Беше наистина трогателно цялото събитие, присъства цялата държава в лицето

...
Беше наистина трогателно цялото събитие, присъства цялата държава в лицето
Коментари Харесай

Проф. Денчев: Патриарх Неофит имаше глас на славей

" Беше в действителност прочувствено цялото събитие, участва цялата страна в лицето на управлението. Още сутринта рано Негово Величество цар Симеон беше в храма, той сподели, че наподобява на погребението на неговия татко. Искам да се спра на изявлението на доцент Найденов - беше превъзходно. Той приказва с благосклонност за патриарха, с почитание към Българската православна черква, към страната. Противно на същността на богоизявените хора е да разясняват кой става за патриарх и кой не. Всички, които дават отговор на изискванията, са почтени ", сподели общественикът проф. доктор Стоян Денчев в изключителното студио на Bulgaria ON AIR, отдадено на изпращането на българския патриарх Неофит в последния му земен път.

Покойният патриарх постоянно е бил доближен до всички. Въпреки заболяването и физическите си проблеми, той до последно извършва своя дълг на патриарх.

" Всеки втори приказва, че го познава и е негов другар, аз не мога да си го разреша, въпреки че доста пъти съм го срещал. През 2016 година в Женева се организира православен събор и той присъстваше на него, тогава разговаряхме няколко пъти с патриарха. Казах му, че ми прави усещане, че на самите срещи патриарсите са наперени, а той стои сгънат. Той ми сподели, че желае, само че не може, тъй като не се усеща добре. Тогава аз разбрах за физическите му проблеми ", разяснява професорът.

Патриарх Неофит е прочут за мнозина като човек с неповторими певчевски качества и топлината, която се усеща, когато запее. Много хора разказват гласа му като " на славей ".

" Освен че говореше богатство, пееше като славей. Той в действителност имаше превъзходни данни на артист, неговите песнопенията постоянно са нещо, което носи приятност на душата, разтуха и утешение. Имаше някаква топлота, нещо, което отличаваше неговото присъединяване в църковните служби. Няма да не помни неговите служби тогава, когато беше здрав, по-късно наличието му на тях беше някак алегорично ", добави гостът.

Предстои да бъде определен идващият патриарх на Българската православна черква. Технологиите също са аспект, който навлиза и в духовния живот.

" Би трябвало идващият патриарх да бъде един относително по-млад човек, който да има дълъг път пред себе си. Тече развой на преодоляване на новите технологии, само че едва ли някой от митрополитите не си служи с компютър. Това оказва въздействие върху по-нататъшното развиване ", уточни още проф. Денчев.

Религията в учебно заведение е тематика на диалог, която от ден на ден ще се разисква.

" Всички религиозни деноминации имат желанието да се вкара религията в учебно заведение поради чистите човешки полезности, за човешкия морал, от който всички ние имаме потребност. И да участва религията в образованието би било доста потребно ", счита събеседникът.
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР