Бензин и дизел няма да стигнат 3 лв. В никакъв

...
Бензин и дизел няма да стигнат 3 лв. В никакъв
Коментари Харесай

Бензин и дизел няма да стигнат 3 лв.


Бензин и дизел няма да стигнат 3 лева В никакъв случай не можем все още да чакаме цени от 3 лв. на литър за бензин и дизел. Има известно покачване от предишните седмици  в границите на 2% за бензина и 3% за дизела. Но това са естествени пазарни параметри, които се дължат напълно на цената на суровия нефт, коментира  ръководителят на Българската петролна и газова асоциация Светослав Бенчев.
Не чакам нищо значително да се случи с цените на горивата
след прекъсване на дерогацията за вноса на съветски нефт на българския пазар от 1 март. Цените са изцяло съответни и те са свързани с това, което се случва на интернационалните пазари на петрол и нефтени артикули “, съобщи шефът на БПГА след представянето на визията на асоциацията за развиване на устойчива подвижност в превоза. Геополитическата конюнктура продължава да оказва въздействие на  цените на пазарите, само че нищо повече от това, безапелационен е Бенчев.
Правителството не е присъединило превоза в своята енергийна тактика,
нито в  програмата си „ Енергия и климат “, а той е измежду огромните потребители на сила. „ Транспортът е секторът с максимален енергиен интензитет освен в България, само че и в Европейския съюз (ЕС). Затова е значимо да се знае по какъв начин и с какви горива ще се случи декарбонизацията в превоза, предизвести Бенчев. Стратегията за развиване в енергийния преход на превоза ще бъде показана в околните дни на ръководещите. Какви горива ще се употребяват, по какъв начин и къде ще се създават, по какъв метод ще може да се доставят ще дефинира енергийната сигурност.
„ Ако нямаме временен интервал от най-малко 10 години, в който да можем да декарбонизираме превоза
посредством пропан-бутан, посредством полутечен природен газ и посредством биодизел, цените в България в действителност ще тръгнат доста злокобно нагоре “, предизвести Светослав Бенчев. За подкрепяне и стимулиране на преходните горива се предлага основаване на фонд за енергийна успеваемост в превоза.  Българската рафинерия би трябвало да се развие и модернизира, като се трансформира в нефтохимически комплекс с благоприятни условия да произвежда  нови и рециклируеми горива. Рециклираните горива, които се създават от боклуци, да бъдат част от енергийния микс през идващите 10 години.
В проектите влиза построяването на нефтопровода Александруполис – Бургас,
с цел да може да се обезпечат доставките на нефт, което да разреши заобикаляне на Босфора. Предлага се и създаване на продуктопровод за обезпечаване на подготвени нефтени артикули, а по-късно и неконвенционални биогорива и други течни горива.
Източник: flashnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР