Берлин не бива да забравя ключовата роля на Вашингтон за

...
Берлин не бива да забравя ключовата роля на Вашингтон за
Коментари Харесай

Столтенберг: Европа ще бъде изложена на риск, ако Германия обърне гръб на САЩ

Берлин не трябва да не помни основната роля на Вашингтон за обединяването на Европа и Германия след края на Студената война, съобщи през днешния ден генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг, представен от Ройтерс.

Тези думи са имитация на изявлението на немския външен министър Хайко Маас, който съобщи, че обединяването на Германия е " подарък от Европа ". Столтенберг, който се стреми да запази уговорката към НАТО на скептично настроения към организацията американски президент Доналд Тръмп, се опита да напомни на Германия за напъните на Съединени американски щати за запазване на европейската сигурност, отбелязва Ройтерс.

" Обединението на Германия и Европа щеше да е невероятно без гаранцията на Съединени американски щати в региона на сигурността ", сподели Столтенберг на събитие по случай 30-годишнината от рухването на Берлинската стена. " Всеки опит за разграничаване на Европа от Северна Америка освен ще отслаби трансатлантическия Алианс, само че и ще изложи Европа на риска от разделяне ", акцентира генералният секретар на НАТО.

Напрежението сред Берлин и Вашингтон се ускори при ръководството на Тръмп, изтеглил Съединени американски щати от редица интернационалните съглашения - нещо, което се отрази отрицателно на външната политика на Европейския съюз, отбелязва Ройтерс.

На срещата на върха на НАТО през юли американският президент съобщи, че Германия е " заложник " на Русия поради енергийната си взаимозависимост от нея, напомня Българска телеграфна агенция. Представители на държавното управление на Съединени американски щати подлагат на критика Германия, че не харчи задоволително средства за защита.

В публикация, оповестена предишния уикенд в 26 европейски страни, немският външен министър Хайко Маас не загатна за приноса на Съединените щати за успеха против Съветския съюз в Студената война и за смисъла на Вашингтон за сигурността на Европа, напомня Ройтерс.

 
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР