Бензинът и дизелът поскъпнаха до средна цена от 2,80 лв.

...
Бензинът и дизелът поскъпнаха до средна цена от 2,80 лв.
Коментари Харесай

Вдигнаха цената на бензина до 2,80 лв./л

Бензинът и дизелът нарастнаха до междинна цена от 2,80 лева за литър, демонстрират данни на профилирания уебсайт fuelo.net.
Само за месец покачването на цената на бензина А-95 е с 11 ст. за литър, или с над 4 на 100.
Същевременно цената на дизела е повишена с 16 ст., или с повече от 6 на 100. Причината за това е повишаването на петрола на интернационалните пазари.

В рамките на последните два месеца бензинът е поскъпнал с над 9%, или приблизително с 24 ст. за литър. В същото време цената на дизела е повишена с 34 ст. за литър, или и с 13,8%.

Преди два месеца, дизелът беше с към 10 ст. за литър по-евтин от бензина, до момента в който сега цените им са изравнени.

Въпреки това повишаване, горивата сега са доста по-евтини по отношение на лятото на предходната година. В средата на юли 2022 година цената на бензина беше достигнала връх от 3,41 лева за литър, а дизелът беше 3,56 лева

През предходната година търговците обясняваха покачването на цените с повишаването на бензина. Сега горивата за коли са доста по-евтини,
само че за търговците това не е мотив да смъкват цените на стоките.
Разликата сред най-ниските и най-високите цени на бензина и дизела в страната доближава 40-50 ст. за литър. Най-евтиният бензин е 2,50 лева за литър на бензиностанция край Ракитово. Доста по-ниски от междинните за пазара са и цените на горивата на редица бензиностанции в Стара Загора. Най-скъпи са горивата край морето, по автомагистралите и в някои дребни обитаеми места, където няма конкуренция сред разнообразни бензиностанции. На един търговски обект в Шабла продават бензин и дизел за над 3 лева за литър. Дизелът е над 3 лева за литър и на бензиностанция от огромна комерсиална верига в Слънчев бряг.

На разнообразни търговски обекти на автомагистралите цената на бензина доближава 2,93-2,94 лева за литър, а на дизела – 2,96-2,99 лева Тези цени са много по-високи от междинните за пазара. По автомагистралите може да бъдат открити и по-евтини горива. Но, с цел да не се постанова да търсите евтина бензиностанция, е по-добре да заредите автомобила си преди да тръгнете на дълъг път.

Търговците на горива държат по-високи цените на някои бензиностанции на автомагистралите, изключително покрай граничните пунктове, тъй като трафикът около тях е огромен. Освен това водачите стопират на бензиностанциите и с цел да си починат, а горивата в множеството прилежащи страни са по-скъпи и по тази причина при пътешестване в чужбина е по-изгодно да заредят автомобила в България.

Петролът вид Брент нарастна до над 90 $ за барел

 
В Гърция бензинът е 3,89 лева за литър
 

Руският нефт е с 15 $ по-евтин

Цената на петрола вид Брент надмина 90 $ за барел за пръв път от 10 месеца.

В Гърция междинната цена на бензина е 3,89 лева за литър, а дизелът е много по-евтин – 3,46 лева, демонстрират данни на уеб страницата fuelo.net. Бензинът в Гърция е приблизително с над 1 лев за литър по-скъп в сравнение с в България. Но и там, както и при нас, има огромни разлики в цените на другите бензиностанции.

В Румъния бензинът коства приблизително 2,82 лева за литър, а цената на дизела е приблизително 2,92 лева В Сърбия горивата са много по-скъпи – бензинът е приблизително 3,15 лева за литър, а дизелът е 3,40 лева Но в Турция горивата за коли са много по-евтини. Литър бензин там коства 2,49 лева, а дизелът е 2,57 лева

Поскъпването на горивата е резултат от повишаване на цените на петрола на интернационалните пазари. Цената на петрола вид Брент във вторник надмина 90 $ за барел, само че през вчерашния ден беше регистрирано леко намаляване. Петролът надмина 90 $ за пръв път от 10 месеца. Това стана откакто Русия и Саудитска Арабия оповестиха без значение една от друга, че ще удължат до края на годината доброволното понижаване на добива и износа си на нефт. Това докара до повишаване и на съветския нефт Уралс до 75 $ за барел.
Източник: flashnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР