквито и да е аксесоари, не се употребява грим, или в случай че има подобен, е неосезаем.

При модата на тюрбана панталоните са позволени, дънките също, под тюрбаните косите може да бъдат на кок, който повдига забрадката. Жените с тюрбан поставят върху забрадката и очила като фешън аксесоар. Те си вършат маникюр, разрешават си да вървят с открити обувки.


© Associated Press

Октомври 1996 - модел показва самоуверено изрязан бански костюм по време на улично фешън ревю, реклама на магазин в Анкара.

Според статистиката 63% от туркините се покриват. 46 на 100 се обличат по модата на тюрбаните. Модна икона за " тюрбанлийките " е стилът на Емине Ердоган, брачната половинка на турския президент.

Четири на 100 от мюсюлманките носят строго консервативно облекло - черно було (на турски се споделя чаршаф) или си покриват лицата с пече - було за лицето с процеп единствено за очите. Понятието бурка не се използва в Турция. 32% от туркините са с непокрити коси, т.е. носят се по светската мода.

" Свободата на тюрбаните " сътвори стопански и финансови благоприятни условия за развиването на този тип мода. Капиталът, който до тогава бе в ръцете на светската фешън промишленост, се трансферира върху основателите на консервативната мода, осигуриха им се търгове и заеми. Консервативната мода в Турция безусловно разцъфтя и обхвана всички браншове - от всекидневните дрехи до булчинските.


© Associated Press

Туркини следят улично фешън ревю в Истанбул през 2008 година

Видни турски модисти се трансферираха в този бранш. Дизайнери, които бяхме привикнали да показват турската световна мода в чужбина, в този момент основават стила на консервативната. Ограничените преди този момент модели отстъпиха място на разнообразието и сполучливо се показват на подиумите на редица известни фешън ревюта по света и диктуват новите трендове.

Облеклата и аксесоарите се характеризират със лична визия и дизайн, които са съобразени с стилните трендове и постоянно по лукс и фрапантност надминават светската мода.

Специалисти настояват, че основателите на консервативната мода за туркините комбинират лукса и благосъстоянието, които ръководството на Партията на справедливостта и развиването обезпечи за една част от консервативните среди - финансовият капитал смени притежателя си - с изискан и прелест, от една страна, а от друга натъртват и на характерността, с което се отличават от стила на арабските дами.

" Това даде ново самочувствие у консервативните туркини, провокира промени в душeвността им, че са харесвани и в последна сметка ги направи по-независими, осигуриха си свободата да вървят по улиците, по магазините, да се обличат съвременно, да посещават заведенията, да вземат участие в разнообразни събития и да събират погледите, преодолявайки ширещите се преди този момент забрани ", разяснява дизайнерката Мелтем Татлъ.

Консервативната мода за 2017 година се характеризира с многообразие в цветовете. За разлика от употребяваните преди пастелни тонове, отличителни за цветовете на природата, през лято 2017 преобладават розовото, жълтото, тюркоазът, които основават ефирност, закачливот и лекост в моделите.

Използват се доста лъскави елементи, които укрепват резултата на характерност, изяснява дизайнерката. С мистичност и етнически претекстове се отличават и покривалата за главите. /БТА. Заглавието е на " Дневник ".
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР