Берлин. Два дни след пробива в коалиционните преговори между Съюза

...
Берлин. Два дни след пробива в коалиционните преговори между Съюза
Коментари Харесай

Берлин: Въпросът кой ще поеме поста министър на външните работи на ФРГ остава отворен

Берлин. Два дни след пробива в съдружните договаряния сред Съюза (ХДС/ХСС) и Германската социалдемократическа партия (ГСДП) обстановката в Берлин остава динамична.

В сряда срана ясно, че водачът на социалдемократите Мартин Шулц ще размени Зигмар Габриел на поста министър на външните работи на Федерална Република Германия. Малко по-късно бе обявено, че той се отдръпва от поста ръководител на ГСДП, а неговото място ще бъде заето от вицепредседателя на партията Андреа Налес.

Веднага след приключването на съдружните договаряния в сряда Кевин Кюнерт, ръководител на Младежката организация на ГСДП (Юсос) изрази недоволството си от резултата и по-конкретно от демонстрирания „ политически жанр “. Той разкритикува постигнатото съглашение и оповестените промени в управлението на ГСДП. Кюнерт показа опасения, че измененията на върха на партията изместват вниманието на дебата, който би трябвало да бъде извършен в идващите седмици.

В петък, 9 февруари, от Берлин пристигна нова изненада. В изказване Мартин Шулц разгласи, че няма да одобри оферти му пост на министър на външните работи на Федерална Република Германия. В публикувания текст на първо време Шулц обръща внимание на контрактуваното съдружно съглашение, което би могло „ да усъвършенства живота на хората в доста области ". Шулц показва „ горделивост ", че настояванията на ГСДП за усъвършенствания в образованието, обществената грижа, труда и налозите са намерили своето място в контракта. За него е значимо членовете на ГСДП да гласоподават в поддръжката на този контракт, излиза наяве в изказването.

Едва тогава идва обяснението за отдръпването му от поста на външен министър: „ В полемиката за моята персона виждам опасността от триумфа на този избор. Ето за какво разгласявам, че се отдръпвам от присъединяване във федералното държавно управление, като в това време се надявам, че с това ще бъде комплициран завършек на персоналните диспути в границите на ГСДП “.

Неговите персонални упоритости „ би трябвало “ да стоят „ зад ползите на партията “, приключва изказването му.
Напускащият поста външен министър на Федерална Република Германия Зигмар Габриел (ГСДП) упрекна в четвъртък Мартин Шулц в „ нарушение на обещано заричане ". По-късно бе обявено, че управлението на партията е призовало за оставката му.

От консервативното крило на ГСДП пък настояха Габриел да остане на поста си и през идващите четири години. „ Зигмар Габриел е добър външен министър. Той би трябвало да остане на поста. Всичко друго не би било разбираемо “, бе апелът, насочен от консервативния кръг на партията посредством пост в обществената мрежа „ Туитър “.

Редакция: Тереза Герова
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР