Бензиновосините крила на пеперуда от вида лястовича опашка, меките косъмчета

...
Бензиновосините крила на пеперуда от вида лястовича опашка, меките косъмчета
Коментари Харесай

Снимките, които преобръщат представите ни за насекомите

Бензиновосините крила на пеперуда от типа лястовича опашка, меките косъмчета на гигантска патагонска земна пчела и боядисани с маслени бои петна от калинка са част от детайлите, уловени от английския фотограф Левон Бис в нова книга, която документира намаляването на насекомите.

Издадена на 22 ноември, Extinct & Endangered: Insects in Peril  е взаимна работа между Бис и Американския природонаучен музей. Проектът включва фотоси на 40 типа инсекти, които са уязвими, застрашени или към този момент изчезнали.

Бис прекарва две години в снимане на насекомите, улавяйки всеки извънреден подробност - от дребен косъм до отражение в крило. Всяко настрана изображение е основано от над 10 000 фотоси, направени благодарение на особено съоръжение и микроскопски лещи. След това те са наслоени дружно, създавайки един кадър, който е изцяло фокусиран и съдържа дребни елементи, нормално невидими за човешкото око.

Бис се надява, че яснотата на фотосите ще разреши на фена да види насекомите в нова светлина, като ни вдъхне почитание към дребните създания, които прекомерно постоянно се възприемат като дразнители и вредители.
 Насекомите, изгубването им с бързи темпове и сериозното предизвестие към хората
Апокалипсисът на насекомите

Най-голямото изгубване на типове от динозаврите насам

" Надявам се, че хората могат да погледнат едно от моите изображения и просто да се удивят колко красиво е това нещо, да погледнат по какъв начин като един идеален инженер природата е основала в тези инсекти - те са прелестно функционални ", споделя той пред CNN.

Насекоми в рецесия

Насекомите, без значение дали са бръмбари, пчели или пеперуди, са от значително значение за оцеляването на планетата. Някои са " опрашители ", помагащи за производството на плодове и зеленчуци, други са " разлагачи ", рециклиращи растения и скотски субстанции в почвата. Много от тях формират ядрото на питателните вериги, които са в основата на естествените екосистеми.

Но в международен мащаб повече от 40% от типовете инсекти понижават, а една трета са застрашени. Скоростта им на изгубване е осем пъти по-бърза от тази на бозайниците, птиците и влечугите, съгласно теоретичен  от 2019 година, оповестен в списанието Biological Conservation.
 Сахарската сребриста мравка и какъв брой бърза е най-бързата мравка на планетата
Колко бърза е най-бързата мравка на планетата

Юсейн Болт на мравките

Според данните от отчета, множеството са застрашени от човешки дейности, като да вземем за пример интензивни аграрни практики и урбанизация, които са довели до сериозна загуба на местообитания и замърсяване от пестициди и торове. Биологични фактори като патогени и изменението на климата също са основни мотори.

Бис се надява, че книгата му ще увеличи осведомеността за рецесията с намаляването на насекомите и неподходящият резултат, който ще има върху хората, в случай че това се случи. " Въпреки че насекомите са дребни, те са най-многобройните създания и в случай че ги загубим, ще има доста влияние върху метода, по който живеем. "

Невъзпяти герои

Всички инсекти, снимани в книгата, са от архивите на Американския музей по естествена история в Ню Йорк, които разполага с общо над 34 милиона артефакти и екземпляри. Близо 20 милиона от тях са членестоноги инсекти, паякообразни и ракообразни от целия свят.

Сниманите за книгата видове са определени въз основа на положението на екземпляра, неговия географски обсег, природозащитен статус и обсега на заканите. " Наистина искахме истории, прикачени към всеки един от екземплярите ", споделя Бис. " Така че когато някой чете текста на изображението, може да разбере за какво това нещо го няма? Защо изчезва? "
 Nikon Small World Photomicrography, Eugenijus Kavaliauskas и макрофотографията на мравка, която уплаши интернет
Макрофотографията, която уплаши обществените мрежи

Как наподобява мравка в непосредствен проект

Бис споделя, че книгата е подходяща за всички възрасти, по тази причина и той настоява глобалното общоприето име да се използва пред латинското название, в отклоняване от традицията на музейните изявления.

" Искам текстът към тези изображения да може да бъде свестен от осемгодишно момче или момиче, а също и от 80-годишен мъж или жена. Написаното трябва да може да ангажира всички сфери на живота, с цел да можем да осъзнаем своите отговорности, които имаме към всяко едно създание - даже и най-малкото. "
Източник: lifestyle.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР