Бесарабски българин е загинал на фронта в Украйна. 20-годишният Иван

...
Бесарабски българин е загинал на фронта в Украйна. 20-годишният Иван
Коментари Харесай

20-годишен бесарабски българин е загинал във войната в Украйна

Бесарабски българин е умрял на фронта в Украйна. 20-годишният Иван Минков от село Криничное е погубен още при започване на войната, съобщи.

 „ Той е умрял при отбраната на Чернигов. Геройската му гибел е дала опция на огромна част от цивилното население да се изтегли от града ”, описа Виктор Стоянов, ръководител на фондация „ Македония ”, която поддържа връзка и с бесарабските българи.

Иван Минков е умрял на 26 февруари , само че заради окупацията, не е имало опция тялото да бъде върнато по-рано в родното му село , което българите там назовават Чушмелия.

„ Стотици бесарабски българи се бият като герои ”, сподели Виктор Стоянов.

По думите му в Украйна има над 200 000 българи. В Одеса има към 50 000 българи. Има и компактни български общности към град Николаев, в Херсонска област, в град Херсон. „ Не знаем ориста на тези хора , не знаем дали са се изтеглили, дали са починали ”, разяснява Стоянов. Според него страната ни би трябвало да има проект за евакуация на цивилното население.

„ Цялото население на Украйна е мобилизирано . Никой не знае точния брой. Има момчета, които водят война от 2014 година. Много резервисти получават повиквателни. Има доста непринудено искащи ”, разяснява Анатолий Волчо , ръководител на българския образован център в Търновка.
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР