Бензиностанциите използват момента да натрупат малко повече печалба, обясни финансовият

...
Бензиностанциите използват момента да натрупат малко повече печалба, обясни финансовият
Коментари Харесай

Честито на печелившите: Асен Василе заговори за увеличение в цената на парното с поне 20%

„ Бензиностанциите употребяват момента да натрупат малко повече облага ”, изясни финансовият министър Асен Василев пред Нова телевизия. Именно по тази причина съгласно него може да има отстъпка от горивото за всички водачи.

Василев разгласи, че е провел няколко диалога с „ Лукойл “, тъй че цената на едро да включва отстъпката, която е от разликата на съветския нефт по отношение на вид Брент. Така сега цената от последните месеци е равна ”, разяснява Василев. Именно тук била ролята на Комисия за защита на конкуренцията. „ Радвам се, че Народното събрание стартира процедура по промяна на Закона за защита на конкуренцията и по промяна на състава на комисията, с цел да влезе такава, която да си прави работата ”, сподели вицепремиерът.  

Той изясни и по какъв начин ще бъде давана отстъпката от 25 стотинки за гориво. Тя ще е за частни коли, регистрирани в България, или са на лизинг. Шофьорът би трябвало да покаже талона на автомобила на касата. В случая не било допустимо да се дава отстъпката единствено на по-нуждаещите се хора.  

„ Където можем, оказваме помощ на уязвимите групи. Помощта за работещи родители с деца, при пенсионерите с по-ниски помощи. Където е механически допустимо, помощта е таргетирана ”, разяснява Василев.

Запитан по кое време България ще се откаже от съветския нефт, вицепремиерът изясни, че това ще стане, когато има техническа опция в „ Лукойл ”. От компанията са споделили, че това може да стане за 12 до 18 месеца.

„ Или когато цяла Европа се откаже ”, добави Василев. Страната ни ясно е декларирала, че желае да е измежду изключенията, в случай че има такива страни. „ Ясно сме декларирали, че в случай че има изключения и ние не сме измежду тях, ще наложим несъгласие ”, сподели Асен Василев.

Относно информацията, че Германия и Италия са разрешили на фирмите си да откриват сметки в рубли за пазаруване на съветски газ, Василев разясни, че тук значимото е да не е страната. „ Газът, с който е заместен съветския газ, сега е по-евтин ”, сподели Василев.

Парното сигурно ще нарастне, сподели министър Василев. Няма обаче да е 4 пъти по-скъпо. „ 10-15 до 20 % ”, сподели финансовият министър. Той обаче не вижда причина да се повишава цената на водата.

Запитан дали страната ни ще даде „ зелена светлина ” на Северна Македония за договарянията за участие в Европейски Съюз, Василев сподели, че не е чул такива разисквания.

Няма да има нарастване на минималната работна заплата от юли. „ Не е рационално два пъти в годината да се пипа. От следващата година ще се пресмята по формула ”, сподели Асен Василев.

Необлагаем най-малко няма да има. „ Не е ясно какво ще се случи при инфлацията при храните през септември ”, сподели вицепремиерът. „ Индия затвори пазара за експорт на зърно, Украйна не може да изнася, Русия затвори пазара за експорт на зърно. Цените на зърното се подвигнаха 4 пъти през март. Ние имаме задоволително зърно, само че цените ни зависят от международните пазари ”, сподели вицепремиерът.

Според Василев предварителни избори нямало да има тази година.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР