Бенямин Нетаняху заяви, че Израел може да обмисли малки тактически

...
Бенямин Нетаняху заяви, че Израел може да обмисли малки тактически
Коментари Харесай

Нетаняху обмисля тактически паузи

Бенямин Нетаняху съобщи, че Израел може да обмисли " дребни тактически паузи " в боевете, с цел да разреши влизането на помощи или излизането на заложници от линията Газа, само че още веднъж отхвърли апелите за преустановяване на огъня. На въпроса кой би трябвало да ръководи територията след края на сраженията, израелският министър-председател съобщи: " Израел за неустановен интервал от време... ще носи цялостната отговорност за сигурността [в Газа], тъй като видяхме какво се случва, когато нямаме тази отговорност за сигурността. "


На 7 ноември в Израел беше непокътнато минута безмълвие във връзка 30 дни от нападението на „ Хамас “ против Израел, при което бяха убити 1400 души. В целия свят се организират бдения. На 6 ноември в Йерусалим се състоя бдение със запалена свещ за всяка жертва, а роднините на починалите се събраха на Западната стена в Йерусалим, с цел да отбележат месеца на печал, заяви „ Гардиън “.

Израелските военни настояват, че са завладяли военна цитадела на „ Хамас “ и са детонирали оръжеен склад " в цивилна зона " в съседство с болница " Ал Кудс ". Израел неведнъж е заявявал, че „ Хамас “ употребява болнични здания за осъществяване на военни интервенции.

На 6 ноември израелските сили обявиха, че са откъснали северната част на Газа от останалата обсадена територия.

Ръководеното от „ Хамас “ министерство на опазването на здравето в Газа твърди, че от 7 октомври насам 10 328 палестинци са били убити в Ивицата Газа от израелски военни дейности. Според него броят им включва 4 237 деца. Според представителя на здравното министерство доктор Ашраф ал-Кудра броят на ранените е повишен на 25 965 души. Журналистите не съумяха да ревизират по самостоятелен метод данните за жертвите в Газа.

Върховният комисар на Организация на обединените нации по правата на индивида Фолкер Тюрк стартира петдневно посещаване в Близкия изток, с цел да се ангажира с държавни чиновници и гражданското общество по отношение на нарушаванията на правата на индивида, които се правят на фона на ескалацията на израелските дейности в Газа. " Измина един цялостен месец на кръвопролития, непрестанни премеждия, кръвопролития, опустошения, отвращение и обезсърчение ", съобщи Тюрк в изказване.

Международна благотворителна организация предизвести, че повече от половин милион души в северната част на Газа са изправени пред заплаха от гладна гибел, защото питателните ресурси са " рисково " лимитирани. Рихам Джафари, координатор на отдела за покровителство и връзки на ActionAid Palestine, съобщи, че " случаите на дехидратация и недохранване се усилват бързо ". UNRWA, организацията на Организация на обединените нации за палестинските бежанци, дефинира обстановката в Газа като " покруса с колосални размери ".

Говорител на Световната здравна организация съобщи, че повече от 160 здравни служащи са умряли по време на работа в Газа.


Военният представител на Израелските сили за защита Даниел Хагари съобщи, че Израел още веднъж е стрелял по Ливан в отговор на нахлуване. Израелските сили за защита също по този начин обявиха, че са прихванали " подозрителна въздушна цел " покрай синята линия, която маркира обрисуваната от Организация на обединените нации граница сред Израел и Ливан.

Депутат от " Хизбула " съобщи, че ливанската войнствена формация ще отговори " двойно " на всяко израелско нахлуване против цивилни жители след удара през уикенда, при който починаха три деца и тяхната баба в Южен Ливан.

Асоциацията на задграничната преса излезе с изказване, в което подлага на критика израелските военни за това, че тормозят кореспонденти, до момента в който те работят в окупирания Западен бряг.

Държавният секретар на Съединени американски щати Антъни Блинкен дойде в Япония за срещата на външните министри от Г-7, която се чака да бъде доминирана от тематиката за войната сред Израел и „ Хамас “.

Кремъл прикани за " филантропична пауза " във военната интервенция на Израел в линията Газа и дефинира филантропичната обстановка там като " пагубна ". Русия ще продължи контактите си с Израел, Египет и палестинците, с цел да помогне да се подсигурява, че филантропичните доставки могат да бъдат доставени в Газа, съобщи представителят на Кремъл Дмитрий Песков на постоянен брифинг. По данни на Организация на обединените нации нашествието на Русия в Украйна е довела до гибелта на близо 22 000 цивилни жители.

Британското държавно управление заяви, че ще свика изключителна комисия, която да прегледа въздействието на спора сред Израел и „ Хамас “ в Обединеното кралство. Официалният представител на министър-председателя съобщи, че тя ще прегледа значими въпроси, свързани със " сплотеността на общността ".

Парламентът на Турция е премахнал продуктите на Coca-Cola и Nestlé от заведенията за хранене си поради хипотетичната им поддръжка за Израел. /БГНЕС

Източник: bgnes.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР