Берое - ЦСКА в среща от първия пролетен кръг. Армейците

...
Берое - ЦСКА в среща от първия пролетен кръг. Армейците
Коментари Харесай

Свеж полъх от бреговете на Северно море запали ЦСКА

Берое - ЦСКА в среща от първия пролетен кръг. Армейците са задължени да завоюват с цел да се върнат на лидерската позиция, на която са зимували за първи път от 8 години. Но към този момент тече 60-ата минута, а те изостават в резултата след нелепа неточност на вратаря Бусато, която наподобява и като тежък психически удар за целия състав. Освен това възпитаниците на Саша Илич не са основали нито едно чисто голово състояние за час игра, а остава единствено още половин преди ЦСКА за поредна година да се е провалил тежко още на рестарта на шампионата. Тогава край тъчлинията на стадиона в Стара Загора се подреждат цели трима футболисти, с които сръбският треньор на армейците се надява радикално да промени развоя на срещата. Така и се случва...

И до момента в който към този момент сме наясно с качествата на колумбийците Марселино Кареасо и Браян Морено, максимален интерес провокира дебюта на единственото зимно попълнение Тобиас Хайнц.

В началото на януари норвежецът се трансформира в третото най-скъпо попълнение в историята на ЦСКА и въпреки че поради простуда пропусна част от контролите в Белек даже се очакваше да започва като титуляр под Аязмото. Все отново той приключи зимната подготовка като най-хубав помощник в аления състав с три голови паса в 5 мача, в които взе присъединяване. Саша Илич обаче избра да го запознае последователно с родната футболна джунгла и да не го " хвърля на кучетата " още от първата минута. Но надали младият треньор е възнамерявал норвежецът да се постанова да влиза на терена при закъснение с един гол и с задачата да обръща дуела. Меко казано - недобри условия за дебюта ти в нов клуб, в нова страна и когато има огромни упования към теб, защото си единственото зимно попълнение, а за правата ти са платили много съществени пари - над 600 000 евро.

В цялата тази нажежена конюнктура обаче Тобиас Хайнц сподели от кое място идва - той е израснал в дребното норвежко градче Мос, което се намира в южната част на страната, на брега на Северно море. С типичното скандинавско успокоение и самообладание 24-годишният футболист не сподели и грам терзание. Нещо повече - отигра със ужасно самочувствие една от първите топки, които получи. Нахлу в подстъпите на наказателното поле и с по-слабия си ляв крайник опита фалцов удар, който рикошира в бранител и уцели страничния дирек на Иван Караджов. При повече шанс Хайнц можеше да остави голям отпечатък върху срещата едвам две минути, откакто се бе появил на терена!

Но даже и да не се записа измежду голмайсторите в Стара Загора, изрично може да се твърди, че не трите смени, а съответно Хайнц обърна срещата с Берое. Защото до момента в който Морено и Кареасо имаха последната и най-важна роля при извънредно значимото второ попадение (голмайстор и полу-асистент), норвежецът усъвършенства цялостното показване на ЦСКА.

Няколко предсезонни контроли и първият пролетен мач са задоволителни с цел да заключим, че Тобиас е извънредно деятелен футболист, който вкарва нужната динамичност в играта на алените. И можем да дадем съответни образци за това - представянето на Брадли де Нойер и Джонатан Линдсет. Двамата надалеч не блестяха преди появяването на Хайнц на терена, само че по-късно безусловно бродираха измежду зелената защита. А до това се стигна, откакто новото попълнение на ЦСКА стартира да раздава страхотни извеждащи пасове (като този за Гарсес при втория гол), да се движи по цялата широчина на терена и да не се опасява да се обърне с лице към противниковата половина и да превземе пространство с топка в крайници. Монотонният през първото полувреме ЦСКА се нуждаеше от съществено разпалване и то пристигна с помощта на пресен лъх от крайбрежията на Северно море.

Хайнц разполага с добра скорост, прекрасен дрибъл, визия върху играта, фини подавания и наподобява като най-комбинативният футболист на " Българска войска ". Всички тези характерности приказват, че Саша Илич най-сетне откри своя номер 10, който цяла есен търсеше. На тази позиция се изредиха Шопов, Туфегджич, Кареасо, само че по този начин и не дадоха поръчка, че могат да се трансфорат в константа на позицията зад двамата нападатели. Срещу Берое пък там стартира Линдсет, само че зад него Вион и Жеферсон се провалиха с организацията на играта. Затова и оптималният вид, при който Илич може да употребява двамата сънародници и положителни другари е в настройка с Линдсет като опорен халф и Хайнц като плеймейкър, по този начин те ще са в непрестанно взаимоотношение.

Саша Илич на няколко пъти съобщи, че не се нуждае от количество, а от качество и желае да се притеглят само футболисти, които ще дадат добавена стойност на състава. И Тобиас Хайнц е точно подобен.

През есента ЦСКА показва темперамент, непоклатимост в отбранителен проект, тактическа дисциплинираност и страхотна успеваемост при статичните положения. Затрудняваше се обаче при построяването на офанзивите си от игра. Армейците се нуждаеха от ексцентричен нападателен футболист, който да умее да разчупва стандарта.

И без да желаеме да прибързваме, само че по всичко проличава, че са намерили вярното решение - името, което още веднъж излиза на напред във времето е на известна марка за сосове.

Тобиас Хайнц изигра единствено 30 публични минути за ЦСКА, само че към този момент подвигна още повече упованията към себе си. И е ясно, че още против Ботев Пловдив ще стартира от първата минута. А в случай че дуелът с канарчетата се закучи, мигновено всички погледи ще бъдат ориентирани към него - той ще би трябвало да измисли някой тъничък пас през отбраната, или да напредне и да стреля за да изненада вратаря. Напрежението ще е стоварено върху норвежеца. Но тъкмо то е показателно за качествените футболисти. Към Жеферсон никой няма упования... Хайнц сподели страхотни качества и още по-висок капацитет и още в Стара Загора стартира да изплаща високата трансферна сума, платена за правата му. За да стори това до дъно обаче следва да реши собственоръчно още най-малко няколко червени срещи, а при започване на юни към врата му да грее златен орден. Предпоставките са на разположение, остава да забележим дали Леденото момче от Северно море ще продължи да пали алената игра.
 Петър Жеков: Да вкараш 4 гола като посетител на Берое е впечатляващо, Хайнц ще означи още в идващия мач
Петър Жеков: Да вкараш 4 гола като посетител на Берое е впечатляващо, Хайнц ще означи още в идващия мач

" В Стара Загора не се гостува елементарно "
Източник: topsport.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР