Бенямин Нетаняху От ден на ден хоризонтът все повече се

...
Бенямин Нетаняху От ден на ден хоризонтът все повече се
Коментари Харесай

АФП: Хоризонтът пред Бенямин Нетаняху се смрачава


Бенямин Нетаняху

От ден дневно хоризонтът от ден на ден се смрачава за израелския министър председател Бенямин Нетаняху, който в този момент е изправен пред вероятността от евентуално унищожителни показания на негов непосредствен помощник в едно от следствията на корупция, които заплашват дългото му ръководство, предава организация Франс прес.

Натрупването на тежки удари стартира да поражда все по-предизборна конюнктура. Незаменимият министър председател, който е на власт от общо съвсем 12 години, не е публично подследствен по никое от най-малко шестте каузи, които го засягат директно или индиректно. Обкръжението му обаче е взето на мушка.

На 13 февруари полицията предложи да се издигнат обвинявания на Нетаняху в две следствия за корупция. В неделя бяха задържани седем души, измежду които двама негови близки сътрудници, по друго дело, а във вторник бе стартирано следствие за опит за подкупване на арбитър в подмяна на преустановяване на инспекции за съмнителни дейности в резиденцията на премиера.

Според медиите от вторник вечерта Нетаняху е заплашен от възможна бомба със закъснител.

Един от задържаните в неделя, някогашният общоприет шеф на министерството на връзките Шломо Филбер, представян като един от дребното доверени хора на Нетаняху, е сключил със следователите съглашение за съдействие в подмяна на статут на предпазен очевидец, който му подсигурява, че няма да влезе в пандиза, заяви локалната преса.

Говорител на полицията отхвърли да удостовери тази информация.

" Ако Шломо Филбер в действителност е сключил съглашение, това е краят на една ера ", написа във в. " Маарив " Бен Каспит, създател на оповестена наскоро книга за Нетаняху.

" Филбер е най-близкият и най-доверен сътрудник по скрити интервенции, които Нетаняху е имал от генерации. Винаги в сянка, постоянно предан, сполучлив, предпазлив и стимулиран. Биби (прякорът на Нетаняху) знаеше, че може да разчита на Момо. До през вчерашния ден ", прибавя Бен Каспит.

Според него Филбер е един от архитектите на успеха на Нетаняху, обратно на прогнозите, на парламентарните избори от 2015 година

След това Нетаняху го назначи за общоприет шеф на министерството на връзките, откъдето Филбер бе отхвърлен от служба.

Според пресата полицията подозира Филбер, че на тази служба е бил медиатор сред семейство Нетаняху и Шаул Елович, началник на най-голямата израелската телекомуникационна компания Безек и на авторитетния информативен уебсайт Уала.

Полицията желае да знае дали семейство Нетаняху се е пробвало да си обезпечи удобно отразяване в Уала в подмяна на привилегии от държавното управление, които може да са донесли стотици милиони долари на Безек, споделя пресата, постоянно подхранвана от приключвания на информация с непостоянен генезис.

Освен Филбер, различен помощник на семейство Нетаняху, някогашният им персонален представител Нир Хефец, както и шефът на Безек, генералната директорка на компанията и още трима души бяха задържани в неделя.

Нетаняху декларира, че е почтен по всички обвинявания и разгласи твърдото си желание да остане на власт.

Опозицията желае оставката му. Миналата седмица всички водачи на партиите в обединението му, на която се опира считаното за най-дясно държавно управление в историята на Израел, останаха солидарни с него и споделиха, че ще изчакат решението на основния прокурор за вероятно покачване на обвинявания на Нетаняху.

Неговата партия Ликуд продължава да го поддържа.

Коментаторът на държавното радио Йоав Краковски, който цитира политически представители, счита, че евентуално компрометиращите показания на Шломо Филбер може да провокират предварителни избори преди края на тази година. Редовните са през 2019 година

Под заглавие " Дъх на избори " считаният за про-Нетаняху вестник " Израел Хайом " даде мотив за размисъл както на опозицията, по този начин и на съдружните сътрудници с публикуването през вчерашния ден на допитване, съгласно което Ликуд би спечелила 34 от 120 места в Народното събрание, в съпоставяне със сегашните 30.

" Израел Хайом " не заяви методиката на допитването, нито данни за интервюираните. Обаче Нетаняху, който подлага на критика водения съгласно него от медиите и опозицията " лов на вещици ", го пусна във Facebook и се базира на евреите в Стария завет: " Колкото повече ги потискаха, толкоз повече се множаха и разгръщаха. "

По БТА
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР