Берлин. Близо четири месеца и половина след изборите за Бундестаг,

...
Берлин. Близо четири месеца и половина след изборите за Бундестаг,
Коментари Харесай

Пробив в преговорите за голяма коалиция в Германия

Берлин. Близо четири месеца и половина след изборите за Бундестаг, в утринните часове на сряда, 7 февруари, в Берлин бе подписано съглашение за съставянето на нова огромна коалиция сред Съюза (ХДС/ХСС) и Германската социалдемократическа партия (ГСДП). Почти незабавно по-късно се появи и информация за разпределението на федералните министерства сред трите партии.
Все още не е публично оповестено кои министерства ще бъдат поети от християндемократите на канцлера Ангела Меркел, само че от информацията до този миг за разпределението на ресорите измежду другите партии може да се доближи до заключението, че ХДС ще поеме шест от ведомствата.
Социалдемократите също ще дават отговор за общо шест министерства - на външните работи, на финансите, на труда, по въпросите за фамилията, на правораздаването и на околната среда. Председателят на Германската социалдемократическа партия (ГСДП) Мартин Шулц ще размени Зигмар Габриел на поста министър на външните работи на Федерална Република Германия. Кметът на свободния ханзейски град Хамбург Олаф Шолц (ГСДП) ще напусне поста си, с цел да поеме управлението на основното Федералното министерство на финансите на Германия.
Християнсоциалният съюз (ХСС) ще управлява Министерството на вътрешните работи. Ресорът може да бъде поверен на ръководителя на партията Хорст Зеехофер. За ХСС е също са и Федералното министерство на превоза и цифровите технологии и Федералното министерство на развиването.
Това значи, че ХДС ще дава отговор за Федералното министерство на стопанската система, Федералното министерство на защитата, Федералното министерство на земеделие, Федералното министерство на образованието и Федералното министерство на опазването на здравето. От нейните редици евентуално ще бъде и министърът, който дава отговор за Канцеларията на Канцлерството.
Предварителното съдружно съглашение сред трите партии бе реализирано на 12 януари след рекорден рунд от договаряния, траяли повече от денонощие. На 21 януари ГСДП гласоподава на ексклузивен конгрес в Бон за започване на публични диалози със Съюза (ХДС/ХСС) за сформиране на нова огромна коалиция в Берлин. Решението обаче бе взето с нежно болшинство. Младежкият съюз на партията (ГСДП) разкритикува решението на делегатите за влизане в договаряния със Съюза (ХДС/ХСС) като „ неправилен противоположен завой “ и разгласи, че ще продължи акцията против сформиране на нова огромна коалиция.
Преговорите за сформиране на новото държавно управление на Германия стартираха на 28 януари, четири месеца след изборите за федерален парламент. В идващите дни работни групи с представители на трите партии заседаваха в обособени рундове за съответни тематики. Очакванията от тях бяха огромни – повече от 120 дни в Берлин не можеше да бъде формирано ново държавно управление, обстановка, която няма аналог в следвоенната история на Германия. В идващите седмици следва членовете на ГСДП да се произнесат за съглашението, реализирано от управлението. След това ще стане допустимо да се пристъпи към сформиране на държавното управление. Очаква се то да бъде образувано до Великден.

Редакция: Тереза Герова
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР