Бесарабските българи от Молдова ще получат над 200 хиляди евро

...
Бесарабските българи от Молдова ще получат над 200 хиляди евро
Коментари Харесай

Бесарабските българи от Молдова ще получат над 200 хиляди евро от България

Бесарабските българи от Молдова ще получат над 200 хиляди евро от България за планове за културата и българския език.

В Националната стратегия на Министерството на образованието на България " Роден език и просвета зад граница " през 2019 година за 34 плана от Молдова е утвърдено финансиране в размер на 418 000 лв. (над 200 000 евро). Това е двойно нарастване спрямо предходната година, а плановете се усилиха от 24 до 34, оповестява svetlina.online.

Както и предходната година, най-големият по стойност план - 34 277 лв. завоюва Българската община в Република Молдова. През 2018 година финансирането бе 30 117 лв., предава Българска телеграфна агенция.

Осем плана (през 2018 бяха шест) ще се осъществят от Общината на българите в Гагаузия, а още петнайсет (през 2018 бяха девет) - от Асоциацията на учителите българисти в Република Молдова.

Бюджетът на Националната програмата е 1,5 млн. лв..

Целта на национална стратегия " Роден език и просвета зад граница " на Министерство на образованието и науката на България e възстановяване на изискванията за ефикасни образователно-възпитателни действия, съдействащи за подсилване на българската нематериалност, за запазване на националното съзнание, обичай и просвета. Също по този начин основаване на условия за разпространение на българския език и културно-историческото завещание по света и основаване на благоприятни условия за сполучливо продължение образованието и образованието в учебни заведения в България при завръщане в родината.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР