Бесарабски българин е сред загиналите в боевете в Украйна. 20-годишният

...
Бесарабски българин е сред загиналите в боевете в Украйна. 20-годишният
Коментари Харесай

Как загина 20-годишният Иван в битката за Чернигов

Бесарабски българин е измежду починалите в боевете в Украйна. 20-годишният Иван Минков е изгубил живота си при отбраната на Чернигов. Жителите на родното му място го посрещнаха, паднали на колене като воин.

В родното село на Иван – Чушмелия или Криничное, е почнала самодейност да кръстят на негово име улица.

Иван умира единствено месец откакто навършва 20 години. Младежът самичък взима решение да отиде на фронта. Иначе е имал своите фантазии, както всички младежи - да сътвори семейство, само че ориста му се стича по различен метод.

Вече са ясни и събитията към гибелта на Иван. Момчето умира в първите дни на войната при бомбардировка на неговата позиция от съветските сили. Той остава към 4 часа жив под отломките, само че поради военните дейности другарите му не съумяват да го спасят.

Отново поради бойните дейности е било невероятно да бъдат открити тленните му остатъци. Това става едвам след отдръпването на съветските сили от Северна Украйна месец след неговата крах.

През това време неговите близки са били в незнание за неговата орис и са го издирвали, тъй като се е водел за липсващ и се е предполагало, че може да е попаднал в съветски плен, описа кореспондентът на БТВ.

Иван не е единственият бесарабски българин, който се бори сега в Украйна. Около 300 наши сънародници от Болградска област са се присъединили във военните дейности. Един от тях даже сега се бори в Мариупол.

Има информации и за други починали бесарабски българи, само че към този момент не могат да бъдат доказани.

„ Тази война накара бесарабските българи да вземат страна. Дълго време стояхме в профил. Ни е сме надалеч и от събитията – в южната част на Украйна, а в този момент Иван почина в северната част на Украйна. Тази война ни направи украинци. Ние сме бесарабски българи, само че сме и украински жители. Много хора се записаха доброволци освен в териториалната защитата, само че отидоха и на фронта “, споделя Таня Станева.
Източник: glasnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР