Берлин е сред градовете в Германия, приели най-много украински бежанци.

...
Берлин е сред градовете в Германия, приели най-много украински бежанци.
Коментари Харесай

Берлин се задъхва от украински бежанци, създава 10 000 легла на затвореното летище Тегел

Берлин е измежду градовете в Германия, приели най-вече украински бежанци. Но местата му за настаняване се изчерпват, изключително откакто бежанците напущат домовете на доброволци, откакто месеци са спали в непозната всекидневна, пишат БиБиСи, " Дойче Веле ", " Асошиейтед прес " и " Евронюз ".

Летище " Тегел ", известно още като " Ото Лилиентал " - на немския пионер на авиацията, бе основното летище на немската столица от 1948 година Откриването на летище " Берлин Бранденбург " през октомври 2020 година докара до последователно прекачване на интервенциите към новия център, което докара до законното извеждане от употреба на " Тегел " през 2021 година

Забележителен със своя шестоъгълен дизайн, " Тегел " - считано за една от забележителностите на града - трябваше да бъде превърнато в нов квартал, брандиран като Urban Tech Republic. Но тогава стартира войната в Украйна и в този момент летището, което затвори преди две години, обитава приемен център за търсещи леговище и бежанци от войната.

" Имаме 600 кревати за търсещи леговище и по-късно спомагателни 1600 места за украинци в Терминал С. Но множеството от тях към този момент са заети ", сподели Детлеф Чвойджински от Германския червен кръст, който дружно с други филантропични организации управлява приемането в центъра. " Ситуацията е сложна, тъй като в този момент би трябвало да настаним хората в огромни палатки ", сподели той пред DW.

Две от краткотрайните палатки, всяка с по 400 души, стоят извън на асфалта на бившето летище. Генератори бучат и вкарват топъл въздух в палатките през дебели маркучи. Отвътре помещението наподобява сходно на жилищната зона в терминала, само че има по-малко място. Бели и сиви краткотрайни стени отделят ниши, заети от двуетажни кревати. " Моля, не правете фотоси ", сподели чиновник на Червения кръст, като уточни, че хората тук съвсем нямат персонално пространство.

В неотдавнашно писмо, Катя Кипинг, сенатор на държавното управление на провинция Берлин по обществените въпроси, сподели, че държавната работа по въпросите на бежанците сега " не е в положение да покрие извънредно внезапното нарастване " на търсещите леговище и възходящите потребности на украинските бежанци " с нужната скорост ".

Просто няма задоволително кревати, макар напъните на града. Като незабавно решение би трябвало да бъдат налични 10 000 спомагателни кревати в хангари и палатки, като тези, които към този момент стоят на някогашната писта на летище " Тегел ".

Сред тях са Анна Бобракова и двамата й синове, които са били в частен дом повече от половин година. Тримата са от региона на Донбас и бягат в Киев през 2014 година, когато там избухва война. Осем години по-късно войната още веднъж ги застига. Пристигайки на централната жп гара в Берлин, немско семейство им предлага частна квартира.

Те остават в фамилната всекидневна осем месеца. " Бяхме доста признателни, само че беше време да тръгваме ", сподели Бобракова. " Въпреки че всички бяхме доста тъжни и плакахме, когато се изнесохме. "

Сега Бобракова и синовете й живеят в хотелска стая, наета от провинция Берлин. Но там тя е сама и не е толкоз елементарно. Тя към момента се нуждае от помощ с езика, както в всекидневието, по този начин и при оправянето с немската администрация.

Бобракова е съумяла да откри помощ в черква в Берлин. Енорията Св. Маркус в квартал Щеглиц взе участие в подпомагането на бежанци от началото на съветската инвазия и е приютила до 100 души. В читалището са сложени походни кревати, има място за дарения на облекла, а дарената храна се натрупа в хранилища. Настанените там могат да готвят в една от трите кухни.

Виктория Чумак живее там шест месеца. Първоначално тя се надява да се върне в родния си град, южно от Одеса. Четирима от фамилията й възнамеряват да изоставен Украйна, само че на границата 20-годишната й щерка споделя, че не желае да напуща. " Трябваше да предпочитам сред 14-годишния си наследник и майка ми, която е с тежки увреждания и щерка ми ", споделя Чумак.

В края на ноември ръководителят на Германската асоциация на градовете предизвести, че доста градове в страната към този момент не са в положение да обезпечат прилични жилища за бежанците.

" Ще би трябвало да стартираме да разчитаме на незабавни решения, защото постоянното жилище, което фактически ще бъде предоставено за тази цел, не е налично като количество и качество ", сподели кметът на Щраубинг Маркус Панермайр.

Федералното държавно управление се опита да разсее терзанията на локалните общности, като съобщи, че е готово да даде 4,25 милиарда евро за тази и идната година, с цел да помогне за грижата за бежанците и мигрантите. Но даже и с нови федерални фондове, новите жилищни единици не могат да бъдат издигнати толкоз бързо, колкото хора не престават да идват, споделят градските управляващи.

И защото зимата се задълбочава и Русия продължава да нападна енергийната инфраструктура на Украйна, управляващите небрежно приготвят още незабавни убежища в очакване на идването на още бежанци. Според последните данни един милион украинци са избягали в Германия от началото на войната.

Това разсънва мемоари за 2015 и 2016 година, когато съпоставим брой хора потърсиха леговище в странат. Както и тогава, Германия в началото изрази топло посрещане. Но в този момент нарастват опасенията по какъв начин най-добре да се настанят толкоз огромен брой хора.

В Берлин към 100 украинци идват всеки ден в основния център за приемане на бежанци в града, който е ситуиран в терминал на преустроеното бивше летище.

Работници в блестящо оцветени жилетки ги водят около несъществуващите към този момент ленти за багаж до старите зали за тръгване, които в този момент са цялостни с препълнени маси. Тук има храна, здравна помощ и легло за няколко нощувки.

Проектиран е да бъде краткотраен център, непознати спят на походни кревати в общи кабини или палатки.

Но доста от хората тук ще останат по-дълго, става все по-трудно да се откри непрекъснато жилище в град, където пазарът за наеми е под напън, а изпращането на хора в други елементи на Германия също става все по-трудно.

Оперативният управител Клео Тюмлер признава, че това е предизвикателство: " Създадени сме да се грижим за хората за няколко дни. Понякога те би трябвало да останат тук две седмици, може би три седмици. "

Въпреки логистичните компликации в центъра царува спокойна атмосфера. Г-жа Тюмлер и нейните сътрудници са ангажирани да създадат живота допустимо най-лесен и комфортен за хората тук.

Те се пробват да се приспособяват към потребностите на по-дългосрочно настанените посетители. Те са закупили перални машини, пробват се да обезпечат някакво развлечение и уголемяват просветителните уреди за 300-те деца на място, някои от които се образоват вкъщи посредством видео връзка към техните украински учебни заведения.

Поучили са се, споделят те, от опита от 2015 година, само че техният оптимизъм не се отразява другаде. Един политик от Северозападна Германия неотдавна употребява публицистична публикация в народен вестник, с цел да предизвести, че общности като неговата са " всеобщо провокирани " от голям брой украински бежанци, както и от възходящ приток на търсещи леговище.

Броят на хората, търсещи леговище, в действителност се е нараснал, подхранван основно от хора от Сирия и Афганистан.

Фредерик Пол сподели, че си е припомнил атмосферата по време на мигрантската рецесия, когато в началото топло посрещане отстъпи място на горчив народен спор за това какъв брой поддръжка могат и би трябвало да окажат германците на тези, които търсят леговище.

Той повтори мненията, направени по-рано през годината от Мартина Швайнсбург, регионален консултант от Тюрингия, която сподели, че нейният регион е разчитал на частни наемодатели, с цел да настанят украинци - основно дами, деца и възрастни хора първоначално - само че в този момент не са склонни да го създадат.

Превръщането на учебните физкултурни салони за незабавно настаняване е нещо, което обществеността от ден на ден счита за недопустимо. " Капацитетите ни са изчерпани ", сподели тя. " Гърбът ни е опрян в стената ".

Настроението се помрачава; управляващите записаха 65 офанзиви против настаняване на бежанци до момента тази година, което е доста нарастване по отношение на 2021 година

И скорошно изследване за националния ефирен оператор откри, че опасенията по отношение на имиграцията са се нараснали през последната година: 53% от запитаните са загрижени, че прекалено много хора идват в Германия, с 11% повече от септември 2021 година

Тези страхове, това обществено разделяне и притока на бежанци слагат на тестване толерантността на това немско държавно управление, което пристигна на власт с доста по-либерално отношение към бежанците от предшестващото.

Ще има значение по какъв начин ще реагира Германия, самата тя доста изменена от опита на мигрантската рецесия.
 Полша желае украинските бежанци да доплащат за престоя в жилища, предоставени от страната
Полша желае украинските бежанци да доплащат за престоя в жилища, предоставени от страната

Планира се наредбата да влезе в действие от 1 март 2023 г.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР