Белодробната болница във Варна продължава да е в тежко финансово

...
Белодробната болница във Варна продължава да е в тежко финансово
Коментари Харесай

Шефът на Тубдиспансера във Варна обмисля да заведе болните при кмета Портних, ако им спрат тока

Белодробната болница във Варна продължава да е в тежко финансово положение и без опция да си заплати тока. Въпреки митингите през май, работещите не са получавали заплати от 10 месеца.

Директорът на Белодробната болница във Варна доцент Христо Ганчев разяснява пред Българска национална телевизия, че в случай че токът спре, ще вземе болните и ще ги заведе при кмета на морската столица Иван Портних или ръководителя на общинския съвет Тодор Балабанов.

Причината - лечебното заведение е с режим на тока поради неплатени 65 000 лв. към енергодружеството. Сумата съгласно доц.Ганчев не е огромна за варненската община, само че от там се вършат " на забавни ". Очаква се през днешния ден профилираното заведение да остане без електричество за 2 часа.

" Абсурд е да оставим болничното заведение без ток. Не може да се подготвя храна, да се вършат процедури. Болницата е отвън града, знаете ли какви неща могат да се случат. Това е цялостен парадокс ", сподели доцент Ганчев.

Moreto.net напомня, че през май месец т.г. по време на митинга на медицинските лица в болничното заведение, заради липса на заплати, шефът доцент Христо Ганчев съобщи, че болничното заведение е в тежко финансово положение от 11 години, защото е комерсиално сдружение, само че не може да работи по клинични пътеки, а държавната дотация е извънредно незадоволителна. Субсидията на лечебното заведение през 2021 година е била 235 000 лв. при действителни разноски от 800 000 лв., посочи тогава той. По думите на шефа на Белодробната болница един туберкулозно болен се устоя за 60 лева, а има потребност от 90 лева дневно.

От енергодружеството от дълго време предизвестяват, че ще спрат тока в болничното заведение. Ако сметката не бъде платена, на следващия ден електрозахранването ще бъде спряно за 4 часа, а в сряда здравното заведение ще остане на мрачно.

" Тук имаме и хранителни среди, проучвания на заболели, които би трябвало да се пазят. И всичко това стои в хладилни шкафове и е застрашено ", разяснява той.

Няколко пъти варненските общински съветници гласоподават за в допълнение финансиране, с което лечебното заведение да покрие разноски към Национална агенция за приходите и енергодружество.

В общинския съвет във Варна се разяснява преди няколко години опцията Тубдиспансера, сходно на Очна болница да премине под шапката на Медицинския университет, само че това по този начин и не се случи.
Тогава общинския консултант Григор Григоров разяснява, че главните задължения, които се натрупат в белодробната болница, са от администрацията и от диагностичната активност, която е доста ресурсоемка, само че неефективна. Предложението му тогава бе, администрацията да е на друго място и на процедура ще остане стационарът в с. Звездица, където се лекуват болните от туберкулоза, който може да се самоиздържа.

От Министерството на здравеопазването са декларирали за Българска национална телевизия, че възнамеряват нарастване на средствата за лекуване на болните от туберкулоза и напомнят, че Община Варна е едноличен притежател на капитала на лечебното заведение. От министерството са изпратили писмо до Общинския съвет с гледище за незабавни дейности съгласно визията за бъдещото на болничното заведение.
Източник: moreto.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР