Бенчев подчерта, че страната ни е изгубила много времеСветослав Бенчев

...
Бенчев подчерта, че страната ни е изгубила много времеСветослав Бенчев
Коментари Харесай

Експерт разкри какво ни очаква при провал на преговорите с „Газпром“

Бенчев акцентира, че страната ни е изгубила доста време
Светослав Бенчев от Българската петролна и газова асоциация разкри какво ни чака при положение, че договарянията с Газпром се провалят.

Той означи, че страната ни е подготвена да обезпечи електричество на Азербайджан, а Баку на нас – още природен газ.
Според информацията, с която разполага Бенчев обаче, Баку не разполага със свободни количества за даване на пазара през идващите две години. В този ред на мисли е доста мъчно да се отговори от кое място ще се откри.



Освен това е от голямо значение и методът, по който газът ще доближи до страната ни, имайки поради обстоятелството, че интерконекторът към момента не работи.
„ Цената на азерския газ сега е обвързана с тази на нефтопродуктите, което значи доста по-ниска цена от тази, която имаме на борсата TTF и в Европа като цяло “, разяснява той. Бенчев изрази подозренията си, че азерската страна би се договорила при такива условия, защото не са преференциални за нея.

По думите му България е трябвало да продължи контракта си с „ Газпром “ до края на годината и в същото време да търси варианти за дълготрайни контракти с други снабдители.
„ Това, което най-вероятно ще се случи, в случай че не се реализира договореност с „ Газпром “, е още веднъж да купим съветски газ, само че посредством медиатори “, предвижда специалистът.
Източник: blitz.bg
Източник: svobodnoslovo.eu

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР