Белият дроб не е първото място, на което търсиш орех,

...
Белият дроб не е първото място, на което търсиш орех,
Коментари Харесай

Вадят цяло орехче от дроба на жена, тя си мислела, че има рак

Белият дроб не е първото място, на което търсиш орех, капачка за писалка или играчки, нали. Даже човек несъзнателно се усмихва на концепцията. Това обаче е част от рутинната работа в “Пирогов ". Находките от носове, уши, гърла, трахеи, дробове биха стигнали за експозиция във всеки уважаващ престижа си музей.

 

В болничното заведение търсят помощ деца и възрастни със заседнали играчки, храна, дребни предмети. Най-често това са детайли от конструктор, разглобяеми играчки, дребни фигурки, пионки, зарчета, копчета, топчета от гердани, акумулатори, бобени зърна, царевица, фъстъци и всевъзможни други ядки.

“Най-драматично е, когато са на пътя на въздуха и може да причинят задушаване или са навлезли в белия дроб ", сподели доктор Асен Меджидиев, завеждащ отделението по заболяванията на ушите, носа и гърлото.

" По-чести са случаите с бебета и деца. Съветвам родителите да не ги оставят без наблюдаване изключително по време на игра и хранене и по принцип да не позволяват в ръцете им да попадат дребни предмети най-малко до 5-6-годишна възраст ", добавя медикът.

Бели стават и с възрастни. Д-р Меджидиев е вадил даже капачка от писалка от белия дроб на мъж. При различен случай открива цяло зелено орехче в десния основен бронх на жена.

“Освен всички предстоящи провали орехчето беше предизвикало изгаряне заради високото си наличие на йод. Находката беше изненада освен за нас, пациентката нямаше спомен за случилото се. Тя в действителност пристигна с спънка и подозрение за рак на белия дроб. Чак когато установихме, че повода за проблемите е орехче с диаметър малко над 1 сантиметър, дамата се сети за предисторията. По съвет на познати прилагала бабина рецепта за лекуване на кръвно, при която се вземат зелени орехи. Явно едно е “залетяло " и е поело по дихателните пътища. Слава богу, бързо се ориентирахме за повода за обструкцията и извадихме орехчето. Но към мястото, на което беше престояло и отделяло йод, се беше получило огромно по повърхност изгаряне на лигавицата на бронхите. Наложи се много продължителна терапия. За благополучие, историята беше с благополучен край ", описа докторът, предава " 24 часа ".

При по-дълбоко влезнали предмети и храни изваждането им става със специфичен инструмент, екипиран с оптика – бронхоскоп. Представлява нещо като тънка тръба, на върха на която има мъничка лампа и камера, благодарение на която лекарят може да огледа дихателните пътища от вътрешната страна. След това със специфични щипки и “кошнички " вади нещото. Не е просто и безпрепятствено, както може да наподобява от описването с думи. Отстраняването на непознати тела е мъчно, даже да са в носа и ушите.

По-добре е да не си играем на чичо лекар - има доста случаи, при които непрофесионални дейности водят до несъзнателно натъпкване още понавътре. Освен това има риск човек без знания да се заблуди, че бобено зърно, ядка, скилидка чесън (също резултат на бабина рецепта - за прекъсване на хрема), са “преминали " в гърлото и поело към стомаха, тъй като към този момент не се виждат. А в действителност да са заседнали по неверно трасе - в носа, трахеята, дроба, и там, набъбвайки от влагата, да основат сериозна обстановка. Стига се до спънка – задръстване на дихателните пътища.

Риск от вторично блокиране може да се сътвори и по време на превозване, в случай че при придвижването непознатото тяло се реалокира на значимо за дишането място, сподели УНГ експертът. Затова той предлага при случаи от сходно естество да се вика Бърза помощ, в това число в случай че се постанова напредване до различен град. Лекарите употребяват за уточняване на казуса образна диагностика, специфични принадлежности и техники за “изсмукване " или улавяне и изваждане на непознатото тяло. Методите, които ползват, зависят и от спецификата на находката.

“С сътрудника доцент Христо Шивачев, шеф на Клиниката по детска хирургия, сме вадили от белия дроб на дребен пациент слънчогледови семки, които се бяха забили с твърдите си люспи в тъканта и бяха доста сложни за премахване ", спомни си доктор Меджидиев.

Драматично е и засядането на предмети и храна в зоната на ларинкса. Органът е доста сензитивен изключително при деца и при задържането на каквото и да е там бързо води до оток. Трябва да се реагира без бавене, с цел да се избегне риск от задушаване. При недостиг на време и прогресиращ развой лекаря прави трахеостомия Това е спасяваща процедура при непроходимост на горните дихателни пътища и блокирано естествено дишане. При риск от задушаване на шията се прави прорез, с цел да се вкара тръбичка, през която да влиза въздух.

На доктор Меджидиев му се е налагало да вади и акумулатори, натъпкани в носа и гърлото на деца. Допълнително предизвикателство е, че те изпускат киселина, която изгаря лигавиците. Относително по-бързо се позволяват случаите на “инвазия " в ушите. Класиката е влизане на насекомо. Жива буболечка в ухото е подлудяващо чувство, поражда се и световъртеж, тъй като ухото има роля и за равновесието. Слухът е заплашен, когато външният обект проникне надълбоко и нарани тъпанчето.

“При анамнеза или подозрение, че непознато тяло е попаднало в ушите и изключително в носа, гърлото и по-надолу в дихателните пътища, наложително би трябвало да се отиде на доктор. Викайте незабавно Бърза помощ, даже превозването с персонална кола може да утежни положението. При непрофесионален транспорт според от типа на непознатото тяло и на какво равнище е в дихателните пътища то може да смени позицията си и да аргументи задушаване. Освен това при нужда от незабавна реакция лекарят може на място да помогне за премахване на непознатото тяло или да обезпечи различен път за дишане ", моли доктор Меджидиев.
Източник: plovdiv24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР