Бериван Аслан е бивш депутат от Зелените в Австрия, а

...
Бериван Аслан е бивш депутат от Зелените в Австрия, а
Коментари Харесай

Турските интереси в Австрия: тайни агенти, провокации и… опит за убийство?

Бериван Аслан е някогашен народен представител от Зелените в Австрия, а неотдавна беше определена за общински консултант във Виена. Тя e родена в Турция през 1981 година и от кюрдски генезис. Аслан знае по какъв начин да се оправя с анонимните закани, както и с обстоятелството, че когато националисти от турски генезис излизат на проява, развяват афиш с рисунка на къдрава жена с червено-кафява коса, висяща на бесило - директна отпратка към самата нея.

В последните дни обаче Аслан рядко напуща жилището си в австрийската столица. Нейното жилище се пази непрекъснато от полицията, а самата тя може да излиза на открито единствено в случай че е съпроводена от защита. Причината - на 15 септември австрийският политик получава позвъняване от Федералната работа за отбрана на конституцията и битка с тероризма (BVT). От там я осведомят, че един мъж твърди, че е трябвало да я убие по поръчка на турската загадка работа MIT. Фейяз О. прави признание за, съгласно показанията му, да " избави личния си гъз ". Той се опасява, че самичък ще стане цел откакто извърши поръчката, по тази причина взема решение да се съобщи.

В Северна Македония свързват Фейяз с различен смъртен случай

Фейяз е на 53 години, италиански жител от турски генезис. Живял е в Северна Македония и неотдавна е бил забъркан в тайнствен престъпен случай там. Става въпрос за гибелта на мъж, чиито родственици намерено слагат под въпрос версията на управляващите за кончината му. Според околните му тялото, съдържащо голямо количество наркотични субстанции, е открито в жилището на Фейяз О. Според формалната информация жертвата е умряла другаде.

По време на разпитите Фейяз О. разкрива, че е приключил образование в MIT и че неотдавна се е пенсионирал. Всъщност мъжът евентуално попада в сивата зона сред тайните служби и незаконния свят - той към този момент не е на дейна работа и по този метод става предразположен на изнудване. Накратко - съвършеният палач.

В този случай мълчанието на управляващите е оглушително. От прокуратурата оповестяват единствено че " не се дава информация за следствието ". BVT също мълчи. И в дните откакто казусът се разчу от вътрешното министерство в началото загатваха " комплициран на тип мъж ", който е направил признания. Сериозна заплаха няма. След като Фейяз О. бе дефинитивно арестуван под стража, управляващите стопираха да разясняват случая.

" Сиви вълци " и ислямисти във Виена

Бериван Аслан е под защита през цялото време, макар предизборната акция във Виена, в която тя се кандидатира за място в локалния законодателен орган. Провеждането на пълноценна предизборна акция се оказва невероятно.

От години Аслан работи по тематики, свързани с интеграцията, само че също и с кръговете към Партията на справедливостта и развиването на турския президент Реджеп Тайип Ердоган в Европа и мрежите на дясното екстремистко турско придвижване " Сиви вълци " отвън Турция.

През юни във Виена се стигна до конфликти сред националисти от турски генезис и представители на леви организации. Много скоро стана ясно, че тези офанзиви са били координирани и готови. Австрийското вътрешно министерство даже съобщи, че турските секрети служби евентуално са забъркани. Вътрешният министър на Австрия Карл Нехамър видя " улики " за това. Въпросът към момента се проверява.

Но структурите и мрежите на турската общественост и връзките им с формалните турски служби са също толкоз неразбираеми, колкото и биографията на предалия се Фейяз О. Според него координирането на акциите в Австрия се прави на Балканите. По личните му думи, той е получил инструкциите за поръчката във Виена от турски ресторант, наименуван " Mezopotamie ", намиращ се в сръбската столица Белград.

Добре координирана мрежа

При разпита си Фейяз О. твърди, че в Австрия са дейни единствено " дребни риби ", които обаче могат да разчитат на солидна поддръжка. Бериван Аслан споделя за " доста добре координирана мрежа от джамии и организации ", която идеологически обгръща малко или доста целия десен политически набор в Турция - от всемирски ултранационалисти до войнстващи ислямисти. Това потвърждават и протестите във Виена през юни. Много от нападателите използваха поздрава на сивите вълци, други скандираха лозунги на терористичната организация " Ислямска страна ". Бериван Аслан споделя, че доста джамии и културни организации в този момент се " употребяват като партийна централа на ПСР ".

" Те притеглят хора, които са магринализирани от обществото ", изяснява представителката на Зелените. Веднъж въвлечени в тези кръгове, на тях им се внушава следното: " Тук в Австрия постоянно ще се отнасят към вас като към втора класа хора - само че зад вас стои мощна Турция ". Това е едната страна от активността, а другата, не по-малко рискова, включва шпионаж, индоктринация, закани, клюки, физическо принуждение. Заплахата от турските секрети служби е тъкмо толкоз действителна, колкото и от обособени радикализирани лица.

Последици за Анкара?

При въпрос от публицисти министърът на вътрешните работи Нехамър отговори, без да се базира непосредствено на случая " Аслан ", че " в случай че Ердоган и Турция се опитат да основат систематична мрежа от сътрудници в Австрия, това би трябвало да има последици “. Такива към момента не са последвали.

" Факт е, че от 2016 година насам хора в Австрия биват следени, а въз основа на това шпиониране в Турция се стига до арести “, споделя Бериван Аслан. Тя загатва за арестите на турски жители, живеещи в Австрия. Тези случаи до момента не са довели до съвсем никакви последствия за упраляващите в Анкара.

В разгара на тази конфликтна обстановка Фейяз О. влиза в полицейски сектор, заема мястото си и стартира да споделя: твърди, че е получил заданието напролет. Травма на крайници и локдаунът поради пандемията обаче забавят осъществяването на задачата. Но в този момент просто чака позвъняване със заповедта да нанесе финалния удар.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР