Германският министър казва, че се надява някой да бъде обвинен в саботажа на тръбопроводите Северен поток

...
БЕРЛИН (AP) - Германският висш служител по сигурността казва, че
Коментари Харесай

БЕРЛИН (AP) - Германският висш служител по сигурността казва, че се надява прокурорите да намерят достатъчно доказателства, за да обвинят онзи, който е извършил атака срещу "Северен поток" газопроводи в Балтийско море миналата година.

Експлозиите на 26 септември 2022 г. повредиха тръбопроводите, които бяха построени за пренос на руски природен газ до Германия. Кой е отговорен за саботажа, който увеличи напрежението около войната в Украйна, тъй като европейските страни се опитаха да се откажат от руските енергийни източници, остава загадка.

Германия, Швеция и Дания са разследвали атаката, въпреки че са били мълчалив за своите констатации.

„Надявам се, че (германският) федерален прокурор ще намери достатъчно улики, за да повдигне обвинение срещу извършителите“, каза германският вътрешен министър Нанси Фейзер в интервю за списание Der Spiegel, публикувано в петък.

„Трябва да изправим такива престъпления в съда“, каза тя. „Това също така укрепва доверието на гражданите в законовата държава, когато успява да изясни такива сложни случаи.“

През юли европейски дипломати казаха на Съвета за сигурност на ООН, че следователите са открили следи от подводни експлозиви във взетите проби от яхта, която беше претърсена в рамките на разследването. Но те казаха, че все още не е възможно „надеждно да се установи“ самоличността или мотивите на извършителите, или дали е замесена конкретна държава. Украинската група е участвала в диверсията. Германските медии съобщиха тогава, че петима мъже и една жена са използвали яхта, наета от украинска компания в Полша, за да извършат атаката, и че корабът е тръгнал от германското пристанище Рощок.

Германска федерална Прокурорите по това време отказаха да коментират директно този и други доклади, но потвърдиха, че лодка е била претърсена през януари и казаха, че има подозрение, че може да е била използвана за транспортиране на експлозиви за взривяване на тръбопроводите.

Der Spiegel и телевизия ZDF съобщиха в петък, без да назовават източници, че техническите данни карат разследващите да вярват, че групата на яхтата е била в Украйна преди и след атаката. Федералната прокуратура не отговори веднага на искане за коментар.

Руският президент Владимир Путин и руски официални лица обвиниха САЩ в организирането на експлозиите. Украйна отхвърли предположенията, че може да е поръчала атаката.

Запитан за политическите последици, ако се потвърди връзката между извършителите и Украйна, Фейзер каза на Der Spiegel: „Не спекулирам“. Тя отбеляза, че прокурорите провеждат разследването на Германия и каза, че може да прави оценки само когато то приключи.

Подводните експлозии разкъсаха тръбопровода „Северен поток 1“, който беше основният маршрут на Русия за доставки на природен газ за Германия, докато Русия не прекъсна прекъсване на доставките в края на август.

Взривовете също повредиха тръбопровода „Северен поток 2“, който така и не влезе в експлоатация, защото Германия спря процеса на сертифициране малко преди Русия да нахлуе в Украйна през февруари 2022 г.

Вижте коментарите
Източник: yahoo.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР