Беше изключително важно съдът да се произнесе бързо и точно

...
Беше изключително важно съдът да се произнесе бързо и точно
Коментари Харесай

Надежда Йорданова: Беше изключително важно съдът да се произнесе бързо и точно за решението на ЦИК

„ Беше извънредно значимо съдът да се произнесе бързо и тъкмо за вярното използване на закона. В днешното си решение съдът доста ясно споделя следното – разсъдъкът на Изборния кодекс планува настрана да бъдат регистрирани както гласовете, подавани на хартия, по този начин и гласовете, подавани с машина “.

Това уточни някогашният правосъден министър и някогашен народен представител от „ Демократична България “ Надежда Йорданова във връзка днешното решение на Административният съд София-град да анулира решението на Централната изборна комисия, съгласно което в изборните протоколи резултатите от хартиеното и машинното гласоподаване трябваше да се регистрират общо.

„ Това решение сътвори извънредно огромна заплаха през вярното, точното, транспарантно отчитане на резултатите в изборния ден. Даваше доста предпоставки за операции и злоупотреби “, изясни Йорданова във видео, оповестено във Фейсбук.

Представляваната от Йорданова групировка – „ Демократична България, дружно с актуалният им съдружен сътрудник „ Продължаваме промяната “, апелираха решението на ЦИК.

Йорданова изясни, че със правосъдното решение ЦИК ще би трябвало да направи нужните промени, тъй че гласовете от машини и книжен избор да се регистрират настрана.

„ Днес чух представители на ГЕРБ, които твърдяха, че с възраженията и с доста острото опълчване против това решение на ЦИК, обединения се пробват да основат безпорядък и предварителна настройка за опорочаване на изборния развой. Искам да се обърна към сътрудниците от ГЕРБ и да им кажа да престанат да вършат внушения. Ние се борим – както постоянно сме се борели, за законосъобразно протичане на изборния развой “, сподели още тя.

„ Направихме това и в този момент “, уточни Йорданова.

В изявление за ДЕБАТИ някогашният министър на електронното ръководство Божидар Божанов уточни, че „ с това решение се прикриват и замазват някои от дефицитите на признатия Изборен кодекс – грешките, които ще бъдат направени в РИК, просто няма да бъдат открити “. 
Източник: debati.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР