Бергамо е един от най-хубави градове в област Ломбардия в

...
Бергамо е един от най-хубави градове в област Ломбардия в
Коментари Харесай

Бергамо - градът, който беше засегнат най-тежко от коронавируса вече е преобразен

Бергамо е един от най-хубави градове в област Ломбардия в Италия. Той се намира в непосредствена непосредственост до Милано. Градът е прочут с това, че летището поема огромна част от полетите за хората, които желаят да посетят Милано и Торино. 
Прочетете още
Любопитен факт е, че доста хора и до ден сегашен считат, че Бергамо в действителност е предградие на Милано. Причината е, че и на доста от местата летището е написано като Бергамо-Милано, а и дистанцията с шатъл буса не е огромно, само че Бергамо си е обособен град и няма нищо общо с Милано.

През март 2020-а година Бергамо беше градът в Европа най-тежко обиден от ковид. Само за един месец от вируса починаха над 1500 души, а това е броя на умрелите в градчето за цяла година. Кадрите с военните камиони, които транспортират телата на умрелите и ковчезите в църквите раздрусаха света. В локалния вестник страниците с некролозите доближиха до 11. Трагедията в Бергамо подсети за романа на датчанина Якобсен Йенс Петер – “Чума в Бергамо ” – един от най-мрачните романи в света. 

Градът в действителност беше унищожен от вируса, само че съумя да се вдигне относително бързо. Не и без благодарението на един от локалните предприемачи Антонио Перкаси, който има няколко бизнеса, измежду които и огромна козметична компания. Перкаси е притежател и на една от локалните гордости – футболният тим на Аталанта, който точно в най-тежкият интервал за града съумя да доближи най-великото си класиране – четвъртфинал в Шампионската лига и беше на крачка от полуфинал, като на полуфинала малко не стигна на бергамаските да отстранят ПСЖ. Всъщност доста учени отдадоха нещастието, която се случи в Бергамо точно на футбола. В осминафинален конфликт от Шампионската лига Аталанта беше хазаин на Валенсия в Милано, тъй като тогава стадионът в Бергамо нямаше лиценц. Бергамаските спечелиха с 4:1 и десетки хиляди пътуваха от Бергамо за Милано, с цел да поддържат обичания си тим. Много от тях обаче се разболяват ковид точно в дуела и се връщат в града. 

Любопитно е, че тук съвсем няма почитатели на другите италиански тимове. Защото децата са закърмени още с раждането си с локалната горделивост Аталанта. Те получават шалче на тима при раждането си. Стадионът, който приличаше по-скоро феодален палат с голяма врата беше освежен. Изградена е чисто нова естрада, а останалите бяха съществено актуализирани. Портата на бранш В беше непокътната, само че също беше реновирана.

Всъщност макар короновируса центърът на Бергамо беше видоизменен и през 2021-а година към този момент имаше изцяло освежен тип.
Перкаси влага в летището Бергамо Осерио, което беше преобразено, а до него беше изработен и огромен търговски център. Именно тук кацат и множеството от полетите за Милано, а пасажерите правят оценка високо летището и го поставят много над Малпенса – летището на Милано, което поема по-малко полети от Бергамо. 

От летището има шатъл бус до централната жп гара в Милано. Разстоянието сред Милано и Бергамо е към 30 км. Жп гарата, автобусната гара са една до друга и точно от там се хваща и шатъла за аерогарата. Центърът е на единствено 300 метра от двете гари.

Бергамо е дребен град, само че несъмнено не е за занемаряване. Гордостта на градът е Чита Алта или още Горният град. Старият град и до ден сегашен е притегателно място за всички туристи, а той несъмнено си заслужава да бъде посетен.

Още когато влизате в Чита Алта ще бъдете удивени от големите портите, които преди години са се затваряли тъкмо в 22:00ч. 

Може да посетите кулата Рока, която открива страхотна панорама към града от всичките му страни. Към нея има и исторически музей, който разказва част от историята на Италия. Друга забавна забележителност е 53-метровата кулата Кампаноне. Всяка вечер камбаната на кулата бие 180 пъти - традиция, която остава и до ден сегашен. Всяка вечер в 22:00ч. камбините са биели преди, с цел да могат хората да се приберат в Горния град преди затварянето на портите. Тук е и родното място на композитора Гаетано Доницети, а музеят на Доницети се намира също в Горния град. Пиаца Векия също е една от атракциите на града, а тя се намира тъкмо в центъра на Горния град. Туристическият поток е концентриран точно в Чита Алта. Градът може да бъде прегледан за един ден и е доста уместно да отседнете в него преди полета си на идващия ден. До Чита Алта може да стигнете по два метода – пеш и посредством специфичен фуникуляр, който е една от атракциите на Бергамо.





Източник: trafficnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР