Белослава Кръстева продължава великолепното си представяне на световното първенство по

...
Белослава Кръстева продължава великолепното си представяне на световното първенство по
Коментари Харесай

Белослава Кръстева запази второто място на световното по шахмат за жени до 20 години

Белослава Кръстева продължава превъзходното си показване на международното състезание по шахмат за дами до 20 години в Мексико. Българката резервира всички шансове за купата като единствено полови точка я дели от първото място. Кръстева приключи реми против лидерката в подреждането Кариса Ип от Съединените щати в напрегната партия. Двете си стиснаха ръцете и не излъчиха победител след 46 хода. Белослава изигра решително партията с черните фигури като сложи напрегнат американската шампионката.

Кръстева избра необичаен вид на сицилианска отбрана. След 15-я ход партията се колебаеше сред извоювана позиция за Белослава и тъждество. На 41-я ход Кръстева, в изострен цайтнот, пропусна печелившо продължение. Последва бърза замяна на фигури и на дъската се оформи теоретично реми.

Така състезателката на клуб “Шах XXI ” събра 6,5 точки в актива си след осем кръга и изостава с половин точка от американката в подреждането. Със същия актив след към този момент е и кубинката Роксанхел Обрехон Гарсия, която в осмия кръг завоюва с белите фигури против представителката на Република Ирландия Триша Канямарала.

В деветия кръг Белослава Кръстева ще играе с белите фигури точно против Обрехон Гарсия. Водачката в класирането Кариса Ип ще бъде с черните фигури против китайката Лу. Световният шампионат в Мексико за дами до 20 години се организира в 11 кръга по швейцарската система, като в конкуренцията вземат участие 78 състезателки.





Намерете Българска национална телевизия в обществените мрежи:,,,

Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР