Белодробната болница във Варна, единствената в Североизточна България, е на

...
Белодробната болница във Варна, единствената в Североизточна България, е на
Коментари Харесай

Спират тока в белодробната болница във Варна днес, управителят: Какво да правим с пациентите?

Белодробната болница във Варна, единствената в Североизточна България, е на път да остане без електричество. Причината е, че дължи 80 000 лева на местното енергоразпределително сдружение. Лечебното заведение има и още задължения за общо към 700 000 лева. 

Днес в 10 ч. електричеството в болничното заведение ще бъде прекратено за 2 часа. В понеделник обаче за 4 часа ще спре и токът в постройката, в която са настанени пациентите.

" Сега болните са 12, бяха 20, само че има още 12 души. Какво да ги вършим? Единият вид е да ги пусна да си вървят у дома с всички опасности да заразяват. Няма от къде да вземем пари. Нямаме генератор, нямаме пари за генератор. Да купи някой и да подари. Готов съм да направя апел към по-заможните хора - да съберем пари и да платим част най-малко от електрическите потребности, от тези 80 000 лева Да създадат едно подаяние, тъй като болничното заведение не може да съществува другояче “, сподели пред bTV доцент доктор Христо Ганчев, шеф на болничното заведение. 

Болницата е общинско сдружение, само че се финансира посредством дотация от здравното министерство.

" Персоналът не е получавал 10 месеца заплати, а персонално аз – 12 месеца. Никой не откликва. Няколко пъти говорихме с тях. Кметът знае, всички знаят и тези 80 000 лева, ги няма, а бюджетът на Варна 650 млн. Абсурдно е да не могат да се намерят пари. Абсурдно е Варна да остане без туберкулозна болница. Другите лечебни заведения не ни желаят, тъй като тези пари ще се трансферират там “, сподели още доцент Ганчев. 

bTV попита Общинския съвет дали ще отпусне средства за покриване на задълженията. От там дадоха отговор, че през последните 10 години са финансирали болничното заведение с 3,5 млн. лева и на последната сесия е взето решение болничното заведение да премине към друго лечебно заведение.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР