Берлин обяви, че планира да продължи да подкрепя Азиатската банка

...
Берлин обяви, че планира да продължи да подкрепя Азиатската банка
Коментари Харесай

Германия се присъединява към китайския конкурент на Световната банка

Берлин разгласи, че възнамерява да продължи да поддържа Азиатската банка за инфраструктурни вложения (AIIB) - подкрепян от китайската страна заемодател за финансово развиване. Това е в контраст на стъпката на колегата от Г-7 Канада да замрази връзките си с институцията заради опасения от въздействието на Пекин в нея.

Съобщението беше направено малко след неделната среща сред немския министър на финансите Кристиан Линднер и китайския вицепремиер Хе Лифенг във Франкфурт.

През юни канадският сътрудник на Линднер, Кристия Фрийланд, съобщи, че Отава е решила да замрази всички връзки с финансовата институция до следващо преразглеждане от страна на държавното управление. Този ход бе подхванат заради изказванията на някогашен канадски върховен началник на банката за необятно публикувано " комунистическо владичество " в AIIB.

AIIB, основана през 2015 година като опция на доминираните от Запада МВФ и Световна банка, отхвърли тези изказвания.

Според взаимното изказване, оповестено след срещата на върха във Франкфурт, Германия, която е един от създателите на AIIB, ще " продължи да укрепва координацията " с Китай във финансовата област и ще разшири двустранното отваряне на пазара въз основа на лоялна конкуренция.

Страните показаха също по този начин своята ангажираност да дадат опция на AIIB да обслужва по-добре потребностите на устойчивото развиване на своите страни членки. Освен това Берлин и Пекин се ангажираха да подсигуряват, че банката за развиване ще действа в сходство с интернационалните стандарти и ще се трансформира в институция, интегрирана в световната финансова архитектура.

AIIB, която понастоящем е втората по величина многостранна институция за развиване в света, до момента е приела за членове 109 страни от всички континенти.

 

 
Източник: 18min.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР