Бензинът и дизелът поевтиняха с 4-5 стотинки само за четири

...
Бензинът и дизелът поевтиняха с 4-5 стотинки само за четири
Коментари Харесай

Бензинът падна след хайките, поевтиняването му ще продължи

Бензинът и дизелът поевтиняха с 4-5 стотинки единствено за четири дни през миналата седмица. Свалянето цените с по 1 стотинка дневно стартира още в сряда, когато министър председателят Бойко Борисов подреди всеобщи инспекции на броячите по бензиностанциите и замяна на всички пломби, отбелязва " Стандарт " в преглед по тематиката. Той се усъмни и за картелно съглашение сред търговците на гориво, които поддържат едни и същи цени с разлика от едвам 1 стотинка, и изиска отчет от Комисията за защита на конкуренцията. В неделя междинната цена на всеобщия бензин А95 към този момент бе 2.24 лева за литър, като в сряда се продаваше за 2.29 лева А98 пък поевтиня от 2.50 на 2.45 лева за литър, а дизелът - от 2.28 лева на 2.24 лева

Понижението на цените на горивата се чака да продължи и идващите седмици, защото акциите по бензиностанциите стават на фона на мощно поевтиняване на суровия нефт на интернационалния пазар. В петък - 21 август, цената му се срина под 40 $ за барел, а средносрочната прогноза е да стигне до 32 $.

Проверките на икономическото министерство и на Българския институт по метрология за редовността на бензино- и газоколонките в страната завърши в посочения от премиера период. За четири дни инспекторите препломбираха 10 862 разходомера в 741 бензиностанции в страната. При 87 от устройствата е открито, че регистрират по-голямо количество гориво, в сравнение с в реалност, или са с нарушена пломба. Отклонението сред това, което демонстрира броячът, и това, което се зарежда, е приблизително 10%.

Тези разходомери са запечатани и не могат да се употребяват, до момента в който не се в профил казусът и се препломбират отначало. Колко обаче от устройствата може да са били манипулирани електронно, инспекторите не са в положение да открият. Оказва се, че нормативната уредба не е планувала сходен надзор от страна на Института по метрология. Затова министърът на стопанската система Божидар Лукарски ще предложи тези дни нормативни промени, които да пресекат опцията разходомерите да бъдат хаквани от сървърите в самите бензиностанции.

Освен това икономическият министър ще изиска всички компании, които правят ремонтите по бензино и газоколонките, да бъдат подложени на узаконяване. По наблюдения на Института по метрология при осъществяване на поправки тези компании слагат краткотрайни пломби до идването на инспекторите. В този интервал има опция да се позволен злоупотреби или операции, считат инспекторите. Констатираните нарушавания в над 60% от случаите са на дребни бензиностанции, като техният брой доближава 53, показват от икономическото министерство. В огромните вериги са открити отклонения над допустимата норма при 34 разходомера.

По искане на премиера Министерството на стопанската система към този момент е показало и отчети за състава, функционалностите и структурата на двете ведомства, виновни за контрола върху горивата - БИМ и Държавната организация за метрологичен и механически надзор /ДАМТН/. БИМ дава отговор за сходството на бензино и газколонките, както и на нивомерните системи и спазването на метрологичните и механически условия към тях. ДАМНТ реализира контрол по съблюдаване на разпоредбите и поддържане редовността на тези уреди.
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР