Беновска/Петър Витанов: Евроинс - Румъния заграбиха от Еврохолд!

...
Петър Витанов, Ръководител на БГ делегация на социалистите в ЕП
Коментари Харесай

Петър Витанов, Ръководител на БГ делегация на социалистите в ЕП - Илиана Беновска „Беновска пита – Радио К2“, 07.10.2023 г.

Лявото социалистическо пространство, БСП и ЕП

“Каква принадлежност имате в момента - към коя партия принадлежите?” започна разговора Беновска. Витанов отговори, че е към ГСДП, но си остава социалист по убеждение, идеите му никой не може да вземе и принадлежи на българското ляво социалистическо пространство. Беновска отбеляза, че е любопитно дали ще го кандидатират отново догодина за евродепутат, или ще направи нещо на българска почва. Витанов подчерта, че стремежът му е да направи така, че в България да се живее по-добре, но не е мислил все още дали ще се кандидатира. “Занимава ми се с политика, носи удовлетворение. Допринасям, но е твърде рано за Европа. Голямата ми цел би била обединение вляво и алтернатива на настоящото управление в България” заяви Витанов. Беновска отбеляза, че Витанов е донесъл книгата “Митовете за БСП”, която е за ролята на БСП по време на прехода и митологемите около партията. Той коментира, че много хора са се упражнявали върху ролята на БСП, много клишета и полуистини са били повторени, но БСП през годините има съществен принос - за влизането в ЕС и малкото останали хубави социални дейности.

“В България се кълна!”

Беновска подари на Петър Витанов тениската на предаването “В България се кълна!” и му пожела на добър час. Витанов сподели, че не се кълне, защото не е бил в казарма, но естествено, че всички го правят с цел България да е по-добро място за живеене и гражданите да имат перспектива да останат тук.

Демографската криза

Водещата отбеляза, че вчера са имали голямо събитие под патронажа на екс-председателя на ПЕС Сергей Станишев и цялата делегация, а темата е била “Демографията трябва да е новата национална цел на страната”. Беновска попита дали темата не е била много отвлечена на фона на изборите, коалицията или сглобката, която управлява, Борисов или Пеевски. Витанов подчерта, че демографията е темата на темите, защото за 32 години България е загубила 2 милиона души, а и има няколко Българии извън пределите на страната. Той продължи с това, че темата е многоизмерна, свързана е със сигурността, с икономическа, социална и здравна политика и проблемът е, че нито една партия не е извела проблема като приоритет номер 1, в НС не се дискутира, което е изключително притеснително. “Ако сме го подкарали така, след 50 години няма да има хора. Темата е винаги актуална. Вероятно в контекста на настоящите събития е леко отвлечена, но ние я планираме от доста време” заяви Витанов.

“Евроинс”, Румъния и Урсула фон дер Лайен

“Темата на темите в Европа стана и това, че Румъния затвори българския клон на Евроинс и овладя този български сегмент в застраховането и сложи начело брата на Урсула фон дер Лайен, който е шеф на някаква хазартна компания” отбеляза Беновска.

Румъния отне лиценза на българската застрахователна компания „Евроинс“ в Румъния и настани хазартна компания, начело с брата на Урсула фон дер Лайен Ханс-Холгер Албрехт.

Скандалът с отнемането на лиценза на българската застрахователна компания „Евроинс“ в Румъния и последвалото предоставяне на лиценз на хазартна компания да извършва същата дейност от властите в Букурещ вече предизвиква лавина от критики и въпроси от евродепутати към Европейската комисия.

На 28 февруари 23-та. Ханс-Холгер Албрехт, брат на Урсула фон дер Лайен, стана председател на борда на румънската компания за онлайн хазарт Superbet, която е 11-та сред онлайн хазартните компании в света.


Superbet обяви публично решението си да се диверсифицира, като навлезе в застрахователния бизнес и регистрира фирмата Eazy Asigurari, след като получи лицензи от румънския регулатор ASF.


Също през февруари „Еврохолд България“, водеща енергийна и финансова група в Югоизточна Европа, обяви, че дъщерното ѝ дружество в Румъния – „Евроинс Румъния“, е жертва на организирана атака. ASF отне лиценза на Евроинс.

Българският евродепутат Петър Витанов коментира: „Информацията, че тази компания се управлява от брата на фон дер Лайен, само засилва подозренията, че има политическа намеса в румънския финансов регулатор“.

Евродепутатът Ларс Питър Берг каза: „дали е време за разследване какво се случва в Румъния“.

Помолен да коментира предполагаемото тайно споразумение между Superbet/Easy Asigurari, от една страна, и службите на Комисията, от друга, говорител на Комисията благодари на Euractiv за възможността да „изясни нещата“

Toй позова на писмените отговори на Комисията на въпроси на евродепутатите Илхан Кючюк (Обнови Европа), Ларс Патрик Берг (Европейски консерватори и реформисти), Клеър Дейли (Левицата), Гунар Бек (Идентичност и демокрация), Петър Витанов (С&Д), Цветелина Пенкова (С&Д), Ангел Джамбазки (Европейски консерватори и реформисти) и Андрей Слабаков.

Витанов коментира, че това е страшно притеснително и веднага са поискали повече информация, защото дейността на тази голяма българска компания е застрашена, лицензът ѝ е отнет, а е лидер в застраховките на автомобили в Европа с 30 % пазарен дял. “Без да защитавам пряко тази българска компания, нейната дейност е прозрачна, сериозна и това, което се случи не кореспондира с европейските практики. Този румънски финансов регулатор ликвидира трети последователен пазарен лидер на застраховките на автомобили в Румъния. Не искам да влизам в детайли каква е политическата намеса в този регулатор, какви са заплатите там. Има тежка политическа намеса в този независим регулатор и с неправомерното отнемане на лиценза се отваря път за нова компания и за нова пазарна ниша за по-близка до някой румънски кръг фирма. Започнахме да задаваме въпроси в Европа. Има една европейска организация, която би следвало да контролира дейността на всички финансови регулатори, те бяха лаконични и докладите им бяха скрити, въпреки че организацията трябва да се отчита пред ЕП. Беше трудно да се сдобием с доклада, който е неубедителен. Когато разбрахме за брата на Урсула, нещата придобиха още по-неприятен характер, защото тази политическа намеса се прехвърля на по-високо равнище” коментира Витанов.

Корупцията

Беновска отбеляза, че новата сглобка в управлението иска да промени Конституцията като реформира съдебната система, за да ликвидира корупцията, но преди известно време бившият министър на транспорта Николай Събев е написал във Фейсбук - “Защо искаш да си политик? - Властта е потънала в разврат и корупция. - И ти искаш да се бориш с това? - Не, да участвам” - еврейски хумор. “Аз мисля, че това е българска реалност, а не еврейски хумор” каза Витанов. Беновска попита Витанов дали това, което Майкъл Корлеоне, Godfather - Кръстникът казва, е вярно: „Цял живот се стремя , работя да се издигна високо, където всичко е почтено и законно. Но! Колкото по-нагоре прониквам, толкова повече непочтеността и незаконността растат"? Витанов смята, че е така и за съжаление вижда обезпокоителните неща, които се случват на политически небосклон.

Кой управлява България?

“Кой ни управлява?” попита Беновска, а Витанов отговори - ГЕРБ, лицето на Борисов, ДПС, в лицето на Пеевски и едни момчета за фасада отпред. Беновска пожела да се върнат към темата за Урсула фон дер Лайен и нейния брат като подчерта, че целият свят, включително и България, си е накупила авансово милиони ваксини от фирмата на мъжа ѝ Астра Зенека, а сега брат ѝ се настанява и завзема българския Евроинс. Витанов отговори, че се въздържа да дава оценка за това, но със сигурност компанията на брата няма да придобие Евроинс, но придобива пазарния дял. “В много икономически действия прозира политическо влияние” заяви Витанов и подчерта, че случаят Евроинс е притеснителен и трябва да намери европейски отговор, защото надхвърля пределите на 1-2 държави. Той заяви, че търсят истината зад казуса и няма как да се дискредитират български компании. Витанов отбеляза, че не иска да говори за мълчанието на българските институции, но знае, че правят всички възможно - въпросът е повдигнат на най-високо политическо ниво, но е очевидно, че резултатът не е удовлетворяващ.

“За всички хора е ясно, че ПП и ДБ са в ролята на заложници и те на практика отдавна не управляват тази държава, а техните привърженици са в амок. Кукловод кой е - не знам, но без ГЕРБ и ДПС няма как да се случи това управление” заяви Витанов по темата за управляващите. Беновска коментира, че вчера се е разиграл странен задочен диалог между Борисов и Пеевски - дали ДПС трябва да влезе ефективно във властта и Пеевски да стане министър-председател.

5 октомври 23-та

Бойко Борисов: Те четат какво се приема и аз държа това, което сме подписали и под

което сме си сложили имената, да се изпълнява в Закона за енергетиката!

Моето мнение е, че ако работим добре, можем да го изкараме

мандата! Но трябва да работим добре и да показваме на хората всеки ден грижа и това,

от което има смисъл да има правителство.

Бойко Борисов: Аз не мога да говоря от името на никой! Аз представлявам най-

голямата партия.

Бойко Борисов: ГЕРБ няма да е партията, която ще свали това правителство! По-ясно

как да го кажа?


6 октомври 23-та

Медия: ДПС трябва ли да имат министри, редно ли е да имат министри, след като са в коалицията?

Бойко Борисов: Ако имат хора, които да се справят по-добре с работата, защо да нямат?

Медия: Делян Пеевски трябва ли да стане министър на нещо?

Бойко Борисов: Надали това му е мечтата да става министър!

Медия: Г-н Борисов каза, че при ротацията, ако ДПС има добри предложения за министри, защо да няма такива в кабинета! Готови ли сте да се включите?

Делян Пеевски: Не, не желаем да имаме номинации за министри в кабинета на ротацията! Няма да участваме в това нещо!

Медия: А виждате ли се като следващ премиер на България?

Делян Пеевски: Вижте, дайте да говорим по темите, които са важни за обществото, а не по вашите!


Витанов сподели, че не е напълно убеден, че хората, които са гласували за тези политически партии, са удовлетворени от случващото се. За него е ясно, че това са лидерите, които управляват политическите процеси в страната и “комиците” от ПП и ДБ имат второстепенна роля.

Българската енергетика

Беновска коментира, че с второстепенната си роля ще затворят българската енергетика и това минава тихомълком по весели чорапи.

“Днес, 3 октомври 2023 , долуподписаните се споразумяха за следното:

Продължаване на процедурата за въвеждане на механизъм за капацитет и стартиране на процедура за поддържане необходимия състав от синхронно работещи и резервни генериращи източници директно присъединени към електропреносната мрежа (без силова електроника), чрез законосъобразни решения, които да гарантират работата на съвременни диспечируеми електропроизводствени мощности, като основен елемент от критичната енергийна инфраструктура и националната енергийна сигурност за постигане на плавен енергиен преход.

Срок до 31.12.2023

Министерски съвет да изпълни решенията на Народното събрание от 31.01.2020 и 12.01.2023 чрез преговори с представители на ЕК с участието с по един представител на национално представените синдикати в сектор енергетика относно недопускането в дългосрочен план прекратяване функционирането и/или ограничаване на производствения капацитет на въглищните топлоцентрали то групата на БЕХ. МС се ангажира да не ограничава дейността и базовите мощности на останалите оператори на горивни инсталации, ако същите работят изцяло на пазарен принцип в съответствие с европейското и национално законодателство.

Срок до 30.11.2023

Изработване на проект на енергийна стратегия на РБ до 2030 с хоризонт до 2050 с участието на социалните партньори паралелно на актуализация на интегрирания план енергетика и климат, тъй като е необходимо да има съответствие между тези два стратегически документа.

Срок до 30.11.2023

Прозрачност на процедурите по инвестиционните намерения и включване в тях на централите, мините и засегнатите общини в съответните регини с техните проекти. Създаване на комитет за наблюдение с участие на социалните партньори, в това число и регионалните структури от централите, мините и засегнатите общини в съответните региони с техните проекти.

Срок 31.12.2023

Категорично отпадане от ТП на предприятие за конверсия на въглищните региони.

Срок до 31.10.2023

Получаване на възможност за улавяне, преработка или съхранение на въглеродни емисии за ТЕЦ Марица Изток 2 ЕАД.

Срок до 31.03.2024

Социалните партньори се съгласиха да продължат преговорите по проекта за споразумение, връчено на 19.09.2023 (с изключение на точка 5 от това споразумение)”

Витанов подчерта, че България като страна е поела ангажимент към ЕС преди десетилетия за намаляване на въглеродните емисии и това включва извеждане от експлоатация на мощностите.

Витанов заяви, че механизъм за капацитет означава държавата да подпомага производствата и това няма да бъде позволено след 2025 година и трябва да се премине на пазарен принцип и това ще доведе до загуба на функционалност. Той отбеляза, че 31.12.2019 година е бил крайният срок за подновяване на механизма за изключение към България, както други държави са успели да договорят. “Това е вина на правителството на ГЕРБ. Не знам дали в рамките на месец е възможно. Тези планове за възстановяване и устойчивост и по линия на фонда за справедлив преход целят да трансформират икономиката и енергетиката - декарбонизация. ГЕРБ не предложиха план за възстановяване и устойчивост. Не е възможно предоговаряне. Първите две точки са неизпълними, ние сме поели ангажиментите и на база тях ни отпускат средства. Затварянето е многомилиардна кражба, бомба с тиктакащ механизъм. Днешните управляващи ПП-ДБ нямат чак такава вина, но вината им е - 4-5 месеца нямат енергийна стратегия. Тепърва ще я изработват, защото им викат под прозорците. Ние не знаем с какво ще заменим тези базови мощности” подчерта Витанов. Беновска отбеляза, че до 30-ти ноември трябва да се изработи стратегията, а Витанов коментира, че има нужда от енергийни експерти, индустриална стратегия. Той заяви, че всяка държава знае с какво ще замени базовите си мощности, а в България 27 000 души ще останат без работа. Беновска подчерта, че тези хора имат и семейства, които ще останат без препитание покрай тях. “Видяхте ли индикативният списък? Откриват по-малко от 3000 работни места. Някои взимат 500 милиона за 40 нови работни места. Това е кражбата на тези хора, защото наши и ваши фирми - това е най-важното, а каква трудова заетост ще осигури, производства - не го интересува” подчерта Витанов. Беновска отбеляза, че така се застрашава националната ни сигурност, защото в момента сме едни от най-големите продавачи на електроенергия в Европа. Тя попита защо президентът не е свикал консултативен съвет по национална сигурност, а изразява съгласие. Витанов отговори, че поне служебният кабинет е изкарал някаква стратегия за национална сигурност - 2 блока в “Белене” и “Козлодуй”, но какво ще се строи, при положение, че даваме реакторите на Украйна.

Националният празник на България

“Референдумът - дали да бъде национален празник 3-ти март или новата теза на сглобката, с която Борисов не е съгласен и ДПС донякъде, да е 24-ти май - накъде отиват нещата?” попита Беновска. Витанов заяви, че доверие на Борисов не може да се има, защото депутатите на ГЕРБ са гласували за промяна на националния празник, а тази година вижда обществената реакция и се отмята. “Вчера на първо четене се разглеждаха тези предложения, включително и за празника и те бяха приети. Ние сме твърдо решени да събираме подписка, да организираме референдум. Това не е в компетенцията на един човек да го реши. Това е толкова емоционално и докосва всеки български гражданин, който трябва да има правото да се произнесе. На едните не може да се разчита, а другите са толкова неможещи, че ако пипнат и националната памет - това ще прелее чашата” заяви Витанов.

Така завърши разговорът между Петър Витанов и Илиана Беновска в седмичното обзорно политическо предаване “Беновска пита” по “Радио К2” и на живо във Фейсбук и Ютюб на 7-ми октомври 2023 година.

Източник: novini247.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР