Берлин и Анкара встъпват съвместно за прекратяване на огъня в

...
Берлин и Анкара встъпват съвместно за прекратяване на огъня в
Коментари Харесай

Ердоган-Шолц: Съвместни усилия по Украйна и активиране на диалога Анкара-ЕС

Берлин и Анкара встъпват взаимно за преустановяване на огъня в Украйна. Това съобщи немският канцлер на взаимна конференция с турския президент Реджеп Тайип Ердоган през днешния ден.

Олаф Шолц счита, че с всеки ден на бойни дейности в Украйна, Русия се отдалечава от международната общественост.

" Напълно сме единни в мнението си, че би трябвало да се реализира преустановяване на огъня допустимо най-скоро ", сподели Шолц.

Той означи смисъла на основаването на филантропични коридори за цивилното население в Украйна.

" С всеки минал ден, с всяка бомба, Русия от ден на ден се отчуждава от международната общественост ", съобщи немският канцлер.

Той се застъпи за намиране на дипломатическо решение на спора.

" Важно е да създадем всичко, с цел да подсигуряваме, че този разговор (между Русия и Украйна) няма да бъде пресечен, а ще продължи ", сподели той.

Според него " суверенитетът и териториалната целокупност на Украйна не са под въпрос ". " Искаме да създадем всичко Украйна да може да се отбрани. Правим това посредством финансова помощ, филантропична помощ, военна помощ, в това число от Турция и от Германия. В тази връзка бих желал да кажа, че затварянето на Босфора от Турция за враждуващите страни според Конвенцията от Монтрьо е значим принос за деескалацията на тази рецесия ", съобщи Шолц.
  
Германският канцлер прикани съветския президент Путин да спре войната в Украйна " в този момент ", като добави, че отбраната на бежанците е " наша филантропична отговорност ".

Германия последователно ще понижи зависимостта си от енергийните доставки от Русия, сподели Шолц съобщи на взаимна конференция с турския президент Реджеп Тайип Ердоган.

" Знаете, че Германия си е сложила амбициозна цел да се откаже от изкопаемите енергийни източници в доста къс период - съвсем 25 години ", подсети той. " Нуждаем се, несъмнено, от инфраструктура в Европа, с цел да диверсифицираме енергийните си доставки във връзка с направления за доставка на газ, петрол и въглища, заобикалящи Русия, тъй че да не останем в обстановка на взаимозависимост, а последователно да създадем нужния суверенитет, без значение от геополитическата обстановка ", сподели Шолц.

Двамата споделиха още, че Европейския съюз и Турция могат да реализират прогрес във връзка с основаването на митнически съюз сред Европейски Съюз и Анкара.

" От единствено себе си се схваща, че желаеме да се застъпим за по-нататъшното развиване на митническия съюз и се надяваме, че скоро ще можем да реализираме осезателен прогрес по този въпрос ", съобщи Шолц.
  
Турският президент Реджеп Тайип Ердоган изрази мнение, че би трябвало да поддържа другарски връзки както с съветския президент Владимир Путин, по този начин и с украинския си сътрудник Владимир Зеленски.

" Трябва да запазим другарството си както с господин Зеленски, по този начин и с господин Путин. Що се отнася до глобите, ние направихме нужното в границите на разпоредбите на Организация на обединените нации. И ние направихме за Украйна това, което другите страни-членки на НАТО не направиха ", сподели той на конференция в Анкара след диалози с немския канцлер Олаф Шолц.

„ Турция ще продължи да поставя старания за определяне на стабилно преустановяване на огъня в Украйна “, сподели Ердоган.

Той счита, че е прибързано да се приказва за това какво ще се случи с оръжейните покупки на Турция от Русия.

По време на взаимната конференция в Анкара с немския канцлер Ердоган съобщи, че Турция и Германия са се договорили да усилят дипломатическите старания за разрешаване на военната рецесия в Украйна, като в същото време подхващат ограничения за отбрана на европейската сигурност.

Ердоган съобщи, че Турция и Германия са решени да усилят размера на двустранната си търговия до 50 милиарда $. Германия към този момент е най-голямата дестинация за турския експорт.

Шолц акцентира смисъла на съдействието в региона на енергетиката сред Европейски Съюз и Турция. Той добави, че форматите за разговор на високо ниво сред Турция и Европейски Съюз ще бъдат задействани.

„ Германия и нейното ново държавно управление желаят да оценят капацитета за по-добри връзки с Турция “, акцентира Шолц, който встъпи в служба през декември предходната година, наследявайки 16-годишната промяна на Ангела Меркел като канцлер.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР