Беше издадена заповед от министъра на енергетиката да се включи

...
Беше издадена заповед от министъра на енергетиката да се включи
Коментари Харесай

Стефан Янев: Министърът на енергетиката издаде заповед да се включи в енергийната система Марица Изток 2

Беше издадена заповед от министъра на енергетиката да се включи в енергийната система " Марица Изток 2 ". Това сподели министър председателят Стефан Янев в отговор на въпрос на депутата от ГЕРБ - Съюз на демократичните сили Теменужка Петкова за фрапантното повишаване на цената на ел. силата на българската електроенергийна борса по време на блиц-контрола в Народното събрание.

" Въпросът е задоволително комплициран и сложен. Ще стартира отговорът в обратна посока. Средната цена беше към 330 лева В момента междинната цена е към 250 лева Българският бизнес има съображение да задава такива въпроси, изключително тези, които се занимават с енергоемко произвеждане. Какво направи служебното държавно управление? Преди към 3 седмици беше издадена заповед от министъра на енергетиката да се включи в енергийната система " Марица Изток 2 ", в началото с един реактор, сега три ", сподели още Стефан Янев.

" Ръководството на централата към този момент разбра и работи интензивно да търси пазари и дълготрайни контракти, тъй като пиковете в цените, които се получават, се получават въз основата, че се избира да се подписват краткосрочни контракти. Ако договорите са дълготрайни, картината е друга. Ако централата има контракти на сегашните цени, тя би могла да работи умерено до края на годината, без да получава държавна помощ. Въпросът е комплициран, той не е от през вчерашния ден и няма да получи отговор в границите на два дни ", съобщи още Стефан Янев.

По думите му стартирането и прекъсването на един реактор е развой, който лишава време. Той регистрира, че не операциите в Българската енергийна борса, а търсенето и предлагането в цяла Европа е това, което подвига цените.

" Министерство на енергетиката ръководи тази миникриза с цените от неделя. В неделя е издадена заповедта за включване на втори блок и в понеделник е говорено с управлението на централата да се включи и трети енергоблок. Ситуацията не е в безтегловност, а се ръководи ", сподели още Стефан Янев.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР