Бензинът е най-евтин в Ботевград, показва справка в специализирания сайт

...
Бензинът е най-евтин в Ботевград, показва справка в специализирания сайт
Коментари Харесай

Вижте къде може да заредите бензин A95 за 2,61 лева

Бензинът е най-евтин в Ботевград, демонстрира информация в профилирания уебсайт за цените на горивата в цялата страна fuelo. Най-масовото гориво A95 може да се купи против 2,61 лева за литър на една от бензиностанциите в града. При това в цената не влиза и отстъпката за гориво от 25 ст. на литър. Когато и тя се калкулира цената в действителност пада до 2,36 лева за литър. Интересно е и че идната бензиностанция в страната, в която бензинът е най-изгоден също е в Ботевград, само че в нея горивото е със 7 ст. по-скъпо за литър на 2,68 лева

Средната цена на бензина в страната е 3,12 лева за литър. Най-скъпо А95 зареждат в Северната промишлена зона на Пловдив за 3,47 лева за литър и в Шабла – 3,39 лева за литър.

За месец бензинът А95 е поевтинял приблизително с 14 ст. за литър или 4,29%, а за последната седмица – с 4 ст. за литър. В същото време обаче за последната година горивото е нараснало цената си с 37% или 85 ст./литър.

И до момента в който бензинът поевтинява, метанът, който се употребява главно от превозвачи, таксиметрови водачи, транспортни компании и представители на бизнеса продължава да задържа висока цена. Средната цена, на която се предлага у нас към този момент е 5,81 лева./кг. Поскъпването за последната година на горивото е забележителна – с 215,22% или към 4 лева./кг. Според анализаторите метанът ще продължи да нараства и отсега нататък, като единствено за последния месец цената му се е нараснала с 46 ст./кг.

Огромни са амплитудите, при които се продава на другите бензиностанции метанът. Цената варира от 3,86 лева./кг. до 6,88 лева./кг., което е близо 80% разлика. Най-ниска е цената на метана в Свиленград (3,86 лева./кг) и Самоков (3,99 лева./кг), а най-висока – в столичния квартал „ Дружба “ (6,88 лева./кг) и във Велико Търново (6,69 лева./кг).

Дизелът също е поевтинял през последната седмица, въпреки и алегорично – с 1 ст. за литър. Средната цена, на която се продава той у нас, е 3,36 лева за литър, а с отстъпката от 25 ст. тя става приблизително 3,11 лева за литър. Реално за последната година, по отношение на 12 септември 2021 година, дизелът обаче е поскъпнал с 48% или 1,10 лева за литър. Най-евтин е дизелът в Троян за 3,05 лева за литър и във Велико Търново - 3,08 лева за литър. Най-скъпо горивото се предлага в промишлената зона на Пловдив и в Шабла - по 3,60 лева за литър.

Цената на пропан бутана също продължава да пада, сочат данните на fuelo.net, като междинната цена е 1,20 лева за литър. И тук горивото е поевтиняло алегорично с 1 ст. за седмица. На годишна база пропан бутанът нараства с 2,56% или 3 ст. Това е и горивото минимум поскъпнало за миналата година.

Най-евтино газ можете да заредите в Шумен, където пропан бутанът се предлага на цена под левче – за 99 ст. за литър. В една от бензиностанциите на София пък коства 1,03 лева за литър. Най-висока е цената в промишлена зона на Пловдив против 1,57 лева за литър.
Източник: glasnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР