Беновска/ Красимир Стойчев: Кмет на София? Стойчев: Мога! Успявам винаги!

...
Предприемач Красимир Стойчев - кандидат-кмет за София от Партия на
Коментари Харесай

Предприемач Красимир Стойчев - кандидат-кмет за София от Партия на зелените и ГП Власт в хората - Илиана Беновска „Беновска пита – Радио К2“, 23.09.2023 г.

Красимир Стойчев - кмет след личните успехи?

Беновска сподели, че с Красимир Стойчев се познават отдавна и хем е била изненадана, че са кандидатира за кмет на София, хем не. Стойчев коментира, че това е заради тънкото ѝ чувство за човешката природа. “Това, че се кандидатирам за кмет на София е естествена еволюция в мисленето ми. Човек първо трябва да успее и след това да отиде в политическата сфера, а не обратното” заяви предприемачът. Беновска отбеляза, че веднага е видяла сравнението с Васил Терзиев от ПП-ДБ, който е предприемач, милионер, занимава се с образование и благотворителност. Стойчев заяви, че да си успял не гарантира, че си визионер и няма сравнение с Терзиев, защото той е по-опитен от него.

Беновска попита Стойчев защо е решил е да се кандидатира за кмет. Стойчев разказа, че като е прехвърлил 60-те години е започнал да размишлява над живота и да изпада в лека екзистенциална криза. “Нещо, което много ми повлия - имам 2 малки деца на 11 години и си представих как след години ще ме попитат - татко, защо ни остави този батак? - и реших, че е крайно време да направя нещо, което може да остане за в бъдеще и второ - много хора, които искат да дойдат с мен, ги е страх, а аз съм типичен пример за човек, който колкото повече остарява, толкова по-малко го е страх” отговори Стойчев. Беновска разказа как нейните деца са искали да обикалят улиците и да записват нередностите, за да ги предоставят след това на кмета за разрешаване. Стойчев подчерта, че децата имат винаги бляскави идеи и много точен поглед, учат ги да мислят, а не да научават факти.

Кой е Красимир Стойчев?

“Кой си ти от твоя гледна точка, защото за теб пише най-различни работи? Кое е важното в твоя живот? За кое би се гордял, за кое би се срамувал?” попита Беновска. Стойчев шеговито каза, че не е очаквал да дойде на психоанализа. Стойчев сподели, че е благодарен на своите родители. Майка му е архитект, завършила във Виена, баща му е завършил Италианския колеж в София и след това Военноморското училище във Варна и е бил офицер на негово царско величество. “Тези хора се намират и се женят в София и започват леко да страдат - майка ми е дъщеря на народа, баща ми е царски офицер. Трудно им е да прогресират. Майка ми беше страшно упорита - записа ме на 3 години да уча немски, а на 7 английски. Това ми помогна да вляза в Английската гимназия. Оказа се, че не мога да кандидатствам купища специалности, защото бяха забранени за мен. Това беше уникален шанс за мен - записах статистика и иконометрика, в съчетание с езиците ми ме направи този, който съм - любопитен и да вярвам, че технологиите ще преобразят света” разказа Стойчев.

Агент Танев

“Какво ти говори агент Танев? Бил си бил вербуван от службите през 1984 година и си работил към второ главно управление към ДС - икономическо контраразузнаване” попита Беновска. Стойчев разказа, че поради специалността си и езиците попада в комитета по единна система за социална информация - всички хайтек фирми в България, ИО, статистика, софтуери и т.н.. Разпределили са го в дирекция “Глобални и стратегически анализи и прогнози за социалното и икономическото развитие на страната” - остри анализи на ситуацията в България и света. “Пращаха ме по места, за да анализирам какво става с внедряването на новите технологии в Радомир, Русе и др. Върнах се и написах много остри анализи, в които казах, че е катастрофа. Извикаха ме представителите на ДС и ме попитаха защо не давам тези анализи на тях и аз има казах да си ги вземат, защото са един етаж над тях. Съгласих се да им давам едно копие и така съм агент Танев. Не съм протестирал. Виждайки примера на майка ми и баща ми, си казах - ок, поне няма да ми пречат безобразно. Всеки светец си има минало и всеки грешник има бъдеще” разказа Стойчев.

Г-13

Беновска отбеляза, че Красимир Стойчев е бил едно от знаковите лица на промените през 89-та и често са разговаряли и анализирали. “Не знам колко добре бяхте разбрани т.нар. нови индустриалци, които организирахте кръга Г-13 - противоречиви личности със спортно или интелектуално минало. Какъв е изводът след толкова години?” попита Беновска. Стойчев коментира, че идеята за кръга е била на Емил Кюлев, имало е голямо събитие в Резиденция Бояна и тогава Тома Томов е дошъл при него и му е казал, че това е major media event, а Стойчев е отговорил, че това няма да просъществува и 6 месеца и се е оказал прав - няма как такава група от хора да просъществува.

Първият мобилен телеком Цитрон

“Как се стана така, че ти стана първият собственик и управляващ на първия мобилен телеком - Цитрон?” попита Беновска. Стойчев разказа, че 89-90-та година е работил много във Виена и тъкмо тогава са вкарали предишното поколение мобилни телефони и си е казал, че това трябва да се направи в България. “Докато аз се занимавах с всичко, моят партньор упорито следваше технологията, на нас ни повярваха хората от Сименс и станахме бета тест за Сименс. Направихме го с хората, които бяха останали в България. Дадохме хляб на IT-тата, които нямаха шанс по онова време” сподели Стойчев. Беновска разказа, че е правила филм по това време и е искала актьорите да говорят по телефона, вървейки по улиците и е била много радостна, когато Стойчев е осъществил тази концепция. Стойчев подчерта, че идеологията му е, че именно технологиите ще преобразят света.

Майкъл Чорни, Мтел

“Забранена Русия, лошият Путин, лошата рубла, лошият газ - как се появи Майкъл Чорни?” попита Беновска. Стойчев отговори, че се е появил с хората на Владо Грашнов и е бил супер богат милионер и заедно с Грашнов са вършели из Източна Европа. “Грашнов беше носач на куфарите и мъж на Лора Виденлиева, която познава Чорни още от 80-те години в Москва. Докараха го в България и започна да купува какво ли не. Владо доведе един инвестиционен фонд, базиран из Северна Америка, който получи разрешението от властите да купят “Мтел”. 98 година кризата беше чудовищна и нямаше шанс да продължа сам. Това, което е “Мтел” сега е многомилиардна компания и съм се оказал исторически прав” разказа Стойчев.

Иван Костов

Беновска отбеляза, че Стойчев е бил едно от приближените лица на Иван Костов и е работил с Елена Костова в нейната фондация. Той разказа, че 96-та година Жан Виденов е пътник вече и СДС иска властта - организирали са фондация, която да покаже на населението, че те се грижат за хората. Отцепниците от БСП също са искали фондация - социалдемократите - да бъдат алтернатива на Виденов. “Тези две идеи се реализираха чрез фондации, които Иван Костов ме помоли да направя - една вляво и една вдясно. Дадох парите за регистрациите. Иван Костов го познавам отдавна, помагах им, докато не решиха, че са по-умни от себе си” разказа Стойчев.

За политиката и корупцията

Беновска отбеляза, че Николай Събев, бивш министър на транспорта от ПП, е пуснал шеговит пост във Фейсбук - защо искаш да си политик? - властта е потънала в разврат и корупция. - и ти искаш да се бориш с това? - не, да участвам. (еврейски хумор).

“Ти защо искаш да станеш политик?” попита Беновска. Стойчев отговори, че предлага технологични решения за много от проблемите на София - блокчейн и това категорично прави корупцията невъзможна, както и фалшификацията на електронни регистри. Беновска пожела да обори Стойчев с Майкъл Корлеоне, Godfather - Кръстникът: Цял живот се стремя, работя да се издигна високо, където всичко е почтено и законно. Но! Колкото по-нагоре прониквам, толкова повече непочтеността и незаконността растат. Стойчев коментира, че това описва нещата с леко намаление по света, но не и в България и всичко може да се реши като се премахне човешкият фактор и може да го направи за година и половина. “Безработни няма да има, богатите може да намалеят” каза Стойчев. Той сподели, че от няколко години консултира фирми, които се занимават с алтернативни енергийни източници и битката в България е огромна, защото има много противене на логичното продължение. Стойчев разказа, че е ходил в общината, за да им обясни, че ако се запълнят всички плоски покриви с фотоволтаици, ще се икономисат 10-15 милиона годишно, но реакцията е ясна.

Опонентите за кметския пост

“Мислиш ли, че можеш да станеш кмет? Кой ти е опонент? Не знаем кандидата на ГЕРБ, но все още е незаобиколим фактор. ПП-ДБ помпат мускули” попита Беновска. Стойчев отговори, че има шанс да го изберат, но има две богати машини срещу него - ГЕРБ и ПП и е важно софиянци да преценят не само тезите на кандидатите, защото сериозни тези няма и всички си мислят, че ще продължат партийността в града. “Софиянци имат 58 милиона кв.м. жилищна площ. 1500 евро е средната цена. Това е богатството на софиянци. Да преценят на кого да го дадат да управлява. 90 милиарда е богатството в общината” каза Стойчев. Той подчерта, че ще развие тезите си онлайн и е съгласен на дебат, защото не го е страх от никого. Стойчев заяви, че трябва да има мораториум на жилищното строителство в югозападна София и хората, които живеят там трябва да разберат, че цената им ще падне, ако продължава това строителство.

Най-важното за София

“Кое е най-важното, което би направил за София?” попита Беновска. “Всичко, което ще направим, е обществен договор. Софиянци, най-малкото, което ще направя за вас, е да сте по-здрави като променя медицинските грижи, като обединя всички медицински заведения в един холдинг и направя общинска здравна каса” заяви Стойчев.

Подаръците

Стойчев подари на предаването книгата “О, спомняте ли си, госпожо”. Беновска подари на Стойчев тениската на предаването “В България се кълна!”. Стойчев каза, че се кълне в хората.

Така завърши разговорът между Красимир Стойчев и Илиана Беновска в седмичното обзорно политическо предаване “Беновска пита” по “Радио К2” и на живо във Фейсбук и Ютюб на 23-ти септември 2023 година.

Източник: novini247.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР