Бенямин Нетаняху отхвърли призива на Джо Байдън да се „оттегли“

...
Бенямин Нетаняху отхвърли призива на Джо Байдън да се „оттегли“
Коментари Харесай

Нетаняху отхвърля призива на Байдън да се оттегли от съдебната реформа

Бенямин Нетаняху отхвърли апела на Джо Байдън да се „ отдръпна “ от препоръчаната правосъдна промяна, която докара до всеобщи митинги в Израел, като израелският министър председател отговори, че не взема решения въз основа на напън от чужбина.

В понеделник Нетаняху отсрочи предлагането, откакто огромен брой хора излязоха по улиците. Първоначално Белият дом предложи Нетаняху да търси компромис, само че президентът на Съединени американски щати отиде по-далеч, отговаряйки на въпроси от кореспонденти във вторник. „ Надявам се той да се отдалечи от това “, сподели Байдън.

„ Както доста мощни поддръжници на Израел, аз съм доста угрижен... Те не могат да продължат по този път и някак ясно го споделих “, сподели Байдън пред кореспонденти по време на посещаване в Северна Каролина.

„ Надяваме се, че министър-председателят ще работи по метод, който ще се опита да създаде някакъв същински компромис, само че това следва да забележим “, сподели Байдън, добавяйки, че не обмисля да предложения израелския водач в Белия дом, на най-малко „ не в близко бъдеще “. Преди това американският дипломат в Израел Том Найдс сподели пред локално радио, че се чака Нетаняху да бъде поканен „ незабавно щом графиците им могат да бъдат координирани “.

Нетаняху бързо излезе с изказване в отговор: „ Израел е суверенна страна, която взема решенията си по волята на своя народ, а не въз основа на напън от чужбина, в това число от най-хубавите другари.

„ Познавам президента Байдън повече от 40 години и правя оценка дългогодишния му ангажимент към Израел “, сподели Нетаняху. Той сподели, че съюзът сред Израел и Съединени американски щати е нерушим " и постоянно преодолява инцидентните различия сред нас ".

„ Моята администрация се ангажира с укрепването на демокрацията посредством възобновяване на подобаващия баланс сред трите клона на властта, което се стремим да реализираме посредством необятен консенсус. “

Във вторник вечерта крайнодясното държавно управление на Израел и опозиционните партии организираха първа среща по отношение на предложенията за правосъдната власт. „ След към час и половина срещата, която протече в позитивен дух, завърши “, заяви кабинетът на президента Исак Херцог късно във вторник. „ Утре президентът Исак Херцог ще продължи поредицата от срещи “, се прибавя в него.

Това идва на фона на подиуми на безпорядък в израелската политика, с въпроси дали Йоав Галант, министърът на защитата, уволнен от Нетаняху, отхвърля да се отдръпна и опасения, че министър председателят може да е заречен прекалено много на крайнодесни политици в подмяна на договорка, ориентирана към за потушаване на национални демонстрации.

Нетаняху отхвърли Галант за нарушение на редиците и намерено приканване за прекъсване на главния ремонт. Сътрудниците на Галант обаче споделиха, че той ще остане на поста си, потвърждавайки, че в никакъв случай не е бил публично известен. Говорители на Нетаняху и неговата партия Ликуд не направиха неотложен коментар.

На фона на вълната от митинги Нетаняху разгласи в тирада в понеделник отсрочване на предложенията си, като сподели, че желае време за търсене на компромис с политическите съперници. Този ход краткотрайно успокои кипящия яд, като главният синдикат анулира стачката си след речта му и израелските улици бяха съвсем спокойни във вторник.

Речта постави завършек на под напрежение ден, в който лечебни заведения, университети, морски пристанища и интернационалното летище на процедура затвориха в символ на митинг против правосъдните промени, които мнозина считат за кастриране на властта на съдиите да държат държавното управление отговорно. Късно денем поддръжници на държавното управление нападнаха телевизионни екипи и арабски хора.

Нидес сподели пред локалното радио във вторник, че приветства хода за закъснение на законопроекта, като се пошегува, че след речта е „ спал добре “.

По-късно във вторник бяха повдигнати въпроси по отношение на контрола и доверието на Нетаняху в неговата ръководеща коалиция, която включва комбинация от десни националисти, религиозни водачи и крайнодесни фигури.

Нетаняху съумя да умиротвори министъра на националната сигурност Итамар Бен-Гвир, най-ревностният покровител на законопроекта за правосъдната промяна от крайнодясната партия Еврейска мощ, единствено като се съгласи с образуването на „ национална армия “ под контрола на Бен-Гвир.

Въпреки че имаше въпроси дали Нетаняху е дал празно заричане, критиците отхвърлиха проектите за това, което те описаха като милиция. „ Премиерът подкупи крайнодесните посредством заричане да сътвори милиция, която да заплаши израелските жители – изключително протестиращите против преврата – до момента в който държавното управление му оцелее “, написа левият вестник „ Аарец “ в публицистична публикация. Той прикани израелците да „ продължат да оказват напън върху Нетаняху, до момента в който не анулира преврата “.

Организаторите на митинга дадоха обещание да продължат да организират манифестации.
Източник: eurocom.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР