Беновска: Продължаваме промяната“ махнаха от КПКОНПИ екс главния прокурор Сотир

...
Беновска: Продължаваме промяната“ махнаха от КПКОНПИ екс главния прокурор Сотир
Коментари Харесай

Беновска: Г-н Петков, как ще свалите Гешев с лист с прякора на Младен Михалев – Маджо?

Беновска: „ Продължаваме промяната “ махнаха от КПКОНПИ екс основния прокурор Сотир Цацаров. И се заклеха да махнат основния прокурор Иван Гешев.

Ден 8.2.22–ра – Конституционен съд им открехна вратата

С решение по конституционно дело № 17/2021 година министърът на правораздаването Надежда Йорданова може да изиска започване на процедура във Висшия правосъден съвет за премахване на един от „тримата големи“ в правосъдната власт – основния прокурор и ръководителите на Върховния административен и Върховния касационен съд.

Предизвестено ли е „ детронирането “ на Иван Гешев? Петков съобщи на Гешев лист с 19 лица, които желае да бъдат разследвани. Говори се, че в листата са:

Бойко Борисов, Цветан Цветанов, Младен Михалев – Маджо, Красимир Маринов Големия Маргин, Христофорос Аманатидис – Таки, Красимир Каменов – Къро, Румен Гайтански – Вълка, Румен Николов – Пашата, Димитър Спасов – Митко Каратиста, Николай Павлов – „Булгаргаз“, Петър Петров – Петьо Еврото, Владислав Горанов

Младен Маринов, Костадин Ангелов, Христо Терзийски, Делян Пеевски, Александър Манолев, Стоян Мавродиев, юрист Цветан Цанев

Беновска: Започва ли противоположното преброяване?

Ден 7.2.22–ра – Спешна конференция на Кирил Петков в Министерски съвет

Кирил Петков: Днес бях известен, че основният прокурор ме кани да разпит да оповестя информации, които са обществено известни, само че които той би се радвал да се запознае от мен, в допълнение, по следните проблеми, които аз споделих, частично, по време на нашия диалог. С наслаждение одобрявам поканата и по време на тази среща ще желая да задам следните въпроси:

Първи въпрос: Какви дейности е направила прокуратурата по следните обществено известни данни за евентуални закононарушения и злоупотреби и в този момент ще ги изредя: Какво е направила прокуратурата по тематиката „ Мата Хари “? След като беше обществено известно, че има кюлчета и пачки и по едно и също време с това, господин Борисов показа, че знае кой е „ Мата Хари “. Прокуратурата открила ли е коя е „ Мата Хари “, направила ли е следствие по отношение на това, дали, тя е вкарала тези кюлчета и пачки в чекмеджето на господин Борисов, или те са си били, просто, там?

Втори въпрос: Във връзка с „ Магнитски “ – ние знаем, че господин Божков, към този момент, има много обвинявания от прокуратурата. Но, въпросът е: Има ли следствия по другите хора, по този начин ясно разказани по „ Магнитски “ – господин Пеевски, господин Манолев, господин Илко Желязков? Какви са дейностите, които прокуратурата е подхванала там?

Следващ въпрос, който ще желая да попитам и по едно и също време с това да споделя: Има ли директна връзка сред заема в ББР и обстоятелството, че господин Пеевски е бил акционер в „ Булгартабак “? Има ли някаква директна връзка там?

Следващо нещо, по една от малките екрани беше ясно казано, че заемът на „ Роудуей кънстракшън “ в ББР е взет от юриста на господин Гайтански. Искам да знам: Какви стъпки е направила прокуратурата, с цел да се откри, дали, има връзка с господин Гайтански и дали, този заем е взет правомерно?

Следващ въпрос, който бих желал да схвана: След като всички българи се срещнаха с проблема „ 8-те джуджета “, какви следствия е направила прокуратурата и повдигнала ли е обвинявания на Петър Петров и по този начин прочут като „ Петьо Еврото “?

Следващ въпрос, който ще попитам и бих се радвал да схвана: Има ли връзка сред строителните компании и строителна компания взела много от договорите, във връзка със строителството на противозаконните язовири, които ние установихме в МИ и господин, по този начин прочут, под прякора Таки?

Също по този начин бих се радвал да схвана: Какви стъпки са направени по отношение на „ Барселонагейт “ и обстоятелството, че испанските управляващи са ни уведомили, че има пране на пари, евентуално обвързвано с този проблем?

Следващата значима тематика, която бих желал да обсъдим с прокуратурата: Има ли връзка сред случаите с „ Автомагистрали “ и изнасянето на торби с пари, и организацията ГЕРБ, както беше оповестено?

Следваща тематика, която бих се радвал да обсъдим: Защо „ Булгаргаз “ и господин Павлов са се отказали от количества азерски газ, откакто, същите тези снабдители, в този момент са уведомили, че подобен газ би могъл да бъде доставен през Неа Месемврия и по този метод миксът на „ Булгаргаз “ за потребителите в България би бил много по-евтин? И дали е най-правилно да се извика господин Павлов единствено като очевидец и разпитан по този случай? Просто какви са стъпките, които те са подхванали?

Беновска: Ден 8.2.22-ра – Кирил Петков в Сърбия:

Корумпираните ще дам на прокуратурата, „ златните паспорти “ махаме, Стамен Янев – всеки ще бъде разследван

Илиана Беновска: Ще се явите ли, господин Петков, в прокуратурата и обмисляте ли дали не влизате в един много низък юридически капан – Вашите показания, пояснения или както щете ги наречете да бъдат в действителност една основа основният прокурор да свърши работата, която Вие му вменявате, че не я прави?

Кирил Петков: Това, което сега аз изготвям, е тъкмо този лист от лица, за които всички ние, като българи, от доста време приказваме, че има риск да бъдат евентуалните аргументи за това, че сме с големи равнища на корупция, че България не е с транспарантна стопанска система. Така че този лист ще бъде импортиран от мен. Хубавото е, че той не е някакъв скришен лист, лист – ние ги знаем! Реално, аз дори, ще дам медийните изявления, свързани с всяко едно лице.

Илиана Беновска: Нещо сте чели от телефона?

Кирил Петков: И доста бих се радвал, ще бъде внесе този лист с хора, със публикациите, които поддържат тази информация. И отсам – нататък би трябвало ясно да стартираме да приказваме за какво и по какъв начин прокуратурата, до този миг, не е била настояща в цялостния смисъл на думата и за какво и по какъв начин всички тези изявления – социална информация – не е била разследвана. Аз през вчерашния ден ги споделих ясно – част от хората, част от информацията. Като най-ясен образец, имаме явен факт, че имаме фотография с кюлчета и пачки, имаме явен факт, че Борисов отговори, че има Мата Хари, знае коя е. Някак си, прокуратурата в никакъв случай не попита коя е тази дама, тя ли е донесла пачките и кюлчетата, или те са си били там. Всички останали неща, които споделих, ще увелича листа с цялата информация, в този момент през днешния ден я събираме. Прокуратурата оттук насетне има два избора – единият е да се изяснява за какво ние не е свършила до този миг, а другият е да се задейства.

Илиана Беновска: За „ златните паспорти “ забъркан ли сте със Стамен Янев, Ваш юрист, шеф при Вас на дирекция, заместител и по този начин нататък в банката, в някаква „ златна спекулация “, обвързвана с Китай и китайски служби?

Кирил Петков: За „ златните паспорти “ е доста чудноват случая. Първо, желая да кажа, че аз, като министър на стопанската система, незабавно, когато разбрах, че има такава скица, сложих като отговорник заместник-министъра да гледа какво се случва. Второ, никой не ми е юрист …

Илиана Беновска: Кой заместител, Стамен Янев?

Кирил Петков: Калина Константинова! И тя стартира да работи с правораздаването, с цел да се разнищят тези неща. Второ, доста ясно желая да кажа, че макар че Движение за права и свободи в този момент си прави някакви реклами по тази тематика, ние, обединението бяхме първите, които вкарахме проектозакон в Министерски съвет, който към този момент е минал през комисия и аз персонално дадох обещание на всички мои срещи и в Европейска комисия, и другаде, че тези златни паспорти ще бъдат завършени. Така че освен е смешно, че партията, която за последните 4 години не сподели нито дума по тематиката за „ златните паспорти “, а ето в този момент, когато ние внесохме законопроект в Народното събрание, внезапно станаха „ революционерите “ за унищожаване на „ златните паспорти “. Това е просто образец на политически пиар, аз не им обръщам внимание.

Илиана Беновска: Все отново, Стамен Янев се е занимавал години наред с това, Вие знаехте ли?

Кирил Петков: Аз това, което съм споделил, е, че във всеки случай, в който има лица, които не са си свършили работата, това не знам дали е реалност тъкмо за него, би трябвало да бъде разследван. Оттук нататък няма човек, който да не е …

Илиана Беновска: Не, той е правил работа!

Кирил Петков: Да, само че е значимо да се каже, че това ни беше един от целите по време на служебното държавно управление, ние го разнищихме, един от първите законопроекти, които сме вкарали и това, че Движение за права и свободи внезапно се разсъни по тази тематика след доста години и се пробва да я оглави, ми се коства доста чудноват факт. Особено когато множеството от тези „ златни паспорти “ са били, когато те бяха в Народното събрание. Къде бяха, за какво не внесоха подобен законопроект, за какво не повдигнаха публичното мнение през всичките тези години? Изведнъж идва нашето държавно управление, споделяме, че това е една от основните тематики и те да яхнат вълната. Разбирам, пробват се да се включат, че и те са част от смяната. Но не става единствено с реторика. Трябва да има същинско желание. Има доста други неща, които, в случай че те желаят да трансформират България, би трябвало да стартират да мислят. И в този момент не е най-хитрата тактика просто да наблюдават ние какво вършим и да се пробват да вършат пиар. Това не е работещо, дейностите са значими!

Ден 9.2.2022-ра, Кирил Петков на стълбите пред прокуратурата:

Кирил Петков: Знаете ли, за мен една прокуратура би трябвало да може сама да направи това „ домашно “ и сама да се самосезира по обществени данни. Това е част от техните отговорности. Ако имат потребност от помощ, ето тук съм, да го показва. Не, не го намирам като напън! Намирам го като непотребен пиар от тяхна позиция. Аз пък съм въпреки това удовлетворен, че тези имена, които постоянно до момента са били говорени в коридори, в коридори и журналистически следствия, само че в никакъв случай не сме ги чули публично от прокуратурата, в този момент се надявам те да създадат всичките дейности, откакто министър-председателят им го носи на крайници.

Беновска: Има ли нови имена в листата за следствие на Петков?

Кирил Петков: Да, това е напълно обществена информация, имена, които и вие знаете доста добре. Плюс тези имена, които знаете, сме добавили и хора като господин Михалев или Маджо, който също е много известно име. Добавили сме и други от този вид и сме ги събрали, тъй че имаме и Таки, и Маджо, и Петьо Еврото.

Беновска: А за какво са добавени и тези имена?

Кирил Петков: Не, това са единствено персони, които са от дълго време в общественото пространство и аз не съм тук нито да споделям кой е отговорен, кой не е отговорен, просто демонстрирам на прокуратурата всички тези обществени данни.

Беновска: А „ нови “ ли са тези имена?

Кирил Петков: Точно това е въпросът. След като са прекомерно от дълго време известни, въпросът е дали прокуратурата е направила всичко допустимо, с цел да сме сигурни ние като общество, че има правораздаване.

Беновска: А, основният прокурор Иван Гешев в този лист ли е?

Кирил Петков: Не, не е в този лист. Моята рецензия към него и тази на Политическа партия, че ние не сме удовлетворени от него като осъществена последна активност, като основен прокурор, и мисля, че цялото общество би се радвало да получи оставка.

Беновска: Какво очаквате, господин Петков, от Иван Гешев?

Кирил Петков: Информацията, която през днешния ден споделих, имената, които бях присъединил в листата, са същите, като в диалога, който имахме дружно. Но оттук насетне доста се надяваме всички ние, че в този момент, когато министър-председателят внася данни, които всички ние знаем, прокуратурата ще даде още повече от себе си, с цел да види дали има осъществени закононарушения.

Беновска: Г-н Петков, помните ли вицето Цветанов, който упрекна Алексей Петров, че е „ Октопод “, а след това Петров беше оневинен и Европейски съд по правата на човека осъди България поради Цветанов?

Кирил Петков: Разделението на управляващите е нещо, на което аз доста държа и доста почитам. Единственото, което концентрирам тук с този диалог и днешното ми идване, е, че обществото чака правдивост, прокуратурата да си прави работата и всички ние имаме огромни въпросителни дали това се е случвало до този миг и дали основният прокурор е правел всичко в неговите пълномощия, с цел да се доближи до това равнище на правдивост, което всички ние чакаме.

Беновска: Страх ли ви е от неуспех, господин Петков?

Кирил Петков: Днес сме на 55-ия ден. Вече имаме много дейности по въпроса. Аз мисля, че до този миг не е имало министър-председател, който обществено да е изказвал тези имена, които всички вие чухте. Не ни е боязън от никой, действаме напред и чакаме институциите да си правят работата в законовите си пълномощия. Но ще следим всички като общество, не е единствено на равнище изпълнителна власт.

Беновска: Какъв резултат ще ви удовлетвори, господин Петков?

Кирил Петков: Това, което всички ние би трябвало да забележим, е, че справедливостта е реализирана и че никой не е над закона. Сега какъв брой време, ами има разделяне на управляващите, аз не мога да им слагам периоди. Но това, което чакам от тях, е в действителност да стартират да си правят работата и в действителност да се занимават с проблеми, които имат голямо публично значение, проблеми, които са свързани с корупция, проблеми, които са свързани с други евентуални закононарушения. Аз не съм обвинителен орган, не мога да кажа дали някой е отговорен или не, само че това, което мога да кажа, е, че обществото се интересува. Ние всички имаме потребност от правдивост и е време да сме сигурни, че прокуратурата в действителност си прави работата. Благодаря Ви!

Беновска: Г-н Петков. А, в случай че прокуратурата не събере доказателства за имената в медийния ви лист? И съдът не ги осъди?

Аз съм Беновска. И запитвам.
Източник: novinata.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР