Белодробна трансплантация с робот-асистиран оперативен подход осъществиха хирурзи в от

...
Белодробна трансплантация с робот-асистиран оперативен подход осъществиха хирурзи в от
Коментари Харесай

Робот-асистирана белодробна трансплантация извършиха в клиника в Барселона

Белодробна трансплантация с робот-асистиран действен метод реализираха хирурзи в от болница Vall d`Hebron в Барселона, съобщи Ройтерс. Интервенцията е извършена с робот „ Да Винчи “, като е употребен по-различен достъп, при който не се постанова обособяване на ребрата и отваряне на гръдния панер, разясниха специалисти.

Увреденият орган е бил отхвърлен през незначителен прорез, след което новият бял дроб е бил въведен в гръдната клетка през нов 8-сантиметров прорез в долната част на гръдната кост, тъкмо над диафрагмата.

Хирурзите са единомислещи, че робот-асистираната процедура е доста по-щадяща и по-малко мъчителна за пациента. Оперативната рана се затваря елементарно и е по-безопасна спрямо тази при обичайния способ, който изисква 30-сантиметров прорез. По-гладък е следоперативния интервал.

„ Вярваме, че това е техника, която ще усъвършенства качеството на живот на пациентите, следоперативния интервал и ще понижи болката. Надяваме се, че тази техника в последна сметка да навлезе допълнително центрове “, разяснява доктор Алберт Джауреги, началник на Отделението по гръдна хирургия и белодробни трансплантации в болничното заведение.

Робот-асистирана хирургия до момента е била употребена единствено за лекуване на рак на белите дробове, разясняват хирурзите.

Трансплантираният е 65-годишен мъж, при който интервенцията е била извънредно нужна заради тежка белодробна фиброза.

Испания е международен водач в трансплантациите на органи със приблизително 7 донора и 15 трансплантации дневно през 2022 година, по данни на испанското министерство на опазването на здравето.
Източник: zdrave.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР