Берлин. Хиляди демонстранти за“ и против“ дясната политика си противостояха

...
Берлин. Хиляди демонстранти за“ и против“ дясната политика си противостояха
Коментари Харесай

AFP: Напрежение в Берлин заради митинг на „Алтернатива за Германия“ и контрапротест на ЛГБТ, леви радикали и привърженици на електронната музика

Берлин. Хиляди стачкуващи „ за “ и „ срещу “ дясната политика си противостояха в Берлин в неделя следобяд, където виковете „ Ние сме хората “ бяха посрещани от ответно „ Махайте се, нацисти “ и звуци от техно музика, предава AFP .
Полицията, която имаше масирано наличие, за да държи групите разграничени, заяви, че проведеният от анти-имигранстката и анти-ислямска партия „ Алтернатива за Германия “ (АзГ) протест е привлякъл към пет хиляди души, до момента в който на контрапротеста са се стекли повече от 25 хиляди.
Демонстрациите са минали мирни, без значение от това, че берлинската полиция заяви за потреблението на сълзотворен газ като мярка за попречване на събарянето на загражденията на един от площадите.
На друго място, оповестяват още правозащитните органи, два контейнера за отпадък са запалени с факли и са избутани на улицата, наранявайки жена, участваща в митинга, като AFP не прецизира за коя от демонстрациите става въпрос.
Привържениците на АзГ започнаха шествието си „ за бъдещето на Германия “ малко след 12:00 часа на централната гара в Берлин и потеглиха към Бранденбургската врата, като развяваха флагове на Германия.
По пътя те викаха „ Меркел би трябвало да си отиде “ и „ Ние сме хората “ и, както твърди „ Франс прес “ са показвали междинни пръсти и са псували участниците в контрапротеста, които са обикаляли по страничните улици, само че са били блокирани от полицията.

Меркел не е Германия

Демонстрацията на АзГ беше първата им улична акция, откакто станаха най-голямата опозиционна партия в немския Бундестаг.
„ Сега към този момент знаем, че измежду бежанците има доста ислямисти и те не почитат дамите “, съобщи 41-годишната учителка Кристин Мьозл, която е и член на дясната партия, пред AFP.
В своята тирада пред множеството, ръководителят на АзГ Александър Гауланд съобщи: „ Меркел не е Германия! “
„ Обичаме нашата страна. И желаеме да я предадем на нашите деца по метода, по който родителите ни я предадоха на нас “, съобщи консервативният политик.
Вицепредседателят на партията Беатрикс декор Сторх, внучка на финансов министър на Адолф Хитлер, съобщи пред стачкуващите, че Германия е „ отличен образец за провалена интеграция “.
„ Франс прес “ разяснява, че уредниците на крайно-дясната проява са очаквали на нея да дойдат 10 хиляди, преди да заявят, че ще са удовлетворени и на пет хиляди души.
Ръководителят на берлинската секция на АзД Георг Паздерски съобщи, че към момента доста се опасяват да не бъдат „ стигматизирани “ за това, че са се появили под знамената на „ Алтернатива за Германия “, без значение от това, че партията получи близо 13% от вота на германците на парламентарните избори предходната година.

„ Да оглушим АфД “

Междувременно, хиляди други се причислиха към анти-АзГ демонстрациите, като обявиха, че желаеха да бъдат чути.
Основният контрапротест бе проведен от съюза „ Спри омразата, стой АзГ “, в който вземат участие политически партии, съюзи, студентски организации, юристи на бежанците и организации от гражданското общество.
Вървейки под изгарящото слънце над Берлин в неделя, участниците всеобщо развяваха флагове с цветовете на дъгата (символ на ЛГБТ+ обществото – бел. ред.), пукаха балони и носеха табелки с надписи „ Расизма не е опция “, до момента в който викаха „ Махайте се, нацисти “ и „ целият Берлин ненавижда АзГ “.
„ АзГ не се пробва да позволи проблемите, а да раздели обществото “, съобщи 48-годишният Кнут Хамеринг.
„ Страшно е да се мисли какво ще стане, в случай че тази партия стане по-голяма “, добави 76-годишният сириец Йезра Зубайди.
Най-шумният контрапротест бе проведен от към 100 нощни заведения от фамозната техно сцена на Берлин, които използваха лодки и салове по река Шпрее и ескорт от камиони с DJ-и на тях, с цел да „ заглушат “ АзГ.
„ Берлинската клубна просвета е всичко, което не са нацистите “, обявиха те посредством известие.
" Ние сме прогресивни, странни, феминистки, анти-расисти, всеобхватни, колоритни и имаме еднорози ", признаха последователите на електронната музика.
Берлинската полиция разположи две хиляди чиновници за опазването на публичния ред, защото преди демонстрациите, членовете на крайно-лявото екстремистко придвижване „ Антифа “ приканиха на своя уеб страница да се сътвори „ безпорядък “ и приканиха своите симпатизанти да „ саботират митинга на АзГ, употребявайки всички нужни средства “.

Забрадените девойки

Основана през 2013 година като анти-европейска партия, Алтернатива за Германия се разрасна и капитализира от гнева на германците, провокиран от идването на повече от един милион имигранти в страната единствено през 2015 година.
Тя има 90 депутати в Бундестага, където тонът на дебатите бе изменен от самото й наличие.
Само през този месец, разяснява „ Франс прес “, съпредседателят на АзГ Алис Вайдел си завоюва официално неодобрение от ръководителя на Народното събрание за това, че разказа мигрантите като „ забрадените девойки, източвачи на обществени помощи, мъже с ножове в пазвата и други безполезници “.
Коалиционното държавно управление на канцлера Ангела Меркел отговори на явлението „ АзГ “ със стягане на политиката за даване на леговище, само че това не предотвратява непрекъснатото повишаване на поддръжката за „ Алтернатива за Германия “, както сочат данните от всички анкети.

Превод и редакция: Иван Христов
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР