Берлин стана сцена на една от най-големите имотни сделки в

...
Берлин стана сцена на една от най-големите имотни сделки в
Коментари Харесай

Голяма имотна сделка в Европа на стойност 1.1 млрд. евро

Берлин стана сцена на една от най-големите имотни покупко-продажби в Европа през актуалната година. Мултифункционалната постройка Sony Centre в немския град бе добита за сумата от 1.1 милиарда евро, оповестява Financial Times.

Купувачи по договорката са Oxford Properties - звеното за вложения в недвижими парцели на канадския пенсионен фонд Ontario Municipal Employees Retirement System, и щатската компания Madison International Realty. Досегашният притежател на постройката бе националният пенсионен фонд на Южна Корея.

Sony Center е ситуиран на към 25 хиляди квадратни метра в централната част на Берлин. Сградата включва, офиси, магазини, места за отдих, както и 67 жилището.

Сред огромните наематели на площи в комплекса са Фейсбук, Sanofi, Sony, Deutsche Bahn и компанията за споделено работно пространство – WeWork.

Държавният пенсионен фонд на Южна Корея закупи постройката през 2010 година за сумата от 585 млн. евро, като това бе и първата инвестиция на фонда в Европа. Sony Corporation приключи градежа на комплекса през 2000 година

Сделката е първа за Oxford Properties в Берлин, като Канадският пенсионен фонд има парцели в Лондон и Париж.

Трансакцията е част от проектите на Oxford Properties да усили цената на активите, които ръководи в континентална Европа, до равнище от 5 милиарда $ в период до 2020 година, показва Пол Брундейдж, старши ръководещ шеф за Европа на Oxford Properties.

Имотите на компанията, намиращи се в Лондон, включват и комерсиалния център Royal Exchange, ситуиран в сърцето на града.

По-рано през тази година компанията продаде 50% от каузи си в лондонския небостъргач Cheesegrater за 1.15 милиарда паунда на китайския вложител CC Land, което е и най-голямата сума, платена по единична имотна договорка в Европа през тази година.

По думите на Брундейдж, макар придобиването на комплекса в Берлин, компанията ще продължи да има дълготрайна ангажираност с пазара на офис площи в Лондон.

Базираната в Ню Йорк компанията Madison International Realty също има дялове в разнородни комерсиални парцели в Лондон, в това число взаимно с Oxford Properties.

Пенсионните фондове от Северна Америка са най-бързо растящите в света институционални единици по мярка на активите през последите 5 години. Канада надмина Англия, заемайки 5-ото място в света по мярка на активите, ръководени от пенсионни сдружения.

Големите имотни покупко-продажби наподобява се пробуждат на всички места в Европа, като наклонността не подминава и България. Наскоро у нас бе осъществена имотна договорка за рекордната сума за родния стандарт от 252.9 млн. евро.

Страни по трансакцията бяха южноафриканският фонд NEPI Rockcastle, посредством своето поделение NEPI Project two EOOD, и Булфелд. Предмет на договорката бе намиращият се на бул. Черни връх в София Парадайс Център.
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР