БЕРЛИН. От кореспондента на “Труд”По стечение на обстоятелствата като кореспондентка

...
БЕРЛИН. От кореспондента на “Труд”По стечение на обстоятелствата като кореспондентка
Коментари Харесай

Как един посланик застава зад истината

БЕРЛИН. От кореспондента на “Труд”

По стичане на събитията като репортерка на в. “Труд ” в Берлин отбелязвам събитията освен в Германия, а също в Швейцария и Австрия като немскоговорещи страни. Така проследявам медиите в тези три страни.

Едно от най-сериозните издания е швейцарският ежедневник “Нойе Цюрхер цайтунг ”. Точно то си разреши във връзка председателството ни на Европейски Съюз на два пъти да разгласява сериозни разработки, които нямат нищо общо с истината.

И по какъв начин реагира посланичката ни в Берн Меглена Плугчиева? Без пресилване – като същински посланик и политик, заставайки зад истината с неопровержими обстоятелства.

Чрез собствен меродавен източник “Труд ” съумя да се добере до острата реакция на госпожа Плугчиева, изразена документално до основния редактор на в. “Нойе Цюрхер цайтунг ” Ерик Гюер.

Посланик Плугчиева реагира на две изявления в изданието с съществени тематики корупция в България и Истанбулската спогодба.

Първата, оповестена на 14 т. м., е под заглавие “Корупцията в България вкарва Брюксел в алтернатива ”.
В текста се показва: “През последните единадесет години България е обект на специфичен мотиринг от Европейски Съюз за правова страна. Корупцията в страната по никакъв метод не е изкоренена, само че Брюксел към този момент преглежда други възможности на специфичния контрол.

Два дни по-късно изданието излиза с обява по отношение на дебата в България по утвърждението на Конвенцията на Съвета на Европа за предварителна защита и битка с насилието над дами и домашното принуждение, известна като Истанбулската спогодба. В текста се показва: “Правителството в София се опълчва на утвърждението на Конвенцията на Съвета на Европа за битка с насилието срежу дамите. Необходимо е незабавно да се организира спор. ”

По мотив двете изявления в “Нойе Цюрхер цайтунг ” дипломат Меглена Плугчиева изпраща писмена позиция до основния редактор Ерик Гюер, в която тя съблюдава положителния звук, само че остро осъжда погрешната интерпретация на създателите на двете изявления и най-много обстоятелството, че заглавията не кореспондират безусловно и непосредствено с текста на публикациите, а основават извънредно негативно мнение за България с пресиленото си отрицателно звучене.Този журналистически трик, че всички ще прочетат заглавието, само че не всички ще четат целия текс, води до тематиката “Fake News ” (лъжливи новини), с оскърбление споделя посланик номер 1 на София в Берн.

«Мисля, че във водещ и ползващ се с безусловно доверие вестник като “Нойе Цюрхер цайтунг ” е неприемливо да се разгласяват непроверени и недокументирани твърдения», показва дипломат Плугчиева.

По тематиката за Истанбулската спогодба тя ползва решението на българското държавно управление от 11 януари т. година, с което се предлага на Народно събрание Конвенцията да бъде утвърдена. Посочено е също, че това решение на българското държавно управление е налично за необятната общност и може да се прочете на формалната интернет страница на Министерския съвет.

«Надявам се, че Вие като основен редактор ще се ангажирате умело и пламенно с този случай и бих желала да изразя своята вяра, че нужната промяна и съответното опрощение ще се появи на следващия ден в NZZ, тъй че швейцарската общност да не бъде дезинформирана и България да не се наскърбява незаслужено», показва в писмото си до основния редактор на изданието дипломат Плугчиева.

Тя показва и подготвеност да напише за всекидневника коментар, като показа и друга позиция и обстоятелства от действителността в България, както и акцентите на Председателството ни на Съвета на Европейски Съюз.
По наша информация госпожа Плугчиева към този момент е получила опрощение от редакцията на вестника за позволените грешки, като е било и поправено подзаглавието на публикацията, касаеща Истанбулската спогодба.
Очакваме да прочетем в “Нойе Цюрхер цайтунг ” и гост-коментара на посланика ни в Швейцария.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР