Белоглавият лешояд К4N обедини усилията на природозащитниците и потвърди ефективността

...
Белоглавият лешояд К4N обедини усилията на природозащитниците и потвърди ефективността
Коментари Харесай

Системата за ранно предупреждение на ветропарк „Свети Никола“ спаси живота на белоглав лешояд


Белоглавият лешояд К4N сплоти напъните на природозащитниците и удостовери успеваемостта на системата за ранно предизвестие на Ветроенергиен парк „ Свети Никола”, край Каварна, оповестява на интернет страницата си екоорганизацията Fund for Wild Flora and Fauna.

Птицата е освободена на 14 септември 2017 от волиерата в Природен парк „ Сините камъни” като част от програмата за възобновяване на типа в Стара планина. Лешоядът е снабден със сателитен предавател, и природозащитният екип следи придвижването му непрекъснато.

След повече от месец в блуждаене из Източна България и къса аудиенция в Румъния, където пренощува в региона на Тулча, рядката птица се оказва измежду ветрогенераторите наоколо до град Шабла. Едрите реещи се птици наоколо до такива уреди са в заплаха от конфликт, по тази причина виновните притежатели на ветропаркове ползват системи за минимизиране на този риск.

С такава система разполага ветроенергийният парк " Свети Никола " край Каварна на американската AES, наоколо до който се оказва белоглавият лешояд преди седмица.

На 08 октомври 2017 година дежурните полеви орнитолози от Ветроенергиен парк „ Свети Никола “ Янко Янков и Кирил Бедев научили от обществените мрежи за бедстващия в региона на с. Горичане, община Шабла белоглав лешояд. По предоставените координати птицата е открита от тях в селскостопанска равнища във влошено общо положение. Предприети са дейности за обезпечаване на храна и защита на птицата. В идващите два дни, макар неприятните метеорологични условия – мощен вятър и превалявания, птицата е хранена неколкократно и е възстановила енергийният си баланс. С настъпилото стопляне е напуснала първичното си състояние, описват природозащитниците от Fund for Wild Flora and Fauna.

Със взаимните старания на полевия орнитологичен екип на ВЕП „ Свети Никола “ и операторите на ветропаркове в района, е подхванато координирано прекъсване на турбини по пътя на към момента неопитния белоглав лешояд. Това прекъсване на ветрогенераторите е част от работата на системата за ранно предизвестие, прилагана във ВЕП „ Свети Никола” от въвеждането на парка в употреба през 2010 година.

По-късно в природозащитната организация са получени точни координати от екипа на план „ Нов живот за лешоядите “, и е открито, че белоглавият лешояд е напуснал гладко региона на ветроенергийните паркове край Шабла и Калиакра.

Тук можете да наблюдавате пътя на белоглавия лешояд K4N към природата: http://fwff.org/docs/video1.mp4?_=1

Източник: 3e-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР