Беше ми наредено да правя каквото и както ми кажат,

...
Беше ми наредено да правя каквото и както ми кажат,
Коментари Харесай

Заплашваният депутат Йоловски: Киро, Асен и още 2-ма ми подаваха фирмите, които да печелят поръчки 


Беше ми подредено да върша каквото и както ми кажат, в това число да ми подават компаниите, които да печелят поръчки от министерството. Това излиза наяве от протокола от разпита на някогашния министър на електронното ръководство Александър Йоловски.

Той споделя за натиска и заканите против него от страна на съпредседателите на „ Продължаваме промяната “ Кирил Петков и Асен Василев, от депутата от „ Да, България “ Божидар Божанов и от Васил Величков, доближен до съпредседателя на „ Демократична България “ Христо Иванов, през годините консултант на голям брой министри, разгласен за „ бизнес ангел “ от „ Капитал “ на Иво Прокопиев. Припомняме, че по проблема с Йоловски Гроздан Караджов, Тошко Йорданов и депутати от ИТН “ сезираха офиса на европейската прокуратура в София, написа „ Гласове “.

В продължание на шест месеца настоящ министър в държавно управление на страна от Европейския съюз и фамилията му са под защита на Национална работа „ Охрана “ (НСО), поради извършен напън и отправени закани по отношение на кадрови въпроси и разпределение на обществени средства. Заплахите, съгласно свидетелството на Йоловски идват от личното му държавно управление и депутати от болшинството, което го е излъчило за министър. Александър Йоловски самичък желае от страната да бъде охраняван и споделя за заканите към него на среща при ръководителя на Народното събрание Росен Желязков. Поставянето на защита на ексминистъра на електронното ръководство Александър Йоловски е решено от междуведомствен съвет по отбрана, в който влизат висши ръководители на Министерство на вътрешните работи, ДАНС и НСО.

Прокуратурата води следствие, само че за момента няма даже информация дали създателите на заканите – все политически лица, са разпитани.

„ Гласове “ се снабди с протокол от разпита на „ похитения “ към този момент някогашен министър, който публикуваме в цялостен размер. От документа са заличени персонални данни, имената на комерсиално сдружение и заведението, в което по отношение на Йоловски са отправени закани и му е оказан напън от водача на „ Продължаваме промяната “ Кирил Петков и от депутата от ПП-ДБ Божидар Божанов. И в случай че до момента обществено бе известно последното, то за първи път излиза наяве, че притискането на някогашния министър е почнало директно след избора на държавното управление „ Денков “ и е било в три стадия, като в тях има забъркани и други обществени фигури.

Разпитът на Александър Йоловски е извършен от прокурор от Софийска градска прокуратура на 29 октомври 2023 година Започва в 11.00 часа преди обед и завършва минути преди 22.00 часа, като всичко изложено се съдържа на 11 страници. Бившият министър споделя в детайли, че е поканен на поста персонално от някогашния министър председател Николай Денков, който имал положителни усещания от миналата му работа като заместник-министър на електронното ръководство в държавното управление „ Петков “.

В показанията Йоловски в детайли разказва своите визии за развиване на електронното ръководство у нас. От сведенията се схваща, че като министър е считал за вярно да разчита главно на потенциала на държавното сдружение „ Информационно обслужване “ АД, където преди този момент е и работил. Водещият претекст за това е по-ниската стойност на офертите, с които сдружението кандидатства при търгове, опитът и съществуването на нужните специалисти. „ Установих съществени несъответствия в дейностите на МЕУ и Изпълнителна организация „ Инфраструктура на електронното ръководство “, декларира пред проверяващите Йоловски. Сред най-сериозните проблеми се оказва неналичието на чиновници в Центъра за наблюдаване на киберсигурността, чиято задача е да обезпечава денонощна предварителна защита и отбрана от хакерски офанзиви над осведомителната инфраструктура на основни държавни институции. Заради това Александър Йоловски взема решение, че може да употребява услугите на държавната компания „ Информационно обслужване “, която също разполага с действен център за мониторинг.

Етап 1.0 – „ мек напън “

„ Предвид нуждата от решение на Министерския съвет трябваше да проведа диалог с Васил Величков, който предстоеше да бъде назначен за консултант на премиера Денков по въпроси, свързани с електронното ръководство, както и с Божидар Божанов, настоящ депутат и специалист в тази област. Бях ориентиран към тях от Иван Модев – шеф на кабинета на министър-председателя “, декларира Йоловски, с което дава да се разбере, че някогашният министър председател е бил осведомен със протичащото се в ресора.

Интересен подробност е, че срещата на министъра на електронното ръководство Александър Йоловски не се организира в министерството, каквато е нормалната процедура. Вместо това, министърът отива на крайници в офиса на частната компания на бъдещия консултант на премиера – Васил Величков, като там участва и депутата Божидар Божанов.

Йоловски показва, че се познава Величков и Божанов от 10 години, когато двамата са били съветници – Величков на Илияна Цанова (бивш вицепремиер в служебните държавни управления на Марин Райков и Георги Близнашки), както и на Румяна Бъчварова (бивш вътрешен министър). Божанов също е бил консултант на Румяна Бъчварова, в чиито сектор беше държавната администрация и електронното ръководство.

Кой е Васил Величков и за какво министър отива на крайници в офиса на компанията му?

Преди 15 години Величков е разгласен за „ бизнес ангел “ в имиджова публикация на седмичника „ Капитал “ на издателя Иво Прокопиев. Очевидно тази „ визитка “ отваря доста порти на властта, тъй като през годините Величков е назначаван като консултант в политическите кабинети с изключение на на Цанова и Бъчварова, само че и в тези на вицепремиера Калина Константинова, а както се схваща и в политическия кабинет на ротационния министър председател Николай Денков. Общото сред всичките властимащи, които Величков е съветвал, може да се открие в медиите на издателя Прокопиев, където работата им е отразявана все положително.

И в случай че към края на първото десетилетие на века Васил Величков банкрутира откакто компаниите му остават без контракти с Агенция по вписванията, то в края на 2014 година и началото на 2015 година, така наречен „ бизнес-ангел “ на „ Капитал “, се появява във Висшия правосъден съвет. Тогава посредством напън от страна на Христо Иванов (в качеството му на правосъден министър) и на Калин Калпакчиев (в качеството му на член на правосъдния съвет и някогашен ръководител на Съюза на съдиите в България), Величков съумява да смени системата за инцидентно систематизиране на делата. Васил Величков предлага съответна компания, която внедрява напълно нова система за инцидентното систематизиране. Години наред има подозрения за работата на системата, само че одит е предоставен едвам през 2020 година, когато е формирано и дело, по което на разпит са извикани Иванов и Величков.

Величков на партийна колекция на Демократична България

В мандата на кабинета на Кирил Петков (2021-2022 г.) името на Васил Величков още веднъж се появява, този път при осъществената от тогавашните ръководещи „ рейдърска офанзива “ против „ Български пощи “, при която е сменено управлението на сдружението. Според медийни изявления задачата е бързото асимилиране на 100 млн. лева, които са планувани за промяна на държавните пощи. Проектът е под шапката на вицепремиера Калина Константинова, само че до осъществяването му не се стига, тъй като държавното управление пада след избор на съмнение.

Официално компанията на Васил Величков се занимава с мониторинг на наличие в интернет-пространството. Прави усещане, че услугите му се употребяват от изданията на Иво Прокопиев, както и от неправителствени организации, близки до партиите „ Продължаваме промяната “, „ Зелено придвижване “, „ Да, България “ и „ Демократи за мощна България “. Според изявления Величков е имал проблем с засвидетелствуване на висшето си обучение, само че това наподобява не е пречило за назначението му като консултант в политическите кабинети на трима вицепремиери и един министър-председател.

По информация на „ Гласове “ Васил Величков има връзка със свадите към машинното гласоподаване през последните години, с оглед узаконяването на машините от Министерството на електронното ръководство. А и е видно, че Величков е имал крайната дума при установяване на политиките в бранша на електронното ръководство.

От показанията на основния секретар на Министерство на вътрешните работи Живко Коцев се разбра, че като финансов министър Асен Василев наподобява е ползвал практиката – отвод от координиране на финансови обосновки на тези министри, които са му отказвали избрани дейности. Според Коцев – Василев е бойкотирал планове на Министерство на вътрешните работи, тъй като Калин Стоянов отказвал да назначи за шеф на ОДМВР-Хасково протеже на контрабандистите Марин и Стефан Димитрови, арестувани с някогашната към този момент шефка на митниците Петя Банкова. Самата Банкова бе назначена за шеф на организация „ Митници “ през февруари от Асен Василев. През август 2023 година Василев назначава Банкова за заместник-директор на митниците.

С какво се е занимавал до момента в който е част от изпълнителната власт така наречен „ бизнес-ангел “ на „ Капитал “ излиза наяве от показанията на Александър Йоловски. Именно съгласно него – на 21 юли 2023 година, до момента в който организират срещата в офиса на частната компания на Величков, той и Божидар Божанов показват на настоящия по това време министър на електронното ръководство името на съответна компания, която би трябвало да печели поръчките от МЕУ. „ В директен текст ми се съобщи от двамата, че отсега нататък публичните поръчки би трябвало да бъдат печелени от „ … “. Бяха безапелационни в това отношение. Величков беше безапелационен, като сподели, че не би трябвало „ Информационно обслужване “ АД да приближава ДХЧО (Държавен хибриден частен облак) “, декларира някогашният министър и добавя: „ диалогът ме тормози, защото беше директна интервенция в служебните ми отговорности като министър и считах за изцяло неправилен, тъй като това което се искаше от мен опонираше на закона и на вътрешните ми убеждения “.

Пред прокуратурата Йоловски обръща внимание, че в границите на Плана за възобновяване и резистентност е очакван план, по който за държавната администрация и за потребностите на националната сигурност, е планувано разходването на сумата от 250 млн. лева „ В подтекста на диалога останах с убеждението, че Божанов и Величков желаеха от мен поръчките, свързани с този план да бъдат ориентирани към сдружението, което съответно ми бяха показали “, твърди още Александър Йоловски.

Етап 2.0 – „ финансов напън “

През септември Йоловски взема решение да предприеме съответни дейности за възстановяване на мониторинга на киберсигурността на страната. За задачата събира предложения, като против тази на „ Информационно обслужване “ АД, която е на стойност 180 хиляди лева за интервал от три години, получава още две от частни компании, надлежно за 3,6 млн. лева и за 1,2 млн. лева Възлагането на плана обаче стартира да се бави от подчинената на министерството Агенция за осведомителна инфраструктура. Подозренията на министъра са, че това се прави съзнателно от шефа, който Йоловски дефинира за доближен до депутата Божидар Божанов. Това принуждава Йоловски да започва общоприета процедура за приемане на решение на равнище Министерски съвет, което изисква координиране с другите министерства. „ Неофициално разбрах, че по всяка възможност документът е блокиран на равнище кабинет на министъра на финансите “, декларира Йоловски. На процедура министърът на финансите Асен Василев блокира работата по плана, тъй като не утвърждава неговото финансиране. „ Отказът от координиране си обясних с обстоятелството, че при стартирането на това междуведомствено координиране, към този момент бях освободил от служба изпълнителния шеф Петров, заради конфиденциален отчет, който съдържаше съществени учредения за освобождението му “, сочи още Александър Йоловски и добавя: „ опасенията ми се оправдава, защото след освобождението на Петров, по телефона ми се обади Божидар Божанов и ми съобщи, че даже и да имам учредения, не би приел да избавям своеволно без авансово координиране с него хора, които той е назначил “.

Следва нова среща, проведена още веднъж от началника на кабинета на Николай Денков – Иван Модев. Този път във формат – Йоловски, Божанов и Асен Василев. На срещата министърът на електронното ръководство упорства да подписа контракти с държавното сдружение „ Информационно обслужване “ АД, само че среща безапелационната опозиция на Божанов, а Василев дава да се разбере, че няма да съгласува финансовата аргументация на МЕУ. В тази част на разпита Йоловски показва терзание както за себе си, по този начин и за децата и брачната половинка му. „ Искам да се обезпечи физическа защита на мен и фамилията ми. Притеснен съм и сега, като давам показания и не знам какво се случва с тях “, декларира пред прокурор някогашният министър. Даването на показания стопира за към един час.

Етап 3.0 – опасността: „ ти деца имаш ли… “

Разпитът на Александър Йоловски продължава с показания за срещата му със съпредседателя на „ Продължаваме промяната “ и някогашен министър председател Кирил Петков. Тя се организира на 2 октомври в нощно заведение на метри от вкъщи на Петков на централната софийска улица „ Шишман “. На срещата още веднъж участва и Божидар Божанов. „ С отчетливо ехидно нападателен звук, високомерно Кирил Петков ме попита по какъв начин си разрешавам да отстранявам хора, които са били назначени от Божидар Божанов. Кирил Петков ми сподели, че в случай че желая да имам поддръжката на парламентарната група на двете партии – Политическа партия и Демократична България, би трябвало наложително да координирам с Божанов всичко, което върша като министър, в това число значимите стратегически въпроси, провеждането на публични поръчки и всевъзможни процедури по възлагане “, декларира Йоловски и добавя: „ Казаното от него беше идентично с това, което ми беше подредено от Величков и Божанов в предходните диалози, а точно – че би трябвало да върша каквото и както ми кажат, в това число и да ми подават компаниите, които да печелят поръчки в Министерство на икономиката и енергетиката и ИАИЕУ “.

Бившият министър разказва срещата си с Петков и Божанов като разпит, при който по отношение на него е прибавен метода на „ тоягата и моркова “ – „ в случай че чувам и извършвам, това което желаят от мен, откакто престана да бъда министър ще имам високоплатена работа в интернационална компания, а в случай че не извършвам подреденото от тях, ще има отрицателни последствия за мен в длъжностен и персонален проект, а както се оказа и за фамилията ми “. Йоловски твърди, че Кирил Петков в прав текст го е питал: „ Какви са професионалните ти проекти? “, на което тогавашния министър дал отговор, че няма терзания, можел да отиде на борсата и да си откри работа в границите на година. „ По този метод мислех, че ще дам да се разбере, че не могат да ме държат с това, че съм министър и им споделих, че не ми е детската фантазия да съм министър. След тези мои думи, тонът на диалога се промени, като Кирил Петков ме попита „ Ти деца имаш ли? “

Половин година откакто Йоловски е дал тези показания, не е ясно разпитани ли са към този момент Кирил Петков, Божидар Божанов, Васил Величков и останалите лица, посочени в показанията на някогашния министър. Знае се, че прокуратурата води следствие за закононарушение по член 143 от Наказателния кодекс, който планува отнемане от независимост до 6 години, като има и утежняващи виновността условия, в случай че се одобри, че опасността е против длъжностно лице, в тази ситуация министър.

От разпита на Йоловски пораждат още няколко основни въпроса – сезирана ли е Европейската прокуратурата? Това се постанова, защото Йоловски твърди, че от него е желано разпределянето на средства по план за четвъртък милиард, финансиран с европейски средства. Другият значим въпрос, който се повдига – какви дейности са подхванати, с изключение на против Кирил Петков, само че и по отношение на Божидар Божанов, с оглед декларираното от Йоловски, че е подготвен да даде конкретика по към този момент предоставени публични поръчки, подписани по времето, по което депутатът от ПП-ДБ е бил министър на електронното ръководство.

Освен всичко дотук, провесен остава и още един въпрос – очевидецът Александър Йоловски към този момент не е министър, което значи, че към този момент не му се поставя и защита от НСО. Кой тогава ще охранява него и фамилията му, изключително, в случай че има съображение да се счита, че отправената от Кирил Петков опасност за сигурността им е настояща и към днешна дата…

Източник: barometar.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР