Берлин планира да замрази наемите в отговор на публичното недоволство

...
Берлин планира да замрази наемите в отговор на публичното недоволство
Коментари Харесай

Берлин налага 5-годишен мораториум върху наемите

Берлин възнамерява да замрази наемите в отговор на общественото неодобрение от растящия дефицит на налични жилища. Това ще бъде юридически казус в Германия по проблем, който към този момент основава проблеми на политиците в цяла Европа, написа Bloomberg, съобщи Money.bg.

Градското социалдемократическо ръководство предложи наемите да останат на сегашните си равнища в идващите пет години, съобщи Катрин Ломпшер, сенатор на Берлин по жилищните въпроси. Очаква се проектозаконът да бъде подготвен през октомври.
 Меркел с апел към наемодателите: Служете на обществото
Меркел с апел към наемодателите: Служете на обществото

Ние се нуждаем от частни вложители, които също би трябвало да почувстват публичното въодушевление

Германските компании Deutsche Wohnen SE, LEG Immobilien AG и Vonovia SE, които ръководят и отдават чартърен жилища, изтриха растежа на акциите си за деня след излизане на новината.

Берлин в миналото бе прочут като град , в който разноските за живот са ниски. Столицата обаче бе изключително мощно ударена от покачването на цените на жилищата, защото строителството не може да наваксва с растящото население. Проблемът подхрани големи улични митинги и даже концепцията за референдум, който да накара градa да национализира жилищата от частните наемодатели.
 Хиляди стачкуват по улиците на Берлин против високите наеми на парцелите
Хиляди стачкуват по улиците на Берлин против високите наеми на парцелите

Протести се организират и в Кьолн, Франкфурт и Мюнхен

Макар препоръчаните ограничения да дават краткотрайна пролонгация за живеещите чартърен , те не вземат решение казуса с дефицита на жилища. Експертите и огромните компании като Vonovia и Deutsche Wohnen показват, че облекчаването на процедурите за строителство ще оказват помощ най-вече в обстановката . Решението на локалното ръководство може да направи и жилищния пазар в града по-малко атрактивен за вложителите.

Притесненията по отношение на растящите наеми и цените на жилищата е проблем, който не визира единствено Берлин. През последните месеци митинги имаше и във Франкфурт, Кьолн и Щутгарт . В редица други страни също има сходни проблеми.

В Барселона, където цените на жилищата подскочиха с над 50% през последните пет години, наемодателите в най-желаните квартали към този момент ще могат да покачват наемите въз основа на бенчмаркови цени, избрани за всеки парцел. Тази регулация следва националния закон, въведен през март, съгласно който наемите могат да бъдат повишавани единствено с равнището на инфлацията.

В Амстердам локалните управляващи пък желаят да накарат купувачите на жилища да живеят в тях най-малко три години, с цел да избегнат спекулативните покупки. Вътрешното министерство пък работи по закон за ограничение на покачването на наемите.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР