Bell Textron проведе наземни изпитания на нова технология за сгъваем

...
Bell Textron проведе наземни изпитания на нова технология за сгъваем
Коментари Харесай

Bell Textron тества нова технология за двигател на високоскоростния самолет с вертикално излитане и кацане SPRINT X-plane

Bell Textron организира наземни тествания на нова технология за сгъваем витлов мотор. Тя ще се употребява в бъдещия аероплан с отвесно политане и кацане SPRINT X-plane. Bell Textron е един от участниците в търга по контракт с Агенцията за перспективни проучвателен планове към Министерството на защитата на Съединени американски щати (DARPA) за създаване на този вид самолети. Това става в границите на програмата „ Speed and Runway Independent Technologies “ (SPRINT).

Bell Textron ще се конкурира с Aurora Flight Sciences (дъщерно сдружение на Boeing). Както и с Northrop Grumman Aeronautic Systems и Piasecki Aircraft Corporation. Те също получиха безплатни средства в размер на 15 млн. $. Това стана през месец ноември за да бъдат готови за концептуалния план SPRINT X-plane и да бъдат избрани условията и интерфейсите във фаза 1А. Първият стадий на програмата ще продължи 6 месеца.

Целта на плана SPRINT е да се създаде аероплан, който не зависи от и няма потребност от писта за политане и кацане, с цел да извършва задачи. Те могат да варират от десант на специфични сили до оказване на помощ при бедствия в труднодостъпни региони.

Тестовете

Наземните тествания на Bell Textron, извършени във военновъздушната база Holloman в Ню Мексико, имат за цел да показват опцията за прекосяване на роторния аероплан от отвесно политане благодарение на витлов мотор към водоравен високоскоростен полет благодарение на реактивен мотор.

Подобно на V-22 Osprey, бъдещият X-plane от ново потомство ще употребява ротори за наклоняване в хоризонтално състояние за придвижване напред след отвесното издигане на избрана височина. Тогава стартират да работят реактивните мотори. За да се понижи съпротивлението на въздуха и да не се пречи на полета, роторите ще бъдат проектирани по този начин, че освен да се завъртат, само че и да се сгъват и фиксират на своето място.

Вторият стадий на програмата 1B ще стартира в средата на 2024 година Тази фаза ще усъвършенства дизайна на X-plane посредством повсеместен разбор, моделиране, тестване на съставни елементи и подсистеми. Ще се реализира и обмисляне на производството и обмисляне на полетните тествания, което ще приключи с прелиминарен разбор на дизайна. Втората фаза ще включва в детайли планиране, конструиране, наземни тествания и узаконяване на демострационния аероплан X-Plane. Третата фаза, програмата за летателни тествания на X-plane, ще валидира технологията и интегрираната идея в подобаващ мащаб. Това ще стане при реалистични летателни условия.

Очаква се новият пилотиран аероплан да може да лети със скорост до 833 км/ч на височина до 9100 метра и да транспортира товари с тегло до 2300 кг на разстояние до 370 км.

Източник: kaldata.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР