Беше възложено на ръководителя на служба Вътрешен одит на МО

...
Беше възложено на ръководителя на служба Вътрешен одит на МО
Коментари Харесай

МО: Резултатите от одита на МОБА са дадени прокуратурата миналата седмица


Беше предоставено на ръководителя на работа Вътрешен одит на МО да извърши одит на МОБА и към края на месец август, той беше показан на вниманието на министъра на защитата. Заключенията в този одит са: Документите и резултатите от него да бъдат предадени на прокуратурата и на Финансова ревизия, което се случи предходната седмица. Намерете директната връзка сред това внасянето на документите в прокуратурата и последвалата офанзива през вестници и медии.

Това сподели зам.-министърът на защитата Анатолий Величков, съобщи кореспондент на БГНЕС.

Вчера Атанас Зафиров, член на ИБ на Българска социалистическа партия на конференция в централата на партията попита: Министърът на защитата Каракачанов наясно ли е, че държавното сдружение МОБА върви към банкрут? Наясно ли е, че на процедура компанията е декапитализирана, защото размерът на отговорностите й надвишава размера на уставния капитал? Наясно ли е, че управлението на сдружението, в устрема си да реши този проблем, стартира да продава елементи от уставния капитал на сдружението под формата на оръжие, а няма лиценз за търговия с такова? Наясно ли е, че е извършен търг в нарушаване на няколко закона, на който са продадени 800 револвера, 60 000 патрона и не малко количество бинокли? “.

Министърът на защитата Красимир Каракачанов разяснява тематиката пред публицисти откакто в Деня на националните будители награди учени и общественици. Той пожела на този ден и на Българска социалистическа партия „ да се разсънят и да спрат да мислят, че са във властта от нощес или от 6 месеца ”. „ Да, компания МОБА е в тежко положение и то посредством във времената, в които те са назначавали министрите на защитата и те са управлявали компанията и шефовете. Аз разбирам опозицията е длъжна да търси слабите места на ръководещите, само че не е обикновено да употребява откровени неистини като примерно заглавията в някои партийни вестници, че шефът на МОБА бил юрист на Марешки. Ами няма по какъв начин да е юрист, откакто не е правист и това е обикновено, което може да се ревизира ”, сподели Каракачанов.

Той напомни, че на въпрос за компаниите на МО в Народното събрание отговарял два пъти. „ Прочел съм всичките числа в действителност за всички компании, в това число и МОБА и там съм загатнал, че тя е в тежко положение както и „ Военно издателство ”, заради насъбрани отговорности във времето и то тъкмо във времената, които те са управлявали. Така че сходен вид глупави спекулации не ги разбирам ”, съобщи той.

„ Другото, което е изказванието, че МО цели да банкрутира МОБА с цел да даде обектите за защита на частни компании. Ами тъкмо противоположното е нашата политика да натоварим МОБА с оптимален брой обекти благосъстоятелност на МО, с цел да може тази компания да се оздрави и да съществува ”, съобщи той и за числата даде думата на зам.-министъра.

Тук Величков сподели, че охранителната компания на МО МОБА е натрупала за последните три години – 2014, 2015 и 2016 година отговорности в размер на 1 094 000 лева „ Първите дейности, които бяха подхванати за излекуване на това сдружение бяха в две направления. Първо: да се подсигуряват нови приходоизточници, най-много употребявайки опцията за вътрешно възлагане като принципал министърът на защитата на обекти, в това число на такива с отпаднала нужда да бъдат охранявани от 100% сдружение на Министерство на защитата. Второто нещо беше като подхванато деяние от страна на новия шеф в посока на редуциране на разноските, които по наша преценка бяха в забележителна степен неоправдани, имам поради администрацията на това сдружение. Там са правени политически назначения, в това число имаше двама шефове с по няколко хиляди лв. заплата. Още в първия месец с встъпването в служба на новия шеф бяха съкратени административни разноски, които месечно към този момент са с 7000 лева по-малко ”, сподели Величков.

„ Другото деяние, което трябваше да създадем беше бърз одит. Беше предоставено на ръководителя на работа Вътрешен одит на МО да извърши подобен и към края на месец август, той беше показан на вниманието на министъра на защитата. Заключенията в този одит са: Документите и резултатите от него да бъдат предадени на прокуратурата и на Финансова ревизия, което се случи предходната седмица. Намерете директната връзка сред това внасянето на документите в прокуратурата и последвалата офанзива през вестници и медии ”, сподели зам.-министърът.

На въпроса одитът, който даден на прокуратурата за какъв интервал е и кои ръководители са дадени, Величков отговори: „ Като имена не мога да ви ги кажа. И двамата, които са били все още на поемането на ръководството на компанията от новия шеф. До тогава е имало двама шефове ”, сподели той. За интервала той уточни, че „ предходния е юридически 2014г. Ние имаме новия към август 2017г. ”.

Следващото нещо, което по думите му създали е отговорностите в бърз порядък да бъдат съкратени и поради на предписанията от страна на Национална агенция за приходите, която поискала 50% от приходите, които все още са 800 000 лева на месец да бъдат предоставени като погасяване на старите отговорности към Национална агенция за приходите. „ 50% предполагаше ние да не можем да изплащаме заплати на 1100 души служащи. Поисках в диалог с зам.-финансовия министър Ананиев и той се съгласи бързите диалози с Национална агенция за приходите доведоха до това да плащаме 30% от отговорностите, което ни разреши да можем да изплащаме заплатите на служащите ”, съобщи той.

Анатолий Величков сподели, че е одобрен нов бизнес проект, министърът на защитата го е утвърдил. „ Той допуска до началото на идната година компания МОБА да излезе на нула с тези отговорности. /БГНЕС.
Източник: bgnes.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР