Берлин и Амстердам решават да обединят своите сухопътни сили и

...
Берлин и Амстердам решават да обединят своите сухопътни сили и
Коментари Харесай

Защо Германия поглъща армията на Нидерландия?

Берлин и Амстердам вземат решение да обединят своите сухопътни сили и германците ще командват тази формация от войски. Защо съдружниците от НАТО подхващат такава стъпка, до каква степен може да стигне немската военна агресия в Европа и какви опасности крие това решение за Русия?

Нидерландия се готви да интегрира сухопътните си сили в немската войска, оповестява „ Блумбърг “. Отбелязва се, че този проект е признат по отношение на нарасналите закани за сигурността на двете страни, откакто Русия стартира СВО в Украйна. Като цяло сухопътните сили на Холандия имат три бойни бригади. Две от тях към този момент са интегрирани в немските въоръжени сили.

Според проектите 13-та лека бригада, основана в Ойрсхот, ще премине под командването на немската 10-та танкова дивизия. В резултат на това би трябвало да се сътвори обединяване от 50 хиляди бойци, 8 хиляди от които ще бъдат холандци. В същото време локалните спецчасти ще останат подчинени на Амстердам.

Холандия, която продаде последните си танкове през 2011 година, в този момент има 18 Леопарда, наети от Германия от 1-ва танкова дивизия. Берлин също по този начин обмисля опцията за взаимни покупки на военна техника и хармонизиране на уставите. Планира се интеграцията да завърши изцяло до края на април тази година.

Говорейки за изгодите от интеграцията за Германия, медиите означават, че заради възходящата „ опасност от изток “ европейският боен дневен ред се върна към груповата защита и за това страните се нуждаят от огромни армейски групи като дивизии. Бундесверът към момента има дивизионна конструкция, само че заради хроничния дефицит на фрагменти, трите немски дивизии в този момент са мощно неокомплектовани. Затова усилването им от холандските бригади е подходящо и оправдано.

Сливането беше част от програмата „ Обща армейска визия “, поверително съглашение сред въоръжените сили на двете страни, подписано на 30 ноември предходната година на среща в Дрезден сред командващия на холандските сухопътни сили Мартин Вайнен и неговия немски сътрудник, Алфонс Мейс.

„ Говорим за съдействие сред двама безусловно равноправни сътрудници, в което суверенитетът на двете страни е над всичко. Все още можем да изпълняваме нашите лични задачи, само че в този момент ще ги обсъдим с немския щаб. Ако сте съществени за защитата на съдружниците, би трябвало да можете да допринесете, когато е належащо “, сподели Жан-Пол Дакерс, пълководец на холандските сухопътни сили.

По-рано немският канцлер Олаф Шолц съобщи, че Германия скоро ще има " най-голямата обичайната войска в Европа " измежду страните от Северноатлантическия алианс. Така той разяснява утвърждението от Народното събрание на правното съображение за специфичен фонд за Бундесвера в размер на 107 милиарда евро. Това ще разреши на Берлин да доближи задачата от 2% от Брутният вътрешен продукт, отделяни за защита, което е наложително за страните от НАТО.

В самата Германия мнозина не престават да са скептични по отношение на това решение. Въпреки това Берлин желае да се върне към военните индикатори от Студената война, след което Федерална Република Германия доста понижи числеността на своята войска: от към половин милион души през 1990 година до по-малко от 200 хиляди през днешния ден.

„ Историческите паралели на военната интеграция на Германия и Холандия, както и проектите за милитаризация на Федерална Република Германия като цяло са явни: легиони от чужденци е имало и в нацистка Германия. И даже по време на Първата международна война военното командване на кайзера в действителност подчинява австрийските военачалници “, разяснява военният историк Дмитрий Суржик.

Според него е прекомерно рано да се приказва за втория стадий в обстановката с Германия и Холандия, само че има исторически прецеденти, още повече че в Берлин и Амстердам не се чуват гласове „ срещу “. В същото време разширението на пълномощията на командването на Бундесвера към Холандия няма да се ограничи до две страни. Експертът напомни, че доста високопоставени представители на немското министерство на защитата работят във Финландия.

„ Сигурен съм, че Финландия е идната след Холандия, чиито сухопътни сили ще бъдат командвани от Берлин. Всичко това наподобява на основаването на различна на НАТО коалиция, ориентирана против Русия. Мисля, че Министерството на защитата на РФ също схваща това и това може да е една от аргументите за възобновяване на Ленинградския боен окръг “, изясни специалистът.

„ Като цяло това решение има два съставния елемент: политически и боен. Политическата е, че интеграцията не съответства единствено с увеличението на доставките на военна техника за Украйна. Германия е в челните редици на този развой. Берлин би трябвало да бъде убеден, че евентуалната „ опасност от изток “ ще бъде спряна “, изясни военният специалист, член-кореспондент на Академията на военните науки Александър Бартош.

„ А военният фактор се състои в това, че НАТО е в действителност разклонена и тромава конструкция. Никой не знае какъв брой монолитно ще реагира Алиансът, в случай че стартират същински пълномащабни военни дейности в Европа “, сподели анализаторът.

В тази връзка, означи той, може да се чака друга военна междудържавна интеграция в Европа, да вземем за пример Полша и балтийските страни. Освен това в бъдеще тези планове могат да станат конкурентни, поради претенциите на Варшава за репарации от Берлин. Но това няма да улесни Русия и Съединените щати това ги устройва.

„ Като цяло всичко, което се случва, е сходно на основаването в НАТО на военни „ матрьошки “ със лични политически и военни ползи. Очевидно Алиансът счита, че сходно ръководство ще бъде по-удобно за бърза реакция. В същото време върху обособените кукли ще се резервира общата командно-щабна конструкция на НАТО “, заключва събеседникът.

Превод: В. Сергеев

Абонирайте се за нашия Ютуб канал: https://www.youtube.com

и за канала ни в Телеграм: https://t.me/pogled

Влизайте непосредствено в сайта www.pogled.info . Споделяйте в профилите си, с другари, в групите и в страниците. По този метод ще преодолеем рестриктивните мерки, а хората ще могат да доближат до различната позиция за събитията!?
Източник: pogled.info

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР