Берлинският процес да премине под управлението на страните от Западните

...
Берлинският процес да премине под управлението на страните от Западните
Коментари Харесай

Следващият председател на Берлинския процес ще е Албания

Берлинският развой да премине " под ръководството " на страните от Западните Балкани . Тази концепция на немският канцлер Олаф Шолц е подкрепил министър председателят Гълъб Донев и е поискал триумф на Албания във връзка решението да е идващ ръководител .

Премиерът Гълъб Донев откроил Берлинския развой като добре работещ и изчерпателен формат за съдействие, със значителен принос за икономическото развиване на страните от Западните Балкани.

Премиерът на България е откроил смисъла на приобщаващото районно съдействие в Югоизточна Европа в границите на изявлението си на Срещата на върха на ръководителите на страните от Берлинския развой за Западните Балкани. Това по думите му добавя и надгражда процеса на европейска интеграция, подкрепя демократизацията и развиването, и укрепва стабилността и сигурността на района. Българският министър-председател е декларирал, че страната ни е ангажирана и интензивно работи с страните от района за тяхната сполучлива европейска интеграция.

" Проблемите, свързани с енергийната сигурност, стоящи пред нас, могат да бъдат преодолени, а енергийният преход реализиран, само посредством засилено районно съдействие, е декларирал Гълъб Донев в границите на работното съвещание на тематика " Сигурност на енергийните доставки и видоизменение ". Той е изтъкнал основната роля на междусистемната газова връзка Гърция-България , напредъка в строителството на газовата връзка България-Сърбия , която също е от стратегическо значение, както и подписания при започване на актуалната седмица контракт сред " Булгартрансгаз " и държавната компания на Република Северна Македония " ГА-МА " за създаване на нов интерконтектор.

В тази връзка министър председателят е откроил напъните на България да окаже институционална поддръжка на нашата съседка за превъзмогване на дефицитите на сила , напомняйки също, че страната ни обичайно е чист експортьор на електричество и играе основна роля за енергийната сигурност на страните от района.

В рамките на изявлението си министър председателят Гълъб Донев е удостоверил готовността на българската страна да спомага на сътрудниците от Западните Балкани за реализиране на задачите на Европейската зелена договорка, отразени и в Зеления дневен ред за Западните Балкани.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР