Беновска / Еньо Савов: БСП-СФ в СОС? Савов: В името на хората!

...
Еньо Савов, СОС, БСП-София - Илиана Беновска Беновска пита –
Коментари Харесай

Еньо Савов, СОС, БСП-София - Илиана Беновска „Беновска пита – Радио К2“, 16.12.2023 г.

Какво се случва в СОС?; Паметникът на Съветската армия - варварско разрушаване; Символиката на паметника

“Какво търсите в СОС?” попита Беновска. Савов отговори, че и той се пита, особено след ребусът в първите дни на общинския съвет. “Желанието ми е да подобрим живота на софиянци и решаване на натрупаните проблеми. Въпросът е кога ние ще можем да работим фактически, а не да останем в сферата на предизборни кампании, платформи, които не водят до нищо” коментира Савов. Беновска отбеляза, че предстои четвърто заседание на СОС за избор на председател на СОС. Савов подчерта, че ще изразят остро позицията си за беззаконното решение за демонтиране на паметника на Съветската армия. Той заяви, че са спрели разговорите с първата политическа сила и са заявили, че разрушаването е червена линия. Беновска коментира, че Таков е получил отговор от главния архитект на София, че не е давал разрешение за разрушаването на паметника. Савов добави, че областната управа безкрайно е забавила своя отговор, ако изобщо може да се сметне за легитимен. Той коментира, че народните представители са били спрени с арогантно поведение от страна на администрацията. Беновска подчерта, че отговор е качен постфактум само на техния сайт и нищо не е съобщено никъде. Савов отбеляза, че действията по разрушаване са започнали по тъмно, варварски, с флекс и фенерче от телефон. “Символиката е много важна - семейството ми познава архитекта Данко Митов и той обяснява - краят на войната, края на фашисткия режим. Вдигнатият автомат означава - край, войната свърши, ние се радваме. Точно по този начин се представя краят на войната” обясни Савов. Той коментира, че е излязла информация, че Тодева е в много близки отношения с колеги от антифашисткия съюз.

Беновска отбеляза, че бащата на Еньо Савов е бил много уважаван човек и професор. Савов разказа, че майка му се е занимавала с журналистика и собствен бизнес и при неговото влизане в политиката е направил съзнателен избор, а не номенклатурен избор. “Доста време мина - 10 години да се реализирам, докажа, да мина през стъпалата. Номенклатурата при мен не важи” сподели Савов.

Решението на Тодева

По отношение на Тодева заяви, че тя не е поставена там да решава едностранно и едновластно, прескачайки районния кмет, кмета на София и главния архитект на София и се твърди, че решението се базира на становище на архитекта на община “Средец” и че защитава желанието на софиянци, макар никъде в проучванията да няма над 50 % софиянци, които да казват, че паметникът трябва да се унищожи. “Дори защитници на демонтирането казват, че това е варварщина - рязане парче по парче” каза Савов. Беновска подчерта, че единственият официален отговор е от Здравко Здравков, а от други няма. Савов коментира, че на фирмата изпълнител преди месец ѝ изтича договора за поставяне на тези огради, които са опасни и са пострадали хора. “Един месец седят без разрешение, подписва се петък вечер нов договор с увеличение около 10 000 лв за оградите. Все още договорът за демонтажа никъде не фигурира. Говорим за некомпетентен и грозен начин за случване. Ако това е управлението, което беше обещано, може би, трябва да е преосмисли накъде ще отива градът ни” коментира Савов.

“Възраждане”, БСП и ИТН - опозиция

Беновска сподели, че Костадинов е заявил, че “Възраждане”, ИТН и БСП няма да позволят да работи 49 НС, докато не се изясни въпросът с паметника и самият той иска възстановяване на паметника. Савов смята, че това е трудно да изпълнение, но отново се вижда парадокс в управляващото мнозинство. “Излиза бившият премиер Петков и започва да говори колко е позорно, докато се обсъжда най-важният проектозакон за бюджета, нищо не се случва, опозицията излиза, нещата били по неподходящ начин. Вчера те самите не влязоха в зала, за да участват в заседанието. Последно - кое им е важно - доходите на хората или популизмът? Те сами се прострелват, така че да не знаем каква е позицията за страната ни. Не мога да си представя как народните представители от БСП и “Възраждане” ще продължат своята нормална работа при тези прекрачени линии” коментира Савов.

Работи ли БСП в СОС?

“Кое е важно на СОС? Трето заседание шармантният Борис Бонев...” попита Беновска. Савов коментира, че никой не оспорва качествата му, но въпросът е какво ще работи следващият председател на СОС и какви политики ще защитава. “Започнахме най-накрая да си говорим за политики. БСП инициира много сериозна работа, да се направи ревизия какво е и какво не е направено в СОС” каза Савов. Беновска отбеляза, че Фандъкова е оставила подробен доклад и е редно поне него да обсъдят. Савов заяви, че е добре да го обсъдят, но трябва да влязат компетентни органи, които да могат да проследят. Той подчерта, че БСП не спира своята работа, макар СОС да е блокиран. “Властта трябва да бъде упражнявана, тя не може да седи така и някакви хора да си я разпределят, според личните си интереси. Три доклада бяха вкарани - какво се случва с чистотата в София - отрупани кофи с боклук и непочистени клони” коментира Савов, а Беновска отбеляза, че при Фандъкова такова нещо никога не е имало, особено на голямата градушка преди години, която е причинила сериозни разрушения.

Коледната украса

По повод коледната украса Савов заяви, че София изглежда по-тъмна и по-мръсна. Беновска попита дали това е саботаж към Терзиев, а Савов коментира, че Терзиев е влязъл в доста трудно време, но си личи тотална невъзможност за справяне с проблемите, както и нежелание. “Говорим за мръсен въздух, за тъмнина, за сигурност, говорим за нещо елементарно за повдигане на духа - една украса. Разрушаваме, казваме яжте пасти, като нямате хляб - това е отговорът на кмета и хората около него. Нека да се каже какво ще се случи след разрушаване на паметника, за да няма отново дупка, както беше в Мавзолея” подчерта Савов.

Политики в СОС без председател

“Вашата владетелка Корнелия Нинова - тя не ви ли каза - СОС яжте пасти и не разговаряйте с Терзиев и чакайте влака да отмине, махайки с кърпичка. Имаше заседание, на което на вас БСП-София ви беше буквално забранено да развивате логистична дейност за сближаване на политики с останалите групи в СОС” каза Беновска. Савов подчерта, че не е било забранено, но е било казано да не се подкрепя кандидатът на ПП-ДБ Бонев, тъй като БСП на предпоследното заседание имаха единствен кандидат Диана Тонова, безспорно подготвена. Градският съвет взима градските решения за София - там беше обсъдено, че се дава мандат на Иван Таков за разговори по политики с останалите. Говорим за политики без да се коментира председателското място” каза Савов.

Подаръците

Беновска попита Еньо Савов каква ябълка е, а той отговори червена, защото му е любим цвят, а водещата обясни, че червените ябълки се дават за успехи в политиката. Савов пак заяви, че е червена и че за него е чест. Беновска подари и тениската на предаването “В България се кълна!”. Савов от своя страна подари книгата “Бохемска София - духът на стария град”, защото за да има бъдеще, трябва да се помни миналото. Беновска пожела успех на Еньо Савов.

Така завърши разговорът между Еньо Савов и Илиана Беновска в седмичното обзорно политическо предаване “Беновска пита” по “Радио К2” и на живо във Фейсбук и Ютюб на 16-ти декември 2023 година.

Източник: novini247.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР