Бензинът и дизелът ще поскъпнат до 2,40-2,45 лв. за литър

...
Бензинът и дизелът ще поскъпнат до 2,40-2,45 лв. за литър
Коментари Харесай

Прогноза: До 10 дни цената на бензина ще достигне 2,45 лева за литър

Бензинът и дизелът ще нарастнат до 2,40-2,45 лева за литър до десетина дни. Такава прогноза направи за “ ” Живодар Терзиев, ръководител на Българската петролна и газова асоциация. Причината за това е покачването на цената на петрола вид Брент, който е определящ за в България, до към 84 $ за барел.

Доскоро от петролните компании са продавали горива, купени на по-ниски цени. Но тези количества към този момент се изчерпват. Освен това от 15 октомври в действие влизат зимните стандарти за горивата. Затова участниците на пазара в страната са имали количества, задоволителни за десетина дни. Продаваните през зимата бензин и дизел по принцип са малко по-скъпи.
 Светослав Бенчев: Няма картел, страната не може да помогне за цените на горивата Светослав Бенчев: Няма картел, страната не може да помогне за цените на горивата
За една година има повишаване от 27-28% на бензина и дизела – това повишаване е изцяло обикновено, което ще продължи, тъй като ценит...

Цените на горивата устойчиво вървят нагоре през последните дни. Средната цена на бензина стигна 2,34 лева за литър, а на дизела - 2,35 лева Преди година цените на автомобилните горива бяха 1,78-1,79 лева за литър. Оказва се, че за година цените са нарастнали с 55 ст. за литър. Според Живодар Терзиев актуалната цена на петрола от към 84 $ за барел би трябвало да се задържи през идващите месеци. Реалното ползване на горива не е по-голямо по отношение на времето преди пандемията.

Проучване на Дойче банк за настроенията на финансовите пазари обаче демонстрира, че доста вложители чакат повишаване на цената на петрола. 60% от интервюираните от Дойче банк считат, че цените на петрола ще се покачат до 100 $ за барел. Всеки $ повишаване на петрола води до повишение на цената на готовата продукция с 10 $ за звук. Ако петролът нарастне до 100 $ за барел цените на бензина и дизела ще набъбнат с към 25 ст./л.

Евентуалното повишаване на петрола няма да се дължи на петролните компании по света, а ще бъде резултат от дейностите на вложителите на интернационалните пазари. Печатането на пари от централните банки по света докара до съществуването на големи суми в банките и огромните капиталови фондове. Те влагат тези средства в разнообразни първични материали като метал и нефт с една единствена цел - осъществяване на облага.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР